ΆΝΟΙΞΕ Ο «ΔΡΟΜΟΣ» για το Διοικητήριο

Μετά από χρόνια, αιτημάτων και πιέσεων

Παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παπακώστα» στην ΠΕ Άρτας

-Αλ. Καχριμάνης: δόθηκε τέλος στην χρονίζουσα αυτή εκκρεμότητα

-Βασ. Ψαθάς: δημιουργούμε έναν πόλο ανάπτυξης και εξυπηρέτησης του πολίτη

Αίσια κατάληξη έχουν οι πολύχρονες προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παπακώστα» της Άρτας για την ανέγερση διοικητηρίου, το οποίο στερείται η πόλη και η Περιφερειακή Ενότητα.
Όπως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράφηκε χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση παραχώρησης της αιτούμενης έκτασης από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

Μετά την υπογραφή της ανωτέρω Κ.Υ.Α. θα ακολουθήσει η υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ Περιφέρειας και Ταμείου Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή ενός σύγχρονου διοικητηρίου που έχει ανάγκη και δικαιούται η πόλη της Άρτας.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που σήμερα η υπόθεση παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παπακώστα της Άρτας ολοκληρώθηκε στο πρώτο και βασικό της σκέλος. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα μιας συνεχούς προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν είχε την ανάλογη κατάληξη με εκείνης του στρατοπέδου «Δούκα» (Κάστρο Αγίου Ανδρέα) της Πρέβεζας, για λόγους που δεν χρειάζονται τώρα ανάλυση.

Αυτή είναι όμως μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνει την ισχυρή πολιτική βούληση που υπήρξε την τρέχουσα περίοδο ώστε να δοθεί τέλος στην χρονίζουσα αυτή εκκρεμότητα.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, ήτοι τον Υφυπουργό Άμυνας Αλκ. Στεφανή, τους υπουργούς που υπέγραψαν την Κ.Υ.Α., την ηγεσία του Τ.ΕΘ.Α. ιδιαίτερα όμως τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του οποίου ήταν καθοριστική η συμβολή ώστε να ξεπεραστούν και τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια. Η ημέρα που η Άρτα θα αποκτήσει σύγχρονο διοικητήριο, αντάξιο της ιστορίας της και λειτουργικό ως προς την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες πλησιάζει και από την πλευρά της η Περιφερειακή Αρχή θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι κατασκευαστικές εργασίες».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, που έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης σχεδόν από την αρχή της διεκδίκησης, δήλωνε ιδιαίτερα χαρούμενος με την εξέλιξη, αφού ήταν εκείνος που την κράτησε στην επικαιρότητα την τελευταία δεκαετία, με επιστολές, αιτήματα και υπομνήματα στους αρμόδιους φορείς.

Όπως δηλώνει σήμερα ο κ. Ψαθάς μετά από αυτές τις θετικές εξελίξεις, «ευελπιστούμε σε αυτή την περιοχή, να δημιουργήσουμε έναν πόλο ανάπτυξης που θα ικανοποιήσει τους κατοίκους αλλά πάνω από όλα να λύσουμε κι εμείς τα χρόνια προβλήματα που έχουμε ως διοίκηση και πάνω από όλα να προσανατολιστούμε στην σωστή εξυπηρέτηση και στο αυτονόητο που είναι η εξυπηρέτηση του απλού πολίτη. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα καταφέρουμε ώστε να ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό μας και να αξιοποιηθεί επιτέλους το στρατόπεδο Παπακώστα που σήμερα παραμένει ανενεργό και απροστάτευτο. Παράλληλα η Άρτα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό Διοικητήριο, στο οποίο θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες της που είναι διάσπαρτες».

Μακροχρόνιο αίτημα
Το αίτημα για Διοικητήριο υπάρχει εδώ και δεκαετίες για την Άρτα.Η πρόταση για παραχώρηση του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ» κατατέθηκε όταν το στρατόπεδο έκλεισε πριν από 20 περίπου χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, η διεκδίκηση του στρατοπέδου ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ για την ανέγερση Διοικητηρίου και Δικαστικού Μεγάρου, ξεκίνησε από τον πρώην Νομάρχη Άρτας Λάμπρο Ρίζο που σε συνεννόηση με τον πρώην δήμαρχο Αρταίων Π. Οικονομίδη, κατέθεσαν το αίτημα στην τότε κυβέρνηση Καραμανλή.
Οι προσπάθειες του Λάμπρου Ρίζου, δεν ευοδώθηκαν όμως με την εκλογή του Γιώργου Παπαβασιλείου στη θέση του νομάρχη Άρτας το αίτημα για την κατασκευή Διοικητηρίου δεν επανήλθε για το Στρατόπεδο επειδή ο νέος Νομάρχης είχε άλλη αντίληψη.
Όταν θεσμοθετήθηκε η εκλεγμένη Περιφέρεια η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με Αντιπεριφερειάρχη τον Βασίλη Ψαθά, επανέρχεται στο θέμα του Διοικητηρίου και τον Οκτώβριο του 2013 κατέθεσε ξανά το αίτημα για παραχώρηση του στρατοπέδου Παπακώστα στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά. Από τότε και με διάφορες κυβερνήσεις το θέμα της παραχώρησης του Στρατοπέδου, κατατίθονταν, αλλά για διάφορους λόγους, η απόφαση να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια αναβάλλονταν. Σήμερα όμως, ανακοινώθηκε η παραχώρηση.

Ανάπλαση του προαύλειου χώρου της Ζωσιμαίας 
Την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020, η Περιφέρεια Ηπείρου θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου «Βιοκλιματική ανάπλαση και ενσωμάτωση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία». Η παρέμβαση αποτελεί υποδράση του ΄Εργου “G.A.M.E.S– GreeceAlbaniaMobilizationtowardssustainableEnergyforStudents” που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg IPA CBC “Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020″.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόταση που είχε υποβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 593.340 ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg IPA CBC «Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020». Σκοπός της είναι αφενός η ανάδειξη της πολύπλευρης αξίας του εμβληματικού κτιρίου της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας και αφετέρου τη διττή λειτουργία του ως προαύλιο χώρο σχολείων και ως χώρο συνάθροισης παιδιών, εφήβων και γονέων για διάφορες δραστηριότητες κατά τις απογευματινές ώρες.
Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου του συγκροτήματος με την κατασκευή σύγχρονων χώρων αθλοπαιδιών, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και τη δημιουργία Βιωματικού Εργαστηρίου με στόχο την Εκπαίδευση και Εξοικείωση των Μαθητών σε Θέματα Ευαισθητοποίησης Αειφόρου Ενεργειακής Διαχείρισης.

Επτά πράξεις στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»
Από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, ανακοινώνεται ότι με αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάσσονται επτά πράξεις στην πρόσκληση «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των αστικών μεταφορών και κέντρων».
Πρόκειται για έργα που στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός περιβαλλοντικά φιλικού και ενεργειακά αποδοτικού πολυτροπικού συστήματος μεταφορών, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι επτά πράξεις είναι οι εξής:
-«Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου Ιωαννιτών με νέα ενεργειακά αποδοτικά και χαμηλών εκπομπών οχήματα», με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιωαννιτών και προϋπολογισμό 999.892 ευρώ. Το έργο αφορά την προμήθεια 10 οχημάτων (4 απορριμματοφόρα, 4 ηλεκτροκίνητα οχήματα ανατρεπόμενου κάδου, 1 ηλεκτροκίνητο όχημα με ανατρεπόμενη κιβωτάμαξα, 1 ημιφορτηγό όχημα 4Χ4 με ανοιχτή καρότσα, 1 φορτηγό όχημα ανατρεπόμενο 10 tn).
-«Προμήθεια οχημάτων Δήμου Πρέβεζας» με φορέα υλοποίησης το Δήμο Πρέβεζας και προϋπολογισμό 1.000.680 ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει προμήθεια 10 οχημάτων (3 απορριμματοφόρα, 1 όχημα πλύσης, 1 ανυψωτικό καλαθοφόρο όχημα, 2 Φορτηγά οχήματα 4χ4 διπλοκάμπινα, 2 Φορτηγά οχήματα 4χ4 ημικάμπινα και 1 Ηλεκτρικό μικρό απορριμματοφόρο).

-«Εγκατάσταση φωτιστικών led στην πόλη της Άρτας», προϋπολογισμού 1.523.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Αρταίων και το έργο αφορά στις εργασίες εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων με τεχνολογία led προς αντικατάσταση απαρχαιωμένων φωτιστικών σωμάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και σε περιβάλλοντες αυτού οδούς.
-«Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών του Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 830.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιωαννιτών. Στο πλαίσιο του έργου αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης του Δήμου Ιωαννιτών, εγκαθίσταται εκτεταμένο σύστημα καταμέτρησης της κυκλοφορίας, εγκαθίσταται Κέντρο Ελέγχου και αναπτύσσεται σύστημα πληροφόρησης των μετακινούμενων μέσω καινοτόμων υπηρεσιών Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών.

-«Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 999.998 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ηγουμενίτσας. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην αντικατάσταση 8 παλιών οχημάτων του στόλου του Δήμου Ηγουμενίτσας, με την προμήθεια 6 συνολικά νέων ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων χαμηλών ρύπων.
-«Προμήθεια δημοτικών ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων», προϋπολογισμού 985.800 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Αρταίων. Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια καινούργιων οχημάτων που θα χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στο σύνολο των αναγκών. Προτείνεται η αντικατάσταση 7 οχημάτων του στόλου με έξι 6 πιο σύγχρονα μοντέλα.

-«Προμήθεια ενεργειακά αποδοτικού οχήματος για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΑ», προϋπολογισμού 460.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης το ΔΕΥΑ Άρτας. Η πράξη αφορά στην αντικατάσταση παλαιού βυτιοφόρου οχήματος-αποφρακτικού της ΔΕΥΑ Άρτας με νέο ενεργειακά αποδοτικότερο τεχνολογίας euro 6 τουλάχιστον.

Προτεινόμενα για εσάς