Άρθρο του Νίκου Αντωνιάδη, υποψηφίου Ευρωβουλευτή με την «Δημοκρατική Ευθύνη»

Με τη Δημοκρατική Ευθύνη για το Ευρωκοινοβούλιο, για μια νέα πορεία της χώρας

Για να ξαναφέρουμε τους πολίτες στην πολιτική

Στις 26 Μαΐου καλούμαστε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν πολλά για τις αρμοδιότητες αυτού του Σώματος και για το ρόλο του στη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να δίνουν μικρή σημασία στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο εκπρόσωπος που εκλέγουν ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο λειτούργημα που αυτός θα κληθεί να υπηρετήσει.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Δυνάμεις λαϊκιστικές καταγράφουν αυξημένη απήχηση. Υπάρχει μια σαφής ανάγκη ενδυνάμωσης του οράματος μιας ενωμένης Ευρώπης, που θα αποτελέσει το κοινό μας σπίτι, ώστε να αποτραπεί η ακύρωση των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων της. Στη διαδικασία αυτή, ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου ως μηχανισμού σύνθεσης και διαμόρφωσης των κατευθύνσεων της Ένωσης καθίσταται κομβικός.
Στην Ελλάδα, βιώνουμε την τελευταία δεκαετία μια οικονομική κρίση, η οποία εξέθεσε οικονομικές παθογένειες και στρεβλές κοινωνικές αντιλήψεις. Το πολιτικό σύστημα διστάζει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις απολύτως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Πολίτες και κόμματα αλληλοτροφοδοτούν ένα φαύλο κύκλο υποσχέσεων για «μαγικές λύσεις» που προφανώς δεν υπάρχουν.

Παράλληλα όμως, ένα αυξανόμενο πλήθος πολιτών αντιλαμβάνονται την αδυναμία του σημερινού πολιτικού προσωπικού να προχωρήσει στις τομές που απαιτούνται και αναζητούν υγιείς λύσεις που θα αποτελέσουν το μοχλό για την αλλαγή της πορείας της χώρας. Αντιλαμβάνονται επίσης ότι μόνο ως οργανικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυνατή η ισότιμη συμμετοχή μας σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό γίγνεσθαι.
Πιστεύω βαθύτατα στην ανάγκη υλοποίησης απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία της οικονομίας και του κράτους. Αυτές φέρουν κυρίως το πρόσημο της λογικής, μακριά από τον ξεπερασμένο διαχωρισμό αριστερά- δεξιά, και αφορούν στην υπέρβαση μακροχρόνιων στρεβλώσεων που καταπιέζουν τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας. Δίνω για πολλά χρόνια αυτή τη μάχη στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και γενικότερα ως πολίτης.

Πιστεύω ότι το κόμμα της Δημοκρατικής Ευθύνης έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη χάραξη μιας τέτοιας πορείας. Προέρχεται από την πραγματική κοινωνία και διαθέτει ένα επεξεργασμένο σύνολο θέσεων από το ξεκίνημα, ενώ καθημερινά δίνει το παράδειγμα μιας πραγματικά δημοκρατικής λειτουργίας. Αποδίδει κεντρική σημασία στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και πιστεύει βαθιά στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Το ευρωψηφοδέλτιο της αποτελείται από ανθρώπους ενεργούς στην αγορά, στα Πανεπιστήμια, στην οικονομία. Οι περισσότεροι δεν έχουν προηγουμένως εκτεθεί σε εκλογικές διαδικασίες και διεκδικούν να αναλάβουν την ευθύνη μιας διαφορετικής εκπροσώπησης.

Σε αυτό το πνεύμα, αποφάσισα να εκτεθώ στην κρίση των Ελλήνων πολιτών για την εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο. Διαθέτω σημαντική εμπειρία στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μπορώ να προσφέρω σε μια σειρά τομείς, όπως τις νέες τεχνολογίες, τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την ψηφιακή πολιτική και τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Καλώ τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν το κόμμα της Δημοκρατικής Ευθύνης και μένα προσωπικά ως μια φωνή που θα εκφράζει αυθεντικά τη διάθεση για ισχυροποίηση του κοινού μας σπιτιού, της Ευρώπης.

*Ο Νίκος Αντωνιάδης κατάγεται από τις Χαλκιάδες Φαρσάλων, με προσφυγικές μικρασιατικές ρίζες. Ζει και εργάζεται στην Άρτα ως Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το 2000. Έχει δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (ΑΠΘ 1987) και Διδακτορικό Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (University of Michigan 1992). Έχει εργασθεί ως Μηχανικός Πληροφορικής στο Αττικό Μετρό και στον ΟΤΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την Δευτέρα 13 Μαΐου, ώρα 7.30, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Ευθύνης Νίκος Αντωνιάδης θα μιλήσει για τις θέσεις του κόμματος στα θέματα της Ευρώπης και για την υποψηφιότητα του, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Κρόνος στην Πλατεία Κιλκίς.
Νίκος Αντωνιάδης
Υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημοκρατικής Ευθύνης

Προτεινόμενα για εσάς