Έντονες αντιδράσεις για το υδροηλεκτρικό στο Μελισσουργιώτικο ποταμό

Παραίτηση αντιδημάρχου Β. Τζουμέρκων Β.Γιωτόπουλου-Διαμαρτυρία Γ. Σεντελέ

Το υδροηλεκτρικό στο Μελισσουργιώτικο ποταμό, που περνούσε επιτροπή ΠΕΣΠΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου προκάλεσε μέχρι και την παραίτηση του Αντιδημάρχου του Δήμου Β. Τζουμέρκων Β.Γιωτόπουλου αλλά και την έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου Γ. Σεντελέ.
Πιο συγκεκριμένα στις 24/1/23 περνούσε επιτροπή ΠΕΣΠΑ στην Αποκεντρωμένη Δ/ση Ηπείρου το υδροηλεκτρικό στο Μελισσουργιώτικο ποταμό και ο Αντιδήμαρχος Β. Γιωτόπουλος, αναφέρει τα εξής για τις διαδικασίες που τον οδήγησαν να καταθέσει τη παραίτησή του από Αντιδήμαρχος.
«Για το συγκεκριμένο έργο γνωμοδότησε αρνητικά το Δημοτικό μας συβούλιο Γιάννης Σεντελές στις 21/2/22, το Περιφερειακό συμβούλιο , o Αλέκος Καχριμάνης αλλά και η τοπική κοινωνία.

Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως δηλώσαμε ως δημοτική αρχή αλλά δεν συμφωνούμε με τέτοιου είδους έργα που μόνο βλαβερά αποτελέσματα θα φέρουν στην περιοχή μας παρά όφελος.
Σήμερα λοιπόν ζητήσαμε μετά την χτεσινή μας επικοινωνία να πραγματοποιήσουμε παράσταση στην επιτροπή και να αιτιολογήσουμε για ακόμη μία φορά με τα επιχειρήματά μας ώστε να αποτραπεί η αδειοδότηση.
Από τις 09.45 ως τις 12.15 βρισκόμουν έξω από την αίθουσα του συμβουλίου και περίμενα να καλεστώ κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Πρώτα μου ειπώθηκε από την εισηγήτρια υπάλληλο της αποκεντρωμένης ότι δεν χρειάζεστε να μπείτε γιατί όλα πήγαν καλά. Αυτό γιατί δεν κατάλαβε η συγκεκριμένη υπάλληλος ότι απευθύνεται σε αρμόδιο Αντιδήμαρχο και γιατί με νόμισε τον εκπρόσωπο της εταιρείας που ζήτησε την αδειοδότηση για το έργο. Έκανα την ένστασή μου ότι θέλω να παραστώ και να μιλήσω αλλά ενώ μου είπαν ότι θα γίνει, στις 12.15 βγήκε η γραμματέας της επιτροπής και μου είπε ότι δεν μπορώ να μιλήσω γιατί δεν είχαμε ζητήσει ως φορέας να ενημερωθούμε όταν ξαναγίνει αίτηση και περάσει ΠΕΣΠΑ αρχικά, και δεύτερον με ρώτησε πως το μάθαμε αφού δεν μας ανακοινώθηκε. Τέλος αν θέλουμε να κάνουμε σαν Δήμος ένα υπόμνημα.
Πριν λίγες μέρες επικοινώνησα με τον Υφυπουργό κ. Γιώργος Αμυράς και του ζήτησα να κοιτάξει το θέμα γιατί είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας. Όντως ο κ.Αμυράς επικοινώνησε μαζί μου την επόμενη μέρα και με καθησύχασε ότι για το συγκεκριμένο έργο υπάρχουν πολλά προβλήματα με το Δασαρχείο που ανήκει στο Υπουργείο του. Αυτό ακριβώς μετέφερα και την Παρασκευή στο Δημοτικό μας Συμβούλιο αλλά δεν εφησυχαστήκαμε και γι αυτό ζητήσαμε παράσταση.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου και κύριε Πρόεδρε της επιτροπής ΠΕΣΠΑ πως επιτρέπετε να μην μιλήσει ένας αρμόδιος Αντιδήμαρχος και να πει αυτά που υποστηρίζει η τοπική κοινωνία?
Πως επιτρέπετε να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις που θα στοιχίσουν την τουριστική ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής?
Πως επιτρέπετε οικολογικά εγκλήματα που δεν έχουν επιστροφή?
Πως αφαιρείται το δικαίωμα στην τοπική κοινωνία να μην εκπροσωπείται στις επιτροπές σας?
Εγώ προσωπικά σαν αιρετός που διανύω τον 9ο χρόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα απογοητεύτηκα πλήρως.
Τι θα πω αύριο στους δημότες που με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια που ο Δήμαρχος μου εμπιστεύτηκε τις ανώτερες θέσεις στον Δήμο όπως του Προέδρου του Δ.Σ δύο θητείες και του Αντιδημάρχου άλλες δύο θητείες?
Πως θα αντικρίσω τα μέλη της Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου ως Πρόεδρος που παλεύουμε τόσα χρόνια και καταφέραμε να βάλουμε την περιοχή μας στον τουριστικό χάρτη της χώρας?
Τι θα απαντήσω στα παιδιά μου και τα εγγόνια μου που ξέρουν ότι υπερασπίζομαι το καλό του τόπου πάντα με ήθος και όραμα?

Σήμερα όλα αυτά γκρεμίστηκαν, σήμερα όλα αυτά δεν ισχύουν! Προσωπικά δεν έχω κανένα λόγο να παλεύω για τα κοινά γιατί κάποιοι δεν μου το επιτρέπουν.
Δήμαρχε αφού σε ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου έκανες όλα αυτά τα χρόνια θα ήθελα να δεχτείς την ολική παραίτησή μου από όλες τις αρμοδιότητες. Ίσως η πολιτεία από την δική μου πράξη καταλάβει ότι δεν μπαίνουν όλα τα πράγματα στο ίδιο τσουβάλι. Ίσως η κάθε ανώτερη από μας Διοίκηση καταλάβει ότι σήμερα είμαστε και αύριο όχι, αλλά ο τόπος μας παραμένει εδώ και θα πρέπει να τον κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές όπως μας τον παρέδωσαν οι πρόγονοί μας. Τέλος ίσως καταλάβουνε ότι δεν έχουν όλα τίμημα σε αυτή τη ζωή αλλά υπάρχουν και οι λέξεις αξιοπρέπεια, ήθος και ευθύνη.
Ευχαριστώ όλους του δημότες για την στήριξή τους και υπόσχομαι μέχρι το τέλος της θητείας μου από την θέση του Δημοτικού συμβούλου να παλεύω για το καλό αυτού του τόπου.
Με εκτίμηση
Βαγγέλης Γιωτόπουλος
Αντιδήμαρχος Β.Τζουμέρκων”

Διαμαρτυρία ΣΕΝΤΕΛΕ
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελέ αναφέρει τα εξής: «Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων διαμαρτύρεται έντονα για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας προς τον Αντιδήμαρχο κ. Βαγγέλη Γιωτόπουλο.
Ο Αντιδήμαρχος βρέθηκε χθες, 24 Ιανουαρίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο και τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, για να παραστεί και να εκφράσει τις απόψεις του Δήμου στη συνεδρίαση της επιτροπής ΠΕΣΠΑ, που θα εξέταζε το θέμα κατασκευής Υδροηλεκτρικού Σταθμού στον Μελισσουργιώτικο ποταμό, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, θέμα για το οποίο ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά.
Η Επιτροπή αρνήθηκε, μετά από τρίωρη αναμονή (!), να δεχτεί τον Αντιδήμαρχο και η απόφαση λήφθηκε χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων να εκφράσει τις απόψεις του.

Καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά θέλουμε να επισημάνουμε:
1. Το πλαίσιο αδειοδότησης των Α.Π.Ε., έτσι όπως μέχρι σήμερα ισχύει, αγνοεί εντελώς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία επιλεκτικά «θυμάται» στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, ζητώντας απλώς την διατύπωση γνώμης (η οποία μάλιστα δεν είναι δεσμευτική), μέσα σε ένα ασφυκτικά μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα όχι επί της ουσίας, αλλά μόνο επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η παραπάνω διαδικασία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ουσιαστική διαβούλευση για έργα, τα οποία, προκειμένου ιδιαίτερα για την δική μας περιοχή, έχουν μικρή ή μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον, ένα φυσικό περιβάλλον που αποτελεί για την περιοχή μας το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Η όλη διαδικασία της διαβούλευσης είναι προφανώς προσχηματική, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση το τερμάτισε. Αρνήθηκε επιδεικτικά ακόμη και να ακούσει τις έτσι κι αλλιώς μη δεσμευτικές απόψεις μας, αφού οι «σοφοί» της επιτροπής, ήδη είχαν πάρει τις αποφάσεις τους.
2. Μόλις πριν λίγες μέρες ο νέος Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάλεσε στο γραφείο του τους Δημάρχους της Περιφέρειας σε συναντήσεις γνωριμίας και μας εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί αρμονικά και εποικοδομητικά μαζί μας. Πριν «αλέκτορα φωνήσαι» μας έδειξε τον τρόπο, που εννοεί τη συνεργασία μας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ».