Έντονες διαμαρτυρίες από τους Δήμους Ζηρού και Πωγωνίου

Η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει τα υποκαταστήματα σε Θεσπρωτικό και Παρακάλαμο

Ομόφωνο και κατηγορηματικό ‘όχι’ του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζηρού σε ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θεσπρωτικό, πράγμα που είχε αναδείξει με πρωτοσέλιδό της η ΗΧΩ για την τραπεζική αναλγησία των Διοικήσεων των Ελληνικών Τραπεζών, που εν μέσω πανδημίας και χειμώνα, κλείνουν υποκαταστήματα.
Πιο συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζηρού σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε δια ‘περιφοράς’ σήμερα (Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020), εκφράζει με ομόφωνη απόφαση, μέσω ψηφίσματος, την αντίθεσή του και την έντονη διαμαρτυρία, σε τυχόν αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θεσπρωτικό.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Με αφορμή την εντεινόμενη φημολογία για αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θεσπρωτικό, δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του και εκφράζει την διαφωνία τουκαι την έντονη διαμαρτυρία του στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης.
Καλεί τη διοίκηση της Τράπεζας :
Να άρει κάθε απόφαση ή σκέψη περί κλεισίματος του συγκεκριμένου υποκαταστήματος το οποίο έπειτα και από την αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας προ διετίας, είναι το μοναδικό στην περιοχή και καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τις ανάγκες των πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού, αλλά και ευρύτερα καθώς το εν λόγω υποκατάστημα εξυπηρετεί ανάγκες και Κοινοτήτων από όμορους Δήμους ( Δωδώνης, Πρέβεζας ).

Να αναλογιστεί και να λάβει υπόψη αφενός την ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που διανύουμε λόγω της έξαρσης της πανδημίας και των μέτρων προστασίας και αφετέρου τα κοινωνικά αλλά και οικονομικά προβλήματα που θα προκαλέσει σε επαγγελματίες, επιχειρηματίες και αγρότες της περιοχής, ‘’ ψαλιδίζοντας” ακόμη περισσότερο τις προοπτικές ανάπτυξης.
Γ. Να λάβει σοβαρά υπόψη ότι από το υποκατάστημα του Θεσπρωτικού εξυπηρετούνται ιδιαίτερα ηλικιωμένα άτομα που δεν έχουν γνώση και πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Δ. Να εκτιμήσει την μακροχρόνια στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο συγκεκριμένο υποκατάστημα δίχως να αγνοήσει ή να απαξιώσει κανένα από τους παραπάνω λόγους.
Υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά ότι τυχόν αναστολή του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θεσπρωτικό, θα μεγιστοποιήσει την υποβάθμιση της περιοχής και θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις συναλλαγές των κατοίκων του Θεσπρωτικού και της ευρύτερης περιοχής, η οποία περιλαμβάνει άνω των τριάντα ( 30 ) Κοινοτήτων και οικισμών, οι κάτοικοι των οποίων θα αναγκάζονται να διανύουν αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων προκειμένου να εξυπηρετηθούν, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία, χρόνο και κόστος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε μία πρώτη δέσμη αντιδράσεων αποφασίζει τα εξής :
α. Να ζητήσει άμεσα συνάντηση με την διοίκηση της Τράπεζας και να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας.
β. Να ενημερώσει σχετικά και να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ζητώντας να εξαντλήσουν την επιρροή τους προκειμένου να αρθεί κάθε σκέψη ή απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς για κατάργηση του συγκεκριμένου τραπεζικού υποκαταστήματος.
γ. Να ενημερώσει σχετικά τους Βουλευτές του Νομού Πρέβεζας ζητώντας τη συνδρομή τους στην ανάδειξη της σοβαρότητας του ζητήματος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
δ. Να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί αλλά και να αναδείξει προς κάθε κατεύθυνση το σοβαρότατο αυτό ζήτημα και φυσικά να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα επαφές με άλλα τραπεζικά ιδρύματα για την πλήρωση του « κενού » που θα προκληθεί στην περίπτωση επιμονής της Τράπεζας Πειραιώς να αναστείλει την λειτουργία του υποκαταστήματος, ενώ θα διακοπεί κάθε συνεργασία και συναλλαγή με την συγκεκριμένη Τράπεζα.
Μετά από αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο αναθέτει στον κ. Δήμαρχο την ενέργεια των περαιτέρω.

Δήμαρχος Πωγωνίου: Επιστολή διαμαρτυρίας στην Τράπεζα Πειραιώς
Επιστολή διαμαρτυρίας για το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Παρακάλαμο απέστειλε στον Πρόεδρο του Ομίλου ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Σε μία περίοδο που η επαρχία και ιδιαίτερα οι παραμεθόριες περιοχές, που σηκώνουν βαρύ φορτίο, έχουν ανάγκη από στήριξη και κινήσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξή τους, η Τράπεζα Πειραιώς έρχεται να βάλει ταφόπλακα στο ακριτικό Πωγώνι αποφασίζοντας να προχωρήσει στο κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος που λειτουργεί στο Δήμο Πωγωνίου, αυτό του Παρακαλάμου.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, για μία ακόμη φορά στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε την αγανάκτηση και πικρία μας για τις αποφάσεις του Ομίλου που έχουν άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική μας κοινωνία καθώς σας υπενθυμίζω ότι το 2016 διακόψατε τη λειτουργία του υποκαταστήματος Δελβινακίου, μία κίνηση με δυσάρεστες συνέπειες για τους δημότες μας.
Το υποκατάστημα Παρακαλάμου είναι πλέον το ΜΟΝΑΔΙΚΟ τραπεζικό κατάστημα σε όλο το Δήμο Πωγωνίου και εξυπηρετεί περισσότερες από 67 Κοινότητες και οικισμούς μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης με πολλές ιδιαιτερότητες, τόσο λόγω της μορφολογίας της όσο και λόγω πληθυσμιακών χαρακτηριστικών. Συγχρόνως εξυπηρετεί όλη την επαγγελματική, επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής και τους συνταξιούχους. Επισημαίνουμε δε το γεγονός ότι ο Δήμος Πωγωνίου έχει άριστη συνεργασία με την Τράπεζα και χρησιμοποιεί τα καταστήματά σας για τις οικονομικές του κινήσεις και είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Το κλείσιμο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος θα προκαλέσει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για την ανάπτυξη της περιοχής. Άλλωστε, δεν μπορούν όλα τα θέματα να σταθμίζονται μόνο με στενά οικονομικά κριτήρια. Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη αξία και η απόφασή σας θα είναι τροχοπέδη στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουμε, σε πείσμα των καιρών, για την ανάπτυξη του Πωγωνίου και την προσέλκυση νέων ανθρώπων να έρθουν να μείνουν και να επενδύσουν στην περιοχή μας.
Παρακαλούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας, που πλήττει τους δημότες μας και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Διαφορετικά μας οδηγείτε στο να σταθμίσουμε και εμείς ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία, τις σχέσεις μας με την τράπεζά σας και να αποσύρουμε τις καταθέσεις μας.

Προτεινόμενα για εσάς