Έρχεται Παράταση

Τα αιτήματα για το κτηματολόγιο ήταν πολλά και από φορείς της Άρτας
-Στην αναμονή Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα
-Είκοσι μία περιοχές μπαίνουν στη νέα λίστα

Στο παρά πέντε, φαίνεται πως θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα για μια παράταση στις δηλώσεις κτηματολογίου, που στην περιοχή μας οι προθεσμίες λήγουν την Δευτέρα 10 Ιουνίου.
Ήδη προ ημερών ζήτησε παράταση ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, προχθές το ΤΕΕ Άρτας δια του προέδρου του Ευάγγελου Χρηστάκη έκανε το ίδιο και χθες ζήτησαν παράταση και οι «καθ’ ύλην αρμόδιοι», οι συμβολαιογράφοι.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Ιωαννίνων ζητείται να ισχύσει η διάταξη του νόμου, με την οποία παρατείνεται, με απόφαση υπουργού, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για έξι μήνες.
Ο σύλλογος προβληματίζεται από τις πληροφορίες από τα γραφεία Κτηματογράφησης Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας ότι δεν θα δοθούν παρατάσεις, «παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί μόνο το 30% του συνολικού αριθμού δηλώσεων», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούμε στα στενά χρονικά όρια που έχουν τεθεί» σημειώνει η ανακοίνωση του Συλλόγου επισημαίνουν πως τα βασικά προβλήματα στην περιοχή των Ιωαννίνων, (όπως και στην Άρτα) εστιάζονται σχετικά με τίτλους κυριότητας και εντοπισμό ακινήτων, ενώ υπογραμμίζουν πως η απειλή των προστίμων δεν θα «βοηθήσει» στην επίσπευση των διαδικασιών.

Επί πλέον, τονίζουν πως τα δικαστήρια έμειναν κλειστά από τις 22 Μαΐου μέχρι 10 Ιουνίου λόγω εκλογών και κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει ενόψει βουλευτικών εκλογών.
Καταλήγοντας ζητούν από το υπουργείο και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δημαρά, να εκδώσει τις αποφάσεις παράτασης για ένα εξάμηνο ακόμα.
Τελικά φαίνεται πως θα δοθεί παράταση για είκοσι μία περιοχές που μπαίνουν στη νέα λίστα με τις παρατάσεις που δίνεται στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης (με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στις 16 Μαΐου) και αφορά τη συλλογή δηλώσεων στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στον ιστότοπο της εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, για δύο από αυτές τις περιοχές (Δωδεκάνησα και Κορινθία) η Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε προχθές (5 Ιουνίου) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β – 2102). Την ίδια ώρα, σε 17 ημέρες λήγει το περιθώριο που έχουν οι ιδιοκτήτες στον Δήμο της Αθήνας να διορθώσουν τυχόν λάθη που έγιναν στις δηλώσεις του 2008.

Ειδικότερα, περιθώριο έως τις 31 Ιουλίου 2019 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα Δωδεκάνησα και την Κορινθία προκειμένου να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο. Η παράταση (που είναι πέραν των προβλεπόμενων έξι μηνών) δόθηκε με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Δημαρά.

Το προβλεπόμενο εξάμηνο έληξε για την Κορινθία στις 12 Μαΐου και για τα Δωδεκάνησα στις 19 Μαΐου 2019. Διευκρινίζεται ότι η οροφή για την επιπλέον παράταση είναι οι έξι μήνες και δίνεται κατά περίπτωση – με Υπουργική Απόφαση -, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν κάθε φορά για κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Μετά τις δύο προαναφερόμενες περιοχές (Δωδεκάνησα και Κορινθία) σειρά αναμένεται να πάρουν για νέα παράταση οι 19 περιοχές όπου το εξάμηνο λήγει μέσα στον Ιούνιο. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η νέα Υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει όλες τις περιοχές θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη των παρατάσεων. Κι αυτό διότι, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα του Κτηματολογίου, «κάθε φορά που ανακοινώνεται νέα παράταση ερημώνουν τα Γραφεία Κτηματογράφησης».

Αυτός και ο λόγος που από το Κτηματολόγιο συνιστούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προσέρχονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης πριν από τη λήξη των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων, όπου θα πιστοποιείται μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας η εμπρόθεσμη προσέλευσή τους και θα ορίζεται ραντεβού σε μεταγενέστερο χρόνο, προκειμένου να υποβάλλουν χωρίς ταλαιπωρία τις δηλώσεις τους, όταν θα έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Η διαδικασία αυτή, όπως λένε, εφαρμόζεται ήδη για τις περιοχές όπου οι προθεσμίες λήγουν εντός του τρέχοντος μηνός.

Οι 19 περιοχές
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 λήγει το εξάμηνο για 12 περιοχές: Καβάλα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Μέγαρα και Οινόη. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 17 Ιουνίου, λήγει το εξάμηνο για άλλες 7 περιοχές: Λασίθι, Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Πιερία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα.
Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα ακίνητά τους διότι αν δεν το κάνουν κινδυνεύουν να μην κατοχυρώσουν την περιουσία τους και να τη χάσουν. Επιπλέον, η σωστή υποβολή δηλώσεων γλιτώνει τους ιδιοκτήτες από ταλαιπωρία και κόστος.

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η υποβολή των δηλώσεων να γίνει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Κτηματολογίου, η πρόσβαση στην οποία γίνεται μόνο μέσω των κωδικών Taxisnet των ενδιαφερομένων. Για τον λόγο αυτόν, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν αύριο στην έξτρα έκδοση έναν οδηγό που καθοδηγεί βήμα βήμα τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη συμπλήρωση της δήλωσης και της ηλεκτρονικής επισύναψης όλων των αρχείων που απαιτούνται. Την ίδια ώρα, μέσα στον Ιούνιο προετοιμάζεται και η συλλογή δηλώσεων σε Μαγνησία, Σποράδες, Λήμνο και Λέσβο.

Προτεινόμενα για εσάς