Έρχονται οι δεύτερες εκτιμήσεις για τα ακτινίδια

Οι θυελλώδεις άνεμοι κατά τις πρωινές ώρες της 19ης Μαΐου 2022 έπληξαν μεγάλη περιοχή του κάμπου της Άρτας με αποτέλεσμα να καταστρέψουν ένα μέρος της φετινής σοδειάς των ακτινιδίων καθώς τα δένδρα βρίσκονταν στο πιο ευαίσθητο στάδιο της ανάπτυξης τους.
Οι περιοχές που είχαν πληγεί ήταν σε Χαλκιάδες, Αγ. Σπυρίδωνας, Καλόβατος, Ρόκκα, Κιρκιζάτες, Ανέζα, Κωστακιοί, Βίγλα και Πολύδροσο.
Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ έκαναν τον Ιούνιο τις πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών καθώς οι πρώτες παρατηρήσεις έδειχναν καταστροφή φύλλων και ανθών, ανθόπτωση, καρπόπτωση στα δένδρα που είχε ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση και σπάσιμο κλαδιών. Επίσης οι βέργες που καταστράφηκαν θα ήταν οι αντικαταστάτες (καρποφόρες βέργες) για τη παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Άρα το πλήγμα στο φυτικό κεφάλαιο ήταν μεγάλο που μπορεί να φέρει ακαρπία την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί με την δεύτερη εκτίμηση από τους γεωπόνους της υπηρεσίας την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων κ. Γιάννης Παπαγιάννης, πρώτα θα γίνουν εκτιμήσεις στις πρώιμες ποικιλίες (Τσεχελίδης και Soreli) και θα ακολουθήσουν εκτιμήσεις σε καλλιέργειες με Hayward που είναι και οι περισσότερες στην Άρτα.
Στόχος σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι έως τα μέσα Οκτωβρίου και να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις των ζημιών.
Οι εκτάσεις που ελέγχονται για τις ζημιές ανέρχονται περίπου στα 9.000 στρέμματα.

Βέτο στα Αιολικά πάρκα από την Ομοσπονδία Μουργκάνας

Προσυπογράφοντας την επιστολή _ κάλεσμα που απηύθυνε πρόσφατα το ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ), μια σειρά Σωματεία, άρχισαν να προβάλλουν και να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα της ηπειρωτικής αποδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μουργκάνας τοποθέτησε πανό στη γέφυρα της Βροσύνας (βλέπε φωτογραφία), εκφράζοντα έτσι την κατηγορηματική αντίθεση των μελών της Ομοσπονδίας στην εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικών πάρκων στα βουνά της περιοχής.

Η Καμεράτα στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων Θεσπρωτίας
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της Ηπείρου αλλά και της διασύνδεσης των αρχαίων μνημείων με τον σύγχρονο πολιτισμό, συνδιοργανώνουν με τον Δήμο Φιλιατών συμφωνική συναυλία το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 και ώρα 20.00 στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων Θεσπρωτίας.
Η Καμεράτα, Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα παρουσιάσει συμφωνικά έργα προκλασικών, κλασικών και σύγχρονων συνθετών, όπως το κοντσέρτο γκρόσσο αριθ.1 του Χέντελ, με σολίστ τέσσερις νέους φοιτητές του Πανεπιστημίου, τον Θεόφιλο Φώτο και τη Μαρίνα Βλάχου στο βιολί, τον Θοδωρή Σκούρτη στο βιολοντσέλο και την Ιωάννα Χατζηλεοντίου στο τσέμπαλο. Τη συμφωνία αριθ.92 του Χάϋντν, την επονομαζόμενη και «της Οξφόρδης», τρεις ελληνικούς χορούς του Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη και τρεις σλαβόνικους χορούς του Αντόνιν Ντβόρζακ.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με αριθμημένα δελτία εισόδου. Τα δελτία θα διατίθενται την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Αυγούστου, ώρες 10.00 – 13.00, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Γραμματεία Πρυτανείας τηλ. 26510 07319), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας (τηλ. 26650 28539) και στον Δήμο Φιλιατών (τηλ. 26643 60100).