Έφτασε η στιγμή για τη νέα απογραφή πληθυσμού

Που θα βρεθεί η Άρτα;

Το 2011 ήμασταν 67.877-το 2021 πόσοι;

Κρίσιμο μέγεθος για τον αριθμό βουλευτικών εδρών

Ποια είναι τα μεγαλοχώρια της περιοχής μας

Με βασικό σύνθημα «Όλοι Μετράμε», μετά από μια δεκαετία έφτασε η στιγμή για τη νέα απογραφή πληθυσμού της Ελλάδας από την ΕΛΣΤΑΤ.
Πρόκειται για την απογραφή πληθυσμού-κατοικιών 2021, που θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα και λόγω της ιδιαίτερης περιόδου και του κορωνοϊού έπρεπε να επιλεγεί μία νέα μεθοδολογία για τη διενέργειά της.
Έτσι, στη φετινή απογραφή ένα κομμάτι της θα είναι η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ενώ για όσους δεν τα καταφέρουν με τη συγκεκριμένη μέθοδο θα τους επισκεφθεί ο απογραφέας με την παραδοσιακή μέθοδο «πόρτα-πόρτα», φορώντας τα διακριτικά της ΕΛΣΤΑΤ, έχοντας την ταυτότητα και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στην Άρτα το 2011 το σύνολο των ανθρώπων που απογράφηκαν ήταν 67.877, με τον Δήμο Αρταίων να έχει 63,5% του πληθυσμού (43.166) και στη πόλη να απογράφονται 27.330 άτομα, ήτοι το 40,26% του συνολικού πληθυσμού του νομού μας.
Τα στοιχεία της απογραφής του 2011, συνολικά, αλλά και κατά Δήμο και κατά Δημοτική Ενότητα, ήταν τα εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ σύνολο πληθυσμού 67.877

*ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ 43.166
Δ.Ε. ΑΡΤΑΙΩΝ 27.330
Δ.Ε. ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ 4.268
Δ.Ε. ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ 2.941
Δ.Ε. ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ 3.184
Δ.Ε. ΦΙΛΟΘΕΗΣ 5.443

*ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 5.780
Δ.Ε. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 2.287
Δ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 1.239
Δ.Ε. ΤΕΤΡΑΦΥΛΙΑΣ 2.254

*ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 6.178
Δ.Ε. ΑΓΝΑΝΤΩΝ 1.800
Δ.Ε. ΑΘΑΜΑΝΙΑΣ 3.786
Δ.Ε. ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ 173
Δ.Ε. ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΩΝ 419

*ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ 12.753
Δ.Ε. ΑΡΑΧΘΟΥ 4.661
Δ.Ε. ΚΟΜΜΕΝΟΥ 769
Δ.Ε. ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ 2.542
Δ.Ε. ΠΕΤΑ 4.781

Τα μεγαλοχώρια
Τα μεγάλα χωριά του νομού, δηλαδή αυτά που απογράφηκαν το 2011 πάνω από χίλια άτομα είναι 10, με το μεγαλύτερο να είναι οι Κωστακιοί με 2078 πληθυσμό. Τα 10 μεγαλοχώρια του νομού Άρτας είναι:

Ανέζα,η 1.111
Ελεούσα,η 1.093
Κωστακιοί,οι 2.078
Γραμμενίτσα,η 1.258
Καλαμιά,η 1.018
Χαλκιάδες,οι 1.284
Νεοχώριον,το 1.737
Κομπότιον,το 1.544
Άγιος Δημήτριος,ο 1.482
Πέτα,το 1.563

Πώς θα γίνει η απογραφή 
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιος Θανόπουλος, «η κύρια διαδικασία βάσει της οποίας θα υλοποιηθεί η απογραφή θα είναι η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή. Την περίοδο από 23 Οκτωβρίου έως τα μέσα του Νοεμβρίου, οι περίπου 60.000 απογραφείς θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία (ήδη από την απογραφή κτηρίων που προηγείται οι ερευνητές γνωρίζουν σε ποια σημεία της χώρας εντοπίζονται κατοικίες). Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό του και τα μέλη του νοικοκυριού του, καθώς και για την κατοικία του. Αρκεί ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού για την πραγματοποίηση της διαδικασίας, δεν είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των μελών του νοικοκυριού. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις/διευκρινίσεις».

Το δεύτερο βήμα θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου και θα αφορά σε όσους πολίτες για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες) δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά. Αυτούς θα επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.
Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της Στατιστικής Αρχής στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Κρίσιμα τα αποτελέσματα
«Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση δημογραφικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και καλύπτουν μία σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, καθώς τα στοιχεία υποβάλλονται σε διεθνείς οργανισμούς», επισημαίνει ο κ. Θανόπουλος υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα βασικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού είναι να προσδιοριστεί ο αριθμός των βουλευτικών εδρών και να διαμορφωθούν οι εκλογικές περιφέρειες.

Μόνιμος και νόμιμος

Όπως διευκρινίζει ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, «είναι κρίσιμο να προσδιοριστεί μέσω της απογραφής ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας (ο πληθυσμός που ανεξαρτήτως καταγωγής έχει τη μόνιμη κατοικία του σε κάποια περιοχή της Ελλάδας) και ο νόμιμος πληθυσμός, δηλαδή ο αριθμός των δημοτών σε κάθε Δήμο και Δημοτική Ενότητα». Διευκρινίζεται ότι ο νόμιμος πληθυσμός δεν έχει να κάνει με τον νόμο, παρά μόνον με τον Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι οι απογραφόμενοι.
Σε ότι αφορά εάν είναι ασφαλή τα δεδομένα που συλλέγει η ΕΛΣΤΑΤ, πού διαβιβάζονται τα στοιχεία που παραχωρούν οι απογραφόμενοι και εάν περιλαμβάνονται ερωτήσεις για το θρήσκευμα ή τις πολιτικές πεποιθήσεις ή συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ο κ. Θανόπουλος ξεκαθαρίζει: «Όλα τα στοιχεία που συλλέγονται από την ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της απογραφής πληθυσμού- κατοικιών ή οποιασδήποτε άλλης έρευνας διενεργείται από την εθνική στατιστική υπηρεσία είναι εμπιστευτικά. Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει η Στατιστική στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δεν ζητούνται ή καταγράφονται κανενός είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους απογραφόμενους».

Για τους παλαιότερους, ο κ. Θανόπουλος θυμίζει ότι κάποτε υπήρχε η καταγραφή του de facto πληθυσμού, του πληθυσμού δηλαδή που εντοπιζόταν μία συγκεκριμένη ημέρα στη γεωγραφική επικράτεια, ανεξαρτήτως εάν έμενε μόνιμα στη χώρα ή βρισκόταν προσωρινά σε αυτήν π.χ. για λόγους τουρισμού ή αναψυχής κ.λπ. Στην περίπτωση του de facto πληθυσμού, τα άτομα απογράφονταν οπουδήποτε τους εντόπιζε ο απογραφέας, π.χ. σε ένα καράβι/αεροπλάνο, στο σπίτι ενός φίλου, σε ένα ξενοδοχείο κ.ά. Πλέον τα πράγματα εξελίχθηκαν και ο πληθυσμός της χώρας απογράφεται σύμφωνα με τη μόνιμη ή τη συνήθη κατοικία του.

Προτεινόμενα για εσάς