Αδελφότητα Φανερωμιωτών ''Η Αγία Φανερωμένη''

Πρόσκληση σε ημερήσιο παραδοσιακό γλέντι 07-08-2022

Για 22η χρονιά , μετά το υποχρεωτικό διάλειμμα των δύο προηγούμενων ετών, η Αδελφότητα Φανερωμιωτών ”Η Αγία Φανερωμένη” ,την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, οργανώνει ημερήσιο παραδοσιακό γλέντι στη Φανερωμένη της Άρτας,.
Η Φανερωμένηείναι το ορεινότερο χωριό του νομού Άρτας, βρίσκεται σε υψόμετρο 1062 μέτρα στο Ξηροβούνι, 30 χιλιόμετρα από την Άρτα και περίπου 5 χιλιόμετρα πάνω από τη Ροδαυγή. Η διαδρομή από τη Ροδαυγή ως τη Φανερωμένη αποτελεί μοναδική εμπειρία καθώς το θέαμα από ψηλά, των πράσινων νερών της λίμνης του Αράχθου, της κορυφογραμμής των Τζουμέρκων και της άγριας γοητείας του Ξηροβουνίου,είναι συναρπαστικό.
Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει για το Δ.Σ. της Αδελφότητας η πρόεδρος ΑνθούλαΖιώρη, σημαντικό αξιοθέατο, σα φτάσεις στη Φανερωμένη, είναι η εκκλησιά της, η Αγία Τριάδα,χτισμένη γύρω στα 1800, αγιογραφημένη το 1803 με την τεχνική «fresco» με τοιχογραφίες που συνδυάζουν μοναδική χρωματική ισορροπία, λαμπρότητα και φωτεινότητα. Γιορτάζει ανήμερα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, και από τον Ιούνιο ως τα τέλη του Οκτώβρη λειτουργεί κάθε δεύτερη Κυριακή.

Δίπλα ακριβώς από την εκκλησία βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο της Φανερωμένης που έχει μετατραπεί από την Αδελφότητα σε Λαογραφικό Μουσείο, και εκτίθενται είδη οικιακής χρήσης, εργαλεία, φορεσιές τοπικές, αντικείμενα απλά, που αναδεικνύουν την απλή και δύσκολη καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν σε τούτο τον τόπο, που περπάτησαν στις απότομες πλαγιές του, που ξαγρύπνησαν με τα κοπάδια τους στις επιβλητικές βουνοκορφές, που πότισαν με τον ιδρώτα τους τις πεζούλες, τα χωράφια που καλλιεργούσαν.
Ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι της Φανερωμένης το καλοκαίρι ενώ το χειμώνα δεν μένει εδώ κανένας.Στην πλατεία, δίπλα από την εκκλησία λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες ένα καφενείο.
Εδώ λοιπόν, σε τούτο τον άγριο και όμορφο τόπο, η Αδελφότητα Φανερωμένης καλεί τα μέλη της και τους φίλους της την Κυριακή 07-08-2022 το πρωί.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στη γραφική εκκλησία μας, μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων και στη συνέχεια η παραδοσιακή ορχήστρα με τον Ηλία Πλαστήρα στο κλαρίνο, τον Γιάννη Παπακώστα στο τραγούδι, τον Δημήτρη Κωνσταντή στο λαούτο, τον Γιώργο Γκόκο στο βιολί και τον Διονύση Ζώη στα κρουστά, υπόσχεται σε όλους μας μια ξεχωριστή μέρα .
Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους στη Φανερωμένη της Άρτας, να γλεντήσουμε κάτω από τον αγέραστο πλάτανο της πλατείας μας, μνημείο της φύσης και σημείο καλοκαιρινής συνάντησης, την Κυριακή 07 Αυγούστου 2022.