Ανακοίνωση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνονται τα εξής:
Το βράδυ της Τρίτης 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η ευθανασία του ζώου που βρέθηκε κακοποιημένο στην ΤΚ Γραμμένου Δήμου Ζίτσας.
Η υπηρεσία μας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το περιστατικό, έσπευσε και πραγματοποίησε αυτοψία προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση του ζώου και ταυτόχρονα ζήτησε την άμεση συνδρομή ιδιώτη κτηνιάτρου προκειμένου αυτό να εξεταστεί και να δεχτεί την κατάλληλη θεραπεία, στην προσπάθεια να σωθεί η ζωή του. Η υπηρεσία μας σε συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους τόσο της περιοχής μας
όσοκαι εξειδικευμένους ιππιάτρους από άλλες περιοχές, καθώς και με το
ΥΠΑΑΤκαι τις φιλοζωικές οργανώσεις, με υψηλό αίσθημα ευθύνης
απέναντι στο τραυματισμένο ζώο, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε
να πράξει το καλύτερο δυνατό τόσο για την υγεία, όσο και για την ευζωία του.
Όπως προέκυψε μετά την εξέταση η οποία πραγματοποιήθηκε από δύο
εξειδικευμένους ιδιώτες κτηνιάτρους δύο μέρες μετά την πρώτη επίσκεψή μας,
η κατάστασή του επιδεινώθηκε, οπότε για λόγους ευζωίας αποφασίστηκε
ευθανασία του.
Η Υπηρεσία με γνώμονα πάντα την ευζωία των ζώων καταδικάζει κάθε μορφή
κακοποίησης ζώων και οι παραβάτες της Κτηνιατρικής Νομοθεσίας θα
συνεχίσουν να τιμωρούνται όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ρητές συστάσεις Σ. Κεδίκογλου για πιστή εφαρμογή των διατάξεων περί ευζωίας των ιπποειδών
Σαφείς εντολές για πιστή εφαρμογή των διατάξεων περί ευζωίας των ζώων και ιδιαίτερα των ιπποειδών κατά τη μεταφορά τους, έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥπΑΑΤ με αφορμή το περιστατικό κακοποίησης όνου στις 27 Αυγούστου στο Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κα. Χριστιάνα Καλογήρου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, κ. Σπύρος Ντουντουνάκης, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών κα. Κατερίνα Μαρίνου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων κα. Σοφία Μπουτσίνη, η κα. Αναστασία Χαραλαμποπούλου από το Τμήμα Προγραμματισμού και Συντονισμού Κτηνιατρικών Εργαστηριακών Ελέγχων και ο Διευθυντής του ΥφΑΑΤ κ. Ανδρέας Θεοφίλου.
Ο Υφυπουργός, προχώρησε σε ρητές και αυστηρές συστάσεις προς όλες τις συναρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την ισχύουσα σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία καθώς και με τις σχετικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί από το ΥπΑΑΤ.
Όσον αφορά στο συγκεκριμένο συμβάν, από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση κινητοποίηση και επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και αυστηρή τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών.
Εντός της ημέρας, το τραυματισμένο ζώο θα επανεξεταστεί από εξειδικευμένο κτηνίατρο για ιπποειδή (ιππίατρο) προκειμένου να του παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή περίθαλψη.