Αναφορά Χρήστου Γκόκα προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών για τον κλάδο της πτηνοτροφίας

Ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σχετικά με τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος της πτηνοτροφίας, με βάση τη Δήλωση Διαμαρτυρίας του Συλλόγου Πτηνοτρόφων Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος εδρεύει στην Άρτα.
Ειδικότερα τονίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτός των άλλων, έχει προκαλέσει ασφυξία στους πτηνοτρόφους από τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής. Αναφέρεται στη συνέχεια στην υπ. αριθμ.: 600/102813/14-04-2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προέβλεπε την ενίσχυση των πτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, όμως στην πράξη ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών αυτών αποκλείστηκε από τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.
Επίσης επισημαίνει, ότι και οι τροποποιήσεις που ακολούθησαν στην εν λόγω ΚΥΑ δεν είχαν θετική εξέλιξη για τους δικαιούχους, καθώς οι λόγοι αποκλεισμού που προέρχονται είτε από προβληματικό τρόπο διατύπωσης της ΚΥΑ, είτε από τεχνική αιτία, εξακολούθησαν να υφίστανται και να αποκλείουν πτηνοτρόφους, των οποίων οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν.
Τέλος, ο κ. Γκόκας καλεί τους κ.κ. Υπουργούς, να λάβουν υπόψη τους το σοβαρό αυτό ζήτημα, καθώς οι πτηνοτρόφοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις ήδη υπάρχουσες αυξήσεις, ενώ κινδυνεύει γενικότερα ο πρωτογενής τομέας της χώρας, και ζητά επίσης να ενημερωθεί για τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους.

Και Αναφορά για την πρόσβαση των μικρομεσαίων στις χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς «Οικονομικών» και «Ανάπτυξης και Επενδύσεων», σχετικά με την ανάγκη πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν και τα μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους, που πραγματοποίησαν στις 23-01-2023 στα Ιωάννινα, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου , το οποίο κοινοποιήθηκε και στον ίδιο.
Ο κ. Γκόκας επισημαίνει ότι οι μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις της Ηπείρου αντιμετωπίζουν πράγματι, σημαντικές δυσκολίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια.
Επίσης υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις της Ηπείρου, αλλά και των υπόλοιπων Περιφερειών, χωρίς τα δάνεια των τραπεζών και με την περιορισμένη πρόσβαση στις χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αδυνατούν να στραφούν στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στον υγιή ανταγωνισμό, καθώς πλέον τίθεται, κατ’ αρχάς, θέμα επιβίωσης των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα τονίζει ότι η τοπική κοινωνία και οικονομία της Ηπείρου χρειάζονται στήριξη, ώστε οι ρυθμοί ανάπτυξης, που παραμένουν αρκετά χαμηλοί, να καταγράψουν άνοδο, γι’ αυτό και καλεί τους κ.κ. Υπουργούς να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, για να έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης και αξιοποίησης των χρηματοδοτικών παροχών του Ταμείου Ανάκαμψης, και να μην έρθουμε αντιμέτωποι με περιπτώσεις αλλεπάλληλων διακοπών δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις της Περιφέρειας.