Αντιδράσεις για το θέμα των απορριμάτων

Γιώργος Ζάψας για το θέμα των απορριμμάτων
Οι βαρύγδουπες δηλώσεις Καχριμάνη εκτός τόπου και χρόνου!

«Έργα τριών τεσσάρων μηνών το καθένα, ο κ. Καχριμάνης τάχει κάνει γεφύρι της Άρτας. Ακόμη να τα ολοκληρώσει και να τα παραδώσει. Επομένως δεν μπορεί να απαιτεί, να πληρώνει ο Δημότης κάθε Δήμου τη μεταφορά των απορριμμάτων με απορριμματοφόρο στη ΜΕΑ σημειώνει ο επικεφαλής της παράταξης ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, Γιώργος Ζάψας, για το θέμα των απορριμμάτων στην Ήπειρο.
Όπως τονίζει ο κ. Ζάψας, το θέμα αυτό αντιμετωπίσθηκε από τον κ. Καχριμάνη με «εκτοξεύσεις βαρύγδουπων δηλώσεων – απειλών προς άλλους, εκτός τόπου και χρόνου».
Μάλιστα ο κ. Ζάψας καταθέτει και τις δικές του προτάσεις.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Ζάψα αναφέρει:
«Τις προάλλες είδαν τη δημοσιότητα δηλώσεις του κ. Καχριμάνη για το θέμα των απορριμμάτων στην Ήπειρο, που χαρακτηρίστηκαν μάλιστα απ΄ τις εφημερίδες, με όρους θηριοδαμαστηρίου.
Αν εκφράζαμε την έκπληξή μας, για τον τρόπο αντιμετώπισης απ τον κ. Καχριμάνη του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, θα ήταν ψέματα. Ο κ. Καχριμάνης είναι συνεπής σ’ αυτό τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων, με εκτοξεύσεις βαρύγδουπων δηλώσεων – απειλών προς άλλους, εκτός τόπου και χρόνου.
Η παράταξή μας, στο πρόγραμμά της, είχε δεσμευθεί για την αποκατάσταση της κανονικότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τι σημαίνει αυτό; Η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι υποχρέωση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση της Ηπείρου, με επικεφαλής τον κ. Καχριμάνη, για λόγους που αυτή γνωρίζει, αφαίρεσε τμήματα της διαχείρισης, απ τους νομίμους χειριστές τους, όπως Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τα κατασκεύασε αυτή.
Σήμερα που θα πρέπει να στείλει το λογαριασμό στους πολίτες, πετάει τη μπάλα στις κερκίδες.
Αλήθεια, ποιόν είχαν στόχο οι απειλές που εκτόξευσε Αυγουστιάτικα; Τις απερχόμενες Δημοτικές Αρχές, πού μετρούν μέρες; Τι απαιτεί ο κ. Καχριμάνης; Στις λίγες μέρες πού μείναν, να πάρουν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τις επόμενες; Μήπως απευθύνεται στις επόμενες Δημοτικές Αρχές; Αυτές δεν ανέλαβαν ακόμη. Ας περίμενε λίγες μέρες ακόμη.
Αλλά ας σοβαρευτούμε. Για να δουλέψει το σύστημα διαχείρισης, όπως είναι δομημένο σήμερα, θα πρέπει, εκτός από την ΜΕΑ να ολοκληρωθούν και οι ΣΜΑ.
Έργα τριών τεσσάρων μηνών το καθένα, ο κ. Καχριμάνης τάχει κάνει γεφύρι της Άρτας. Ακόμη να τα ολοκληρώσει και να τα παραδώσει. Επομένως δεν μπορεί να απαιτεί, να πληρώνει ο Δημότης κάθε Δήμου τη μεταφορά των απορριμμάτων με απορριμματοφόρο στη ΜΕΑ.

Ο κ. Καχριμάνης, αν μπορεί, ας δώσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων και παράδοσης στη πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
Μετά ας προχωρήσει στην κατάργηση των ΧΥΤΑ.
Επειδή πιστεύουμε ότι η υπόθεση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων, προτείνουμε:
Δημιουργία Διαπαραταξιακής Επιτροπής, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Διαβούλευση με τις νέες Δημοτικές Αρχές, να περάσουν τα έργα στη δικαιοδοσία τους.
Ενεργοποίηση του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ.
Προτάσεις για τροποποίηση και Βελτίωση, του Περιφερειακού Σχεδιίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠεΣΔΑ), ώστε να μη φέρνουν τ’ απορρίμματα βόλτες στην Ήπειρο, όπως προβλέπει ο σημερινός σχεδιασμός».

Σπύρος Ριζόπουλος: Η καθαρή πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου για τα σκουπίδια

Με μια σοβαρή καταγγελία, τοποθετήθηκε στο θέμα των απορριμμάτων, ο Σπύρος Ριζόπουλος, εκλεγμένος επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου. «Οι λόγοι της καθυστέρησης στη δημιουργία των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) που επικαλείται η Περιφέρεια (…) ήταν μια απόφαση κουτοπόνηρης λογικής, με στόχο να συνεχιστούν οι μεγάλες ρήτρες με βάση την υπάρχουσα σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία ώστε να αναγκαστούμε να δεχθούμε χωρίς δεύτερη κουβέντα τα σκουπίδια από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα προκειμένου τα χρήματα που θα εισπραχθούν να τις καλύπτουν» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ριζόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι μεθοδεύσεις πολιτικής επιβίωσης της σχέσης του πρώτου και δευτέρου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο είναι ο βασικός πυλώνας καταστροφής της Ηπείρου.
Τα σκουπίδια αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο σε αυτές και ατράνταχτη απόδειξη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Θέτω υπό αμφισβήτηση τους λόγους της καθυστέρησης στη δημιουργία των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) που επικαλείται η Περιφέρεια. Εκτιμώ ότι ήταν μια απόφαση κουτοπόνηρης λογικής, με στόχο να συνεχιστούν οι μεγάλες ρήτρες με βάση την υπάρχουσα σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία ώστε να αναγκαστούμε να δεχθούμε χωρίς δεύτερη κουβέντα τα σκουπίδια από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα προκειμένου τα χρήματα που θα εισπραχθούν να τις καλύπτουν.

Σε αυτό το κόλπο η ευθύνη και συμμετοχή της Μητρόπολης Ιωαννίνων είναι άμεση καθότι προεκλογικά διαμορφώνοντας τις συνθήκες ένταξης των Ιωαννίνων στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για την ανακύκλωση ξεκίνησε μια ολόκληρη καμπάνια.
Αμφιβάλω αν η Μητρόπολη Ιωαννίνων και ο κ. Μάξιμος προσωπικά έχει το παραμικρό πραγματικό ενδιαφέρον για την ανακύκλωση. Μοναδικό του μέλημα είναι να σταματήσει να εκτίθεται ο Περιφερειάρχης για ένα εργοστάσιο το οποίο ουσιαστικά επιβαρύνει οικονομικά όλη την Ήπειρο.
Όμως σήμερα έχουμε οδηγηθεί σε ένα φυσιολογικό αδιέξοδο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που εκπροσωπεί την παράταξη με την οποία εκλέχθηκε ο Περιφερειάρχης είναι εκείνος ο οποίος έδωσε την εντολή. Ο κ. Καχριμάνης ως κομματικός δούλος σιωπά.

Η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου προς την περιφέρεια Ηπείρου είναι συγκεκριμένη:
Αντιταχτείτε στην επιβολή της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα καταφεύγοντας στο ΣτΕ εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών.
Όσον αφορά την τοποθέτηση του κ. Ζάψα, η ενοχή της δικής του παράταξης είναι άμεση. Γιατί κατά τη διάρκεια της δικής του αντιπολιτευτικής θητείας σιώπησε και δεν είπε απολύτως τίποτε για το μείζον αυτό θέμα.

Τη σχέση διαπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού στην Ήπειρο δεν θα την πληρώσουν οι Ηπειρώτες.
Δυστυχώς δικαιώνονται και εδώ οι Ορίζοντες Ηπείρου καθώς προεκλογικά επισήμαιναν ότι το μόνο υπερκομματικό στοιχείο στην Ήπειρο είναι η διαπλοκή.
Κύριοι αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στους ξεχασμένους Ηπειρώτες.
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά μας κλέψανε το βόδι μας ζητάνε και τα ρέστα».

Προτεινόμενα για εσάς