Αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Όχι από Κτηνίατρους στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων

Σε 24ωρη απεργία κατήλθε την Πέμπτη 20 Μαϊου ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος διαμαρτυρόμενος για το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.
Με αφορμή το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς ο Κτηνιατρικός Σύλλογος δηλώνει αντίθετος στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Παράλληλα, ο κτηνιατρικός σύλλογος απαιτεί τη θέσπιση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου για τα ζώα συντροφιάς, με δήλωση μόνο των στοιχείων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη χρηματοδότηση των δήμων με διαφάνεια και έλεγχο.
Τέλος, ζητά την υποχρεωτική ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και τη δωρεάν σήμανση, καταγραφή και στείρωση από τους δήμους των ζώων συντροφιάς που ανήκουν στα μητρώα κοινωνικά αδυνάτων.

Το παράρτημα Ηπείρου ζητά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου μόνο με δήλωση των στοιχείων εκείνων που αφορούν τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας (εμβολιασμός για τη λύσσα, διάγνωση λεϊσμανίασης και λεπτοσπείρωσης). Επίσης, ζητά όλες οι χρηματοδοτήσεις να αφορούν αποκλειστικά τους δήμους με διαφανή τρόπο, έλεγχο, αξιολόγηση του έργου τους και βασική υποχρέωσή τους την ίδρυση δημοτικών/διαδημοτικών κτηνιατρείων και την πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων, και, τέλος, τη δωρεάν σήμανση ζώων συντροφιάς αποκλειστικά στους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα κοινωνικά αδυνάτων των δήμων ή του ΟΠΕΚΑ.
Να σημειωθεί πως και το παράρτημα Ηπείρου εκφράζει την συμπαράστασή του στους κρατικούς κτηνίατρους της ΠΕΚΔΥ που αντιτίθενται στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων υγείας και της προστασίας των ζώων συντροφιάς στο υπουργείο Εσωτερικών. «Ο κατακερματισμός των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών θα αποβεί σε βάρος της δημόσιας υγείας και επιτήρησης ζωονόσων και ζωοανθρωπονόσων, αλλά και των δομών προστασίας των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και οι κυνηγοί
Κυνηγετικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα έχουν ισχυρές ενστάσεις για βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αναρτήθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική και καθολική στείρωση για όλα τα σκυλιά, είτε αρσενικά είτε θηλυκά είναι αυτά, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση για το εάν είναι κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλακες, εργασίας, συντροφιάς, καθαρόαιμα ή ημίαιμα, κλπ. Επιπροσθέτως, κανένας σκύλος δε θα επιτρέπεται στο εξής να γεννάει ούτε και μία φορά στη ζωή του, και ο μόνος τρόπος που θα επιτρέπεται να αποκτά κανείς σκύλο είναι από επαγγελματίες εκτροφείς (μετά την απόκτηση τους, και αυτοί οι σκύλοι θα στειρώνονται).
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών μέσω της ιστοσελίδας στο διαδίκτυο (AVAAZ), ζητώντας από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) τη μη υποχρεωτική στείρωση όλων των κατοικίδιων ζώων, συμπεριλαμβανόμενων και των σκύλων, θεωρώντας απαράδεκτο ένα κανονιστικό ή νομικό πλαίσιο, που θα προσπαθήσει να επιβάλει τον υποχρεωτικό ευνουχισμό των ζώων μας.

Για τον ανωτέρω λόγο ζητάμε να υπογράψετε και να προωθήσετε το ψήφισμα (το ψήφισμα διεξάγεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά) σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Σε αυτό το ψήφισμα καλούνται να υπογράψουν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι, οι θηροφύλακες, οι κυνηγοί, αλλά και όλοι οι πολίτες που έχουν σκύλους και διαφωνούν με την υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων τους.
Ο Πρόεδρος του 1ου Κυνηγετικού Συλλόγου Χανίων, Δημήτριος Χαριτάκης, κατήγγειλε τις τακτικές της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας οτι έχουν σαν στόχο να εξαφανίσουν τον κλάδο των κυνηγών, ενώ επισήμανε οτι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλών ντόπιων σκύλων, της Ελλάδας και της Κρήτης.

Προτεινόμενα για εσάς