Αντιπαράθεση του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Άρτας με τον Εισαγγελέα

Οι καθηγητές εκφοβίζονται από την κλήση της Εισαγγελίας

Ως εκφοβισμό των καθηγητών θεωρεί – κατά πλειοψηφία- το ΔΣ της ΕΛΜΕ Άρτας, την πρόσκληση καθηγητών από τον Εισαγγελέα Άρτας, μετά από τα πολλά περιστατικά ενδοσχολικής βίας που καταγγέλλονται στα σχολεία της Άρτας.
Μάλιστα η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Άρτας, θεωρεί ως «καθημερινό φαινόμενο» την η βία στα σχολεία της χώρας, είτε είναι «λεκτική είτε ψυχολογική είτε σωματική».
Η κατά πλειοψηφία ανακοίνωση-«καταδίκη» του εγγράφου της Εισαγγελίας Άρτας από το ΔΣ της ΕΛΜΕ Άρτας, υπογράφεται για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Άρτας ο Πρόεδρος Ψυλλιάς Χριστόφορος και ο Γενικός Γραμματέας Γείτονας Μενέλαος και αναφέρει τα εξής:
«Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Άρτας κατόπιν συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε, στις 10/01/2022, και μετά από τη συνάντηση που έγινε με τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, αποφάσισε- κατά πλειοψηφία- να καταδικάσει απερίφραστα τόσο το υπ’ αριθμόν 9172/ 22-12-2022 έγγραφο της Εισαγγελίας όσο και το υπ’ αριθμόν 12552/ 05-01-2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με το οποίο προσκαλούνται οι διευθυντές των σχολείων σε συνάντηση με την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, στις 23-01-2023, στο χώρο του μικρού ακροατηρίου της Εισαγγελέως.

Ως ΔΣ της ΕΛΜΕ Άρτας και εκπροσωπώντας τους εκπαιδευτικούς του Νομού Άρτας θεωρούμε ότι με τα δύο αυτά έγγραφα επιχειρείται ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών, με πρόσχημα κάποια φαινόμενα βίας στα σχολεία της περιοχής.
Οι εκπαιδευτικοί της περιοχής, γνωρίζουν πολύ καλά τις υποχρεώσεις τους και προσπαθούν να εκπληρώσουν με ευσυνειδησία τα καθήκοντά μας υπό αντίξοες συνθήκες. Επιπλέον, είναι σε αγαστή συνεργασία με τους μαθητές και τους γονείς τους και, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη σχολική καθημερινότητά τους, επιτελούν στο μέγιστο βαθμό το καθήκον τους ως εκπαιδευτικοί λειτουργοί. Εύλογα, λοιπόν, νιώθουν προσβεβλημένοι από το περιεχόμενο των δύο εγγράφων που εστάλησαν στα σχολεία.
Από την άλλη -σε κάθε ευκαιρία- οι εκπαιδευτικοί συκοφαντούνται, λοιδωρούνται, απειλούνται και νιώθουν απροστάτευτοι από το αρμόδιο Υπουργείο. Τα προβλήματα στα σχολεία της χώρας δεν οφείλονται στους εκπαιδευτικούς, αλλά χρεώνονται, δυστυχώς, οι ίδιοι την ανεπάρκεια και την απραγία των καθ’ ύλην αρμοδίων.

Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας ότι, δυστυχώς, η βία είναι καθημερινό φαινόμενο στα σχολεία της χώρας, είτε λεκτική είτε ψυχολογική είτε σωματική και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και ταξικούς και θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού από τους ιθύνοντες, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τομές και να εξευρεθούν οι αναγκαίες λύσεις για την εξάλειψη του προβλήματος. Αντί να γίνει αυτό, οι αρμόδιοι φορείς έχουν βρει στα πρόσωπα των χιλιάδων εκπαιδευτικών της χώρας τα τέλεια εξιλαστήρια θύματα.
Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δε θεωρούμε ότι πρέπει να εμπλέκονται οι εισαγγελικοί λειτουργοί στη λειτουργία των σχολείων. Η όποια ενημέρωση των διευθυντών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και μόνο της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας. Ως εκ τούτου, καλούμε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας να αποσύρει -άμεσα- τα δύο έγγραφα που εστάλησαν στα σχολεία της περιοχής, όπως και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να απέχουν από την συνάντηση αυτή».