Απαγόρευση όλων των υπαίθριων συναθροίσεων με απόφαση της ΕΛΑΣ

Ζητούν την ανάκληση

Στόχος η αποτροπή των συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο

Ανακοίνωση από τρείς Περιφερειακές Παρατάξεις

Κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25

Με βασικό στόχο την αποτροπή των συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου και με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομία απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι υπαίθριες συναθροίσεις.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αποδίδεται στην επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
• διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
• διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Η ανακοίνωση
Οι Περιφερειακές Παρατάξεις ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, με ανακοίνωσή τους ζητούν «να ανακληθεί η αστυνομική απαγόρευση για την πορεία του Πολυτεχνείου».
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, με μια προκλητική απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων επιχειρεί να παρακάμψει την Συνταγματική επιταγή και προσπαθεί να εμποδίσει τους εργαζόμενους να εκφράσουν τα αιτήματά τους για την ΥΓΕΙΑ, την ΠΑΙΔΕΙΑ και την ΕΡΓΑΣΙΑ.
Η γενική απαγόρευση για την πορεία του Πολυτεχνείου βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και πρέπει άμεσα να ανακληθεί. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.
Η πανδημία του κορωνοϊού είναι το πρόσχημα. Η ουσία είναι ότι θέλει να μην εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στην εγκληματική πολιτική τους.

Μια πολιτική που άφησε ανοχύρωτο το σύστημα υγείας, χωρίς προσωπικό, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς υποδομές, αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζομένων
Μια πολιτική που μετέτρεψε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε εστίες μετάδοσης του ιού στους εργαζόμενους στα μεγάλα αστικά κέντρα
Μια πολιτική που στο όνομα των ευκαιριακών κερδών τουριστικών συμφερόντων άνοιξε ανεξέλεγκτα τον τουρισμό αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πανδημίας στη χώρα μας
Μια πολιτική που άφησε απροετοίμαστη την Παιδεία σε προσωπικό και υποδομές ώστε να μπορούν να συνεχιστούν τα μαθήματα χωρίς κλειστά σχολεία και lockdown.
Μια πολιτική εγκληματικής αδιαφορίας για την Υγεία και την διαβίωση των εργαζομένων
Ταυτόχρονα φρόντισε να επιδοτήσει παχυλά από τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να την λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και να αποκρύβουν την πραγματικότητα. Φροντίζει να προετοιμάζει νομοσχέδια που καταργούν το οκτάωρο, εκτινάσσουν τις υπερωρίες, καθιερώνει πληρωμή σε «είδος» κλπ

Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας έχουν ανάγκη από ενίσχυση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.
Δεν έχουν ανάγκη από την αναβίωση της αστυνομοκρατίας τύπου χούντας και αντιδημοκρατικούς νόμους φίμωσης δημοκρατικών ελευθεριών.
Τον τρόπο που θα τιμήσουν οι πολίτες και οι συλλογικότητες την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, σε συνθήκες πανδημίας, δεν θα τον καθορίσει ο Αρχηγός της αστυνομίας αλλά η δημοκρατική μας παράδοση και το σύνταγμα της χώρας.
Ανακοινώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, και την φετινή απαγόρευση της πορείας, έχουν εκδώσει η ΛΑΕ ΑΡΤΑΣ, η ΑΡΠΗ, το ΝΑΡ κ.α.

Κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων
Στην υπογραφή κοινού κειμένου υπογραφών κατά της απόφαση της κυβέρνησης και του αρχηγού της αστυνομίας για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες συμφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία των επικεφαλής των κομμάτων Αλ. Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη. Το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25.
Το κείμενο έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. ‘Αλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Το κείμενο, το οποίο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού, απευθύνεται -και θα παραδοθεί- στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς.

Προτεινόμενα για εσάς