Απο το χώμα στο χρώμα-Μια συζήτηση της Κατερίνας Σχισμένου με την Κατερίνα Ασλανίδου

Από το χώμα στο χρώμα, μιά νέα έκθεση στην πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης δική σας. Πώς φτάσατε σ΄αυτά τα έργα;
Στο χώμα αρχίζει και τελειώνει η ζωή. Ό, τι συναντάει το βλέμμα μου στο χώμα είναι θησαυρός, κάθε εύρημα κλείνει μια ζωή ολόκληρη, όπως τα νεκρά φύλλα του φθινοπώρου.
Ψηλά, στο πεδίο του ουρανού, είναι το φως, που δίνει το χρώμα, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει κάτι αθάνατο, πέρα από τη φθορά του χρόνου.
Η ζωή στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα στην Άρτα τα τελευταία χρόνια, μου δίνει καθημερινά το χρόνο να παρατηρώ και να απολαμβάνω αυτούς τους συσχετισμούς κι αυτό επιθυμώ να αποδώσω στα έργα μου.
Δυστυχώς, άφθαρτα, αιώνια κι άπειρα είναι τα πλαστικά σκουπίδια, τα απορρίμματα κάθε είδους που βλέπω να αυξάνονται καθημερινά στις όμορφες διαδρομές που ακολουθώ για να πάω στα σχολεία όπου διδάσκω.
Οι διαφημιστικές καμπάνιες υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, οι σποραδικές εθελοντικές δράσεις, ακόμα και τα πρόστιμα, είναι επιφανειακά και προσωρινά μέτρα.


Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή σχεδιασμός για τον τρόπο διαχείρισης όλου αυτού του τεράστιου φόρτου σκουπιδιών. Λείπει η εκπαίδευση και η άσκηση στην αρμονία και την ομορφιά , καθώς δεν είναι πλέον αξίες έμφυτες στο σημερινό άνθρωπο.
Είναι θέμα πολιτικής, παιδείας κι εκπαίδευσης. Για να αποκατασταθεί και να επανέλθει η ομορφιά πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το ουσιώδες κι αρμονικό από το σκάρτο και το περιττό. Αυτό από μόνο του είναι μια πολιτική πράξη.

Με ποιες γνώσεις και με ποια απόφαση θα μάθουμε να ζούμε χωρίς το περιττό όταν δεν μπορούμε καν να το διακρίνουμε?
Πολλή πληροφορία, χρήσιμη μαζί με άχρηστη, εικόνες βίας που με επιθετικό τρόπο εισβάλλουν στο μυαλό, γίνονται στάση ζωής για το σημερινό νέο.
Τα μαθήματα Τέχνης αφαιρούνται από τα σχολικά προγράμματα.
Εμμονικά συνεχίζουμε, αντί για τροφή στο πνεύμα, να δίνουμε όση περισσότερη πληροφορία μπορούμε, σε σώματα στατικά. Αντί να ενθαρρύνουμε τους νέους να κινηθούν και να εκφράσουν, τους «κλείνουμε» μέσα σε αδιάκοπη ροή πληροφοριών. Έτσι, φτιάξαμε μια κουρασμένη και πρόωρα γερασμένη κοινωνία, χωρίς κίνητρα για δημιουργία, κριτική σκέψη κι εν τέλει, ανατροπή.

Πόσο δύσκολη ή εύκολο είναι για έναν νέο εικαστικό να βαδίζει στην επαρχία και τι δυναμική νομίζετε πως υπαρχει σε τόσο μικρούς τόπους;
Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση στην Άρτα είναι πολύ περιορισμένη και η αξία της Τέχνης αρκετά παραγκωνισμένη.
Έγινε, φέτος μια εξαιρετική αρχή με την έκθεση-αφιέρωμα στο Γιάννη Μόραλη, καθώς και με την οργάνωση της μόνιμης συλλογής έργων της Πινακοθήκης, που πιστεύω ότι δεν διαφημίστηκαν αρκετά, ειδικά σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιπλέον, πολύ λίγοι κάτοικοι της πόλης και των προαστίων της Άρτας συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό γεγονός ήταν. Όπως και να έχει, ο πήχης ανέβηκε και μάλιστα πολύ ψηλά. Χαίρομαι που έχω την τιμή να εκθέσω στην Πινακοθήκη, κι εύχομαι να συνεχιστεί μια πορεία ποιότητας.
Πιστεύω πως κάθε επαρχιακή πόλη χρειάζεται μια οργανωμένη κι ενεργή Πινακοθήκη, με μόνιμη συλλογή, προσεκτικά οργανωμένες τακτικές εκθέσεις κι εκπαιδευτικά προγράμματα. Μια πινακοθήκη ζωντανή κι ανοιχτή στην τοπική κοινωνία.
Επιπλέον, εκτός από το απαραίτητο μόνιμο διοικητικό προσωπικό, χρειάζεται καλλιτέχνες ,εκπαιδευτικούς ,επαγγελματίες με γνώσεις πάνω στα αντικείμενά τους, μόνιμα εργαζόμενους κι όχι εθελοντές, να επιμελούνται σε σταθερή βάση τις εκθέσεις και τα προγράμματα της πινακοθήκης. Χρειάζεται εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της Τέχνης του τόπου για να συμβεί αυτό. Άλλωστε, ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα.

Ποιά είναι η Κατερίνα Ασλανίδου;
Η Κατερίνα Ασλανίδου γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Απoφοίτησε το 2003 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή το Χρόνη Μπότσογλου. Από το 2005 εργάζεται ως καθηγήτρια εικαστικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει διοργανώσει κι εμψυχώσει εργαστήρια σχετικά με δημιουργική γραφή, τέχνη και θεατρική έκφραση για παιδιά κι ενήλικες. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 10 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Νέα έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας: Κατερίνα Ασλανίδου «Στο Χώμα, στο Χρώμα»

Μια ακόμη έκθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας από αύριο Παρασκευή 15 Απριλίου και για ένα μήνα. Πρόκειται για την ατομική έκθεση της ζωγράφου και εκπαιδευτικού Κατερίνας Ασλανίδου με τίτλο «Στο χώμα, στο χρώμα».
Η ζωγράφος κι εκπαιδευτικός σε σχολεία του Νομού Άρτας, παρουσιάζει στην Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης» έργα κολλάζ με μεικτές τεχνικές που δημιουργούν υφές και έντονα χρωματικά πεδία, αποτυπώνοντας με την προσωπική της γλώσσα και γραφή την αγάπη για τον άνθρωπο και κυρίως για τη φύση που τον περιβάλει. Τα έργα χαρακτηρίζονται από αντιθέσεις επίπεδων και καμπύλων φορμών και από τη χρήση φυσικών υλικών όπως ξερά φύλλα, άνθη, φτερά. Χαρακτηριστική είναι η μουσικότητα αλλά και ο λυρισμός που αποπνέουν τα έργα, καθώς η ζωγράφος επηρεάστηκε από ποίηση και ήχους κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας.

Όπως δηλώνει και η ίδια, με τα έργα της επιθυμεί να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις του θεατή προκειμένου να αποτυπώσει και να διαφυλάξει στη μνήμη του το περιεχόμενο της εικόνας, πέρα από το ορατό και το προφανές. Έτσι, τα κολλάζ λειτουργούν ως ενθύμια οπτικά, επαναφέροντας στο θεατή συναισθήματα παλιά και γνώριμα, καταγεγραμμένα από τις αισθήσεις του, που φθίνουν και σταδιακά χάνονται για πάντα.
Λέει η Κατερίνα Ασλανίδου: «Τα έργα μου είναι χάρτες με ίχνη, από μνήμες που επιζούν μέσω των αισθήσεων. Επιθυμώ να μην ξεχαστούν οι μυρωδιές μετά τη βροχή, η αληθινή γεύση των φρούτων, η ολόμαυρη σκιά του βουνού μέσα στη νύχτα, το κλεμμένο παιδί και οι όμορφες λέξεις».

Λίγα λόγια για την εκπαιδευτικό και ζωγράφο:
Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Απoφοίτησε το 2003 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή το Χρόνη Μπότσογλου. Από το 2005 εργάζεται ως καθηγήτρια εικαστικών μαθημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση .Έχει διοργανώσει κι εμψυχώσει εργαστήρια σχετικά με δημιουργική γραφή ,τέχνη και θεατρική έκφραση για παιδιά κι ενήλικες. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 10 ομαδικές εκθέσεις κι έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Ζει στην Άρτα και διδάσκει εικαστικά σε γυμνάσια του νομού.
Η παρούσα έκθεση με τίτλο «Στο χώμα , στο χρώμα» είναι η 7η ατομική της.