Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

Απόηχοι της αρχαιότητας:”ένα χελώνιο λύρας”
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης ανασκαφικής έρευνας (2017) στη Δυτική Νεκρόπολη της αρχαίας Αμβρακίας, βρέθηκε μέσα σε τάφο κλασικών/ελληνιστικών χρόνων
ένα χελώνιο (καβούκι χελώνας).
Συνόδευε το νεκρό μαζί με τα υπόλοιπα κτερίσματα του τάφου, που περιλάμβαναν ακόμα μία χάλκινη στλεγγίδα και ένα χάλκινο έλασμα σε κομμάτια.
Το χελώνιο αποτελούσε μέρος μιας λύρας, κατασκευασμένης επίσης από ξύλο (για το πλαίσιο) και εντόσθια ζώων (για τις χορδές).
Λίγα άλλα δείγματα έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς σε τάφους της αρχαίας Αμβρακίας, ως εκ τούτου πρόκειται για μάλλον σπάνιο εύρημα.

Ορισμένα από αυτά εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, όπως στην προθήκη με τα μουσικά όργανα, αλλά και στον λεγόμενο «τάφο του πολεμιστή», τον οποίο συνόδευαν μαζί με τον οπλισμό του.
Το χελώνιο, μετά την ανασκαφή, μεταφέρθηκε στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας. Καθαρίστηκε, στερεώθηκε και συγκολλήθηκε, από ειδικευμένο προσωπικό, για να εμπλουτίσει τελικά τη συλλογή μουσικών οργάνων του μουσείου.

Συνάντηση προέδρου Βουλής με επικεφαλής διπλωματικών αντιπροσωπειών
Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Αθήνα των χωρών του Visegrád, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας δέχθηκε τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Αθήνα των χωρών του Visegrád, από κοινού με της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν κατόπιν αιτήματός τους επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων από τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν η Πρέσβης της Σλοβακίας κυρία Iveta Hricová, ο Πρέσβης της Τσεχίας κ. Jan Bondy, ο Πρέσβης της Ουγγαρίας κ. Erik Edgar Haupt, ο Πρέσβης της Βουλγαρίας κ. Valentin Poriazov, η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας κυρία Ioana Veronica Ciola και ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Πολωνίας κ. Tomasz Wisniewski.ricova
Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της πορείας εκδημοκρατισμού και της πολιτικής και οικονομικής εξέλιξης των χωρών αυτών, ιδιαίτερα μετά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η Ελλάδα στάθηκε αρωγός στην ευρωπαϊκή πορεία τους, σημειώνοντας ότι η Συνθήκη Προσχώρησης υπεγράφη το 2003 στην Αθήνα. Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται και στην αρχή της αλληλεγγύης υπενθυμίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας εξαιτίας της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Στο 75% το πλεόνασμα ενέργειας που μπορεί να διατεθεί από αγρότες αυτοπαραγωγούς ΑΠΕ
Τροπολογία 8 βουλευτών που συνυπέγραψε ο Βασίλης Γιόγιακας
Αυξάνεται στο 75% – από το 20% που ισχύει σήμερα – τα ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να πωληθεί από σταθμούς αυτοπαραγωγής από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που υπηρετούν αποκλειστικά αγροτική εκμετάλλευση. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που συνυπέγραψαν οκτώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Γιόγιακας και ψηφίζεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αγορά ενέργειας, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τις ανανεώσιμες πηγές.

Η τροπολογία – προσθήκη αφορά την παρ. 16 του άρθρου 3 του ν. 4414/2016 σύμφωνα με την οποία χορηγείται Λειτουργική Ενίσχυση στους κατόχους των σταθμών αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ή Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μικρότερης των 500kW «για το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο, το οποίο μπορεί να ανέλθει μέχρι ποσοστού 20% της συνολικά παραγόμενης, από τους σταθμούς αυτούς, ηλεκτρικής ενέργειας, σε ετήσια βάση». Με την πρόταση των οκτώ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος το όριο του 20% αυξάνεται στο 75% εφ’ όσον οι παραπάνω σταθμοί παραγωγής εξυπηρετούν αποκλειστικά αγροτική εκμετάλλευση.
Η αλλαγή αυτή έχει σκοπό να συμβάλει στη μείωση του κόστους της δραστηριότητας της αγροτικής παραγωγής μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΕΣ ΕΥΧΕΣ
Τον αγαπητό φίλο και εξαίρετο επιστήμονα Νικόλαο Αλεξάνδρου Μηλιώνη, Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου θερμά συγχαίρω και ανυπόκριτα τιμώ.
Κατά την χθεσινή ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ανανέωση της θητείας του στο Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Λουξεμβούργο) επρώτευσε μεταξύ όλων των υποψηφίων των χωρών που υπέδειξαν τους εθνικούς αντιπροσώπους τους υπερψηφιζόμενος από 590 ευρωβουλευτές.
Τιμώ τον φίλο και επιστήμονα. Ιδίως όμως τιμώ τον γιό του κυρ Αλέκου, του σερβιτόρου, εκ Μενιδίου ορμώμενο. Στην περίπτωση του η εκπαίδευση, όπως και η αριστεία, δεν είχαν ταξικό πρόσημο.
Ευάγγελος Γ. Σακέλλιος
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω

Πάνω από εκατό παραβιάσεις της “Συμφωνίας των Πρεσπών”
και στην Ελλάδα θα τη σεβαστούν και θα την τηρήσουν….
Θεοφάνης Μαλκίδης
Στους δέκα μήνες που έχουν περάσει από την κύρωση- με το γνωστό τρόπο από την Ελλαδική Βουλή- της <<Συμφωνίας των Πρεσπών>>, έχω καταγράψει πάνω από εκατό παραβιάσεις της από την πλευρά των Σκοπίων, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα λένε ότι δεν καταργείται, ακόμη και με τον Μέγα Αλέξανδρο πρωθυπουργό….
Δηλαδή οι σημερινές σχέσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Γερμανίας θα βασίζονταν στη Συμφωνία Τσάμπερλεν – Χίτλερ (1939) και οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας στη Συμφωνία Μολότοφ-Ρίμπεντροπ (1939).
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι βάσει της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 «…μια συμφωνία παύει να ισχύει, ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ, όταν ένα από τα δύο μέρη ΔΕΝ την εφαρμόζει».

Χριστουγεννιάτικο Bazaar του Συλλόγου Οικογένειας
του ΚΕΘΕΑ HΠΕΙΡΟΣ στα Ιωάννινα
Ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, διοργανώνει στα Ιωάννινα εορταστικό Χριστουγεννιάτικο Bazaar με χειροποίητες κατασκευές των μελών του.
Το Χριστουγεννιάτικο Bazaar θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, στο Ισόγειο του Νοσοκομείου Χατζηκώστα και θα λειτουργεί από τις 10:00 π. μ. έως και τις 18:00 μ. μ.
Σας περιμένουμε να μοιραστούμε μαζί σας χαμόγελα και ευχές για όμορφες γιορτές. Αγοράστε δώρα στους αγαπημένους σας, σε μικρούς και μεγάλους, αλλά και σε φίλους.
Γιατί όλοι μαζί μπορούμε!

Προτεινόμενα για εσάς