Αστυνομικές Ιστορίες

Αστυνομικά διηγήματα σύγχρονων Ελλήνων πεζογράφων

εκδόσεις 24 Γράμματα, 2020

Ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι , πρίν αρκετό καιρό, στο γραφείο μου στην εφημερίδα «Ηχώ της Άρτας» , άκουσα την πόρτα της εισόδου να ανοίγει. Είδα μια γνώριμη φιγούρα.
Ήταν ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, καλός φίλος και συνεργάτης της εφημερίδας.
Κάθισε για λίγο, και μου πρότεινε κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα. Ήθελε να φέρει στην εφημερίδα το καλοκαίρι γνωστούς Έλληνες συγγραφείς που θα φιλοξενούσαμε τα ανέκδοτα αστυνομικά διηγήματά τους στις σελίδες μας. Μου ανέφερε κάποιους τους περισσότερους, είναι αλήθεια, τους ήξερα και περίμενε την απάντησή μου.

Παρότι με είχε πιάσει εξ’ απήνης, που λέμε, χαμογέλασα και του απάντησα θετικά. Ήμουν βέβαιος πως η σκέψη του Ελπιδοφόρου, θα έβρισκε την ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού.
Πράγματι σε ένα μήνα η εφημερίδα ανάγγειλε ότι θα φιλοξενήσει τους συγγραφείς και θα αρχίσει τις δημοσιεύσεις. Έτσι λοιπόν το περσινό καλοκαίρι, το 2019, η εφημερίδα «Ηχώ της Άρτας» , παρουσίασε δυο φορές την εβδομάδα κάθε Πέμπτη και Σάββατο ανέκδοτες αστυνομικές ιστορίες σύγχρονων Ελλήνων πεζογράφων.
Σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ελπιδοφόρου και έγραψαν εξαιρετικές αστυνομικές ιστορίες. Οι περισσότεροι, έχουν γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα , είναι πολυτάλαντοι και πετυχημένοι ,στο μυθιστόρημα, στο ιστορικό αφήγημα, αλλά και στις επιστήμες με πλούσιο και πολύπλευρο έργο. Αζαριάδης, Αθανασίου, Βαρβαρήγος, Βρόσγος,Γιαννίσης, Γιαννουλέας, Γκόλτσος, Δανέλλης, Δρακονταειδής, Καριζώνη, Λάδης, Μίλεσης, Μιχαηλίδης, Μουζουράκης, Μπούρας, Ντιούδης, Πανούσης, Σπυράκης, Σπυροπούλου, Στοφόρος, Φιλιππίδη, Φιλίππου, Χαριάτης, Χουσνή, Χριστακόπουλος κ. ά.

Τα αστυνομικά διηγήματα διακρίνονταν για το σασπένς, τις ανατροπές, το μυστήριο, αλλά και την αφηγηματική μαεστρία τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το αστυνομικό είδος ανήκει αναμφισβήτητα στην ευρύτερη λογοτεχνία.
Η δημοσίευση των αστυνομικών ιστοριών έφερε μια δροσιά στους αναγνώστες μας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Μερικοί μας τηλεφώνησαν και άλλοι με βρήκαν και μου έδωσαν συγχαρητήρια για αυτή την προσπάθεια. Όταν τελείωσε το καλοκαίρι του 2019 έμοιαζε σαν να είχαμε κερδίσει κι άλλους αναγνώστες που διάβαζαν την εφημερίδα. Λίγους μήνες αργότερα με επισκέφτηκε πάλι ο Ελπιδοφόρος. Με ρώτησε αν συμφωνώ μαζί του να δώσουμε τα αστυνομικά διηγήματα σε εκδοτικό οίκο για να τυπωθούν ως βιβλίο. Τον κοίταξα στα μάτια και αναρωτήθηκα πόσο εύκολο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Κι όμως με τον Ελπιδοφόρο είναι! Το βιβλίο τυπώθηκε και μάλιστα είναι προσεκτικά επιμελημένο.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο που το έβγαλαν οι εκδόσεις «24 Γράμματα», σταμάτησα στον πρόλογο που έγραψε ο Ελπιδοφόρος:
«Το μυστήριο, η καταδίωξη, το έγκλημα, ο έρωτας, η αναπόληση είναι μερικά από τα θέματα τα οποία διαπραγματεύτηκαν οι συγγραφείς αυτού του τόμου. Αν σκεφτούμε πώς η λογοτεχνία έχει σκοπό να τέρψει το αναγνωστικό κοινό, να το γοητεύσει και να το κερδίσει, τα διηγήματα αυτά θα σας δώσουν μια διαφορετική ματιά του κόσμου γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις. Κάθε διήγημα αποτελεί μια ψηφίδα στο μωσαϊκό αυτής της έκδοσης. Στόχος μας είναι να τα διαβάσετε, να τα αγκαλιάσετε, και να ταξιδέψετε μαζί τους στο χώρο της αστυνομικής -και όχι μόνο- λογοτεχνίας». Συμφωνώ απόλυτα με το απόσπασμα από τον πρόλογο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη.

Να επισημάνω μάλιστα πως η πρώτη ιστορία του Γρηγόρη Αζαριάδη , διαδραματίζεται στο δικό μας Μενίδι!
Αστυνομικές Ιστορίες, λοιπόν. Ένα ακόμη βιβλίο του Ελπιδοφόρου.
Είμαι βέβαιος πως ο αναγνώστης θα ξεχαστεί μέσα στις διηγήσεις, θα ταξιδέψει στα μέρη των συγγραφέων , θα περιμένει με αγωνία το τέλος κάθε ιστορίας. Και στο φινάλε, θα νοιώθει υπέροχα!
Ξεφύλλισα το βιβλίο, χαμογέλασα και σκέφτηκα: Ελπιδοφόρε , έκανες εξαιρετική δουλειά.
Κι αυτή την εξαιρετική δουλειά του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, η Άρτα –και όχι μόνο- πρέπει να την μάθει και να την διαβάσει…

Νίκος Α. Στάμος

Προτεινόμενα για εσάς