Αυτές οι κοινωνικές ομάδες βρίσκονται σε δυσμενή μεταχείριση

Ερώτηση Φώφης Γεννηματά και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ προς τη κυβέρνηση

Για μια σειρά από κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται σε δυσμενή μεταχείριση από την Κυβέρνηση, κατέθεσαν ερώτηση ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και με επικεφαλής την Πρόεδρο, κα Φώφη Γεννηματά, προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών.

Σχετικά με τους συμπολίτες μας που παραμένουν χωρίς μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συγκεκριμένα αναφέρουν ότι εδώ και 11 μήνες από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα μας έχουν πληγεί όλοι οι τομείς της οικονομίας, οι κλάδοι της αγοράς εργασίας, αλλά και το εργατικό δυναμικό τους.
«Παρόλο, βέβαια, που βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας και με την επιβολή ενός ακόμα απαγορευτικού, η Κυβέρνηση στα μέτρα που εξήγγειλε για την προστασία των εργαζομένων συνεχίζει να αποκλείει κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες» τονίζεται στην ανακοίνωση όπου επισημαίνονται αναλυτικά οι κατηγορίες που βρίσκονται σε δυσμενή μεταχείριση από την Κυβέρνηση, όπως:

-Τους μακροχρόνιους ανέργους από 24 μήνες και πάνω.
-Τους εργαζόμενους που απασχολούνται με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ για το διάστημα που βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας η υπηρεσία στην οποία απασχολούνται,
-Τους εποχιακά εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τα 50 ένσημα αλλά οι επιχειρήσεις που εργάστηκαν «έχασαν» τυπικά τον εποχιακό χαρακτήρα σύμφωνα με το νόμο, Τουριστικέ Επιχειρήσεις, Αφορολόγητα κλπ λόγω κορωνοϊού και ανατροπής των δεδομένων.

-Τους εργαζόμενους που έκαναν μονομερή αίτηση για αναστολή σύμβασης και ακόμα στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ δεν φαίνονται να έχουν ένσημα στο σύστημα του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα, ενώ δικαιούνται επιδομάτων, να μην μπορούν να τα πάρουν.
-Τους εποχιακά εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό που εργάστηκαν για πρώτη φορά το 2020 ή που δεν είχαν εργαστεί το 2019 π.χ. λόγω εγκυμοσύνης και που προκειμένου να επιδοτούνται για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας, φαίνεται ότι πέραν των απαιτούμενων 50 ενσήμων για το τρέχον έτος, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησης έτη ως νέοι επιδοτούμενοι κάτι που κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις ανέφικτο,

-Τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μετά την 4η Νοεμβρίου 2020 και τίθενται σε αναστολή εργασίας
-Τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, που λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, αποκλείονται από την χορήγηση των 400 ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011
-Τους εργαζόμενους στον τουρισμό κλπ που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν για το 2020 τα 50 ημερομίσθια εργασίας όπως προβλέπεται από το νόμο, ενώ είχαν υπερκαλύψει το 2019

-Τους εργαζόμενους με τίτλο κτήσης ή εργόσημο
-Τους εργαζόμενους σε μακροχρόνια επίσχεση εργασίας
-τους εργαζόμενους από τα νυκτερινά μαγαζιά (κέντρα διασκέδασης)
-Τους εργαζόμενους με συμβάσεις μίας μέρας (ΕΞΤΡΑΤΖΗΔΕΣ)
-Τους εποχικά εργαζόμενους σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς.
-Τους εργαζόμενους μιας σειράς επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στους πληττόμενους, άλλα έχει μηδενιστεί το έργο τους όπως μεταλλεργάτες, ναυπηγοξυλουργοί κλπ.
-Τις αγρότισσες και επαγγελματίες μητέρες ανήλικων παιδιών και παιδιών με αναπηρία που δεν εντάσσονται στα μέτρα ειδικού σκοπού.
-Τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους τους που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές και οι ΚΑΔ τους δεν έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους.

-Τους αγρότες των πληττόμενων κλάδων.
-Όσους εκκρεμεί η έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης (ακόμη και αυτούς που αναμένουν τη σύνταξή τους και δεν έχουν λάβει ούτε προσωρινή).

Επιπρόσθετα τονίζουν ότι οι καταστροφικές συνέπειες από την πανδημία έχουν αντίκτυπο σε όλους τους εργαζομένους και χρέος της Πολιτείας είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική ενίσχυση των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς δικαιούχων από τα μέτρα στήριξης.
Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν έχουν τη πρόθεση να λάβουν συμπληρωματικά μέτρα για εργαζόμενους, ανέργους, επαγγελματίες και συνταξιούχους, και να εντάξουν σε αυτά όσους μέχρι σήμερα εξαιρούνται, και σε ποιες πρόσθετες ενέργειες θα προβούν για να υπάρξει συνολική μέριμνα για τους εργαζομένους που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και τη διαχείρισή τους από την Κυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς