Δίπλα στους Ακρίτες της Ελληνοαλβανικής μεθόριου η ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Την 22 Δεκ 19 μέλη του ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου επισκέφθηκαν την κα Σοφία Δημητρίου, μοναδική κάτοικο του χ. Ορεινό του Δήμου Πωγωνίου το οποίο βρίσκεται επί της Ελληνοαλβανικής μεθορίου. Τα μέλη του ΔΣ αντάλλαξαν ευχές, συζήτησαν και γευμάτισαν μαζί της. Κατά την πολύωρη παραμονή τους στο ακριτικό χωριό άκουσαν τα καθημερινά προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζει η κάτοικος αλλά κυρίως για τις έντονες ανησυχίες της που έχει να κάνει με την έλλειψη ασφάλειας που υπάρχει, όχι μόνο στο δικό της χωριό, αλλά και σε πολλά άλλα που βρίσκονται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι όλα τα σπίτια του χωριού έχουν λεηλατηθεί από αγνώστους, στο δικό της έχουν γίνει δύο απόπειρες διάρρηξης, ενώ αρκετές φορές οι αποθήκες με τις τροφές του κοπαδιού της έχουν καεί ολοσχερώς. Η κα Δημητρίου ήδη κουβαλάει τραύμα ετών στο πόδι της από επίδοξο διαρρήκτη γειτονικής οικίας, κατά την προσπάθειά της να αποτρέψει την διάρρηξη αυτή.

Η μοναχική κάτοικος του χ. Ορεινό παρά τις δύσκολες καταστάσεις που έχει βιώσει στο χωριό δεν σκέφθηκε ποτέ να φύγει από τον τόπο της. Η παρουσία της εκεί δίνει κίνητρο έστω και ελάχιστες ημέρες τον χρόνο σε ορισμένους κατοίκους του χωριού, που έχουν φύγει, να επιστρέφουν για να περάσουν λίγες μέρες αναψυχής αλλά και για να συντηρήσουν τα σπίτια τους, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή «κάτι καλό θα γίνει >> και θα επιστρέψουν με τα παιδιά τους στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Τα μέλη του ΔΣ δείχνοντας σεβασμό αλλά και ενδιαφέρον για την κα Δημητρίου δεν ακύρωσαν την κίνησή τους προς το χ. Ορεινό λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Έστω και με πολύωρη κίνηση στους δύσκολους δρόμους που οδηγούν στην οικία της, στάθηκαν πιστοί στο ραντεβού τους θέλοντας έτσι να στείλουν μήνυμα στην πολιτεία ότι τα σύνορα είναι εδώ και είναι επιτακτική η ανάγκη να ζωντανέψουν, επιτέλους ξανά, τα ακριτικά χωριά της Ηπείρου.

Αναχωρώντας από το χωριό τα μέλη του ΔΣ προσκάλεσαν την κα Σοφία Δημητρίου να παρευρεθεί στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ενώσεως στην οποία θα την τιμήσουν για την αγάπη της για τον τόπο , το σθένος της να παραμένει ολομόναχη, με την ελπίδα ότι εξαιτίας της θα ξαναζωντανέψει το χωριό της.

Επίσκεψη σε απομακρυσμένα σχολεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων

Η Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας, στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων, πραγματοποίησε επίσκεψη σε απομακρυσμένα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας για να προσφέρει δώρα σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.
Συγκεκριμένα, τις πρωινές ώρες της 20/12/2019, μέλη της Γραμματείας Γυναικών επισκέφτηκαν το Δημοτικό σχολείο Περδικορράχης Κλειδίου, καθώς και το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο Σκουληκαριάς, όπου προσέφεραν δώρα στους μικρούς μαθητές και αντάλλαξαν ευχές για τις μέρες των Χριστουγέννων και για το νέο έτος. Οι διευθύνσεις των σχολείων, το διδακτικό προσωπικό αλλά και οι μαθητές, καλωσόρισαν με ιδιαίτερη χαρά, ευχαριστώντας μας παράλληλα για την προσφορά των δώρων.
Στη συνέχεια τα παιδιά τραγούδησαν τα κάλαντα, προσέφεραν γλυκά, δώρισαν χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες και παρουσίασαν θεατρικό έργο, στους επισκέπτες αστυνομικούς.

Ημερήσιες εκδρομές από τα Ιωάννινα και το Μέτσοβο προς το ΧΚ ΑΝΗΛΙΟΥ
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου-Anilio Adventure Park σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό Γραφείο Kassaros Travel Services θα διαθέτει ημερήσια γραμμή σύνδεσης απευθείας με το ΧΚ για τις ημέρες των γιορτών διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τους κατοίκους, επισκέπτες και φιλοξενούμενους της πόλης των Ιωαννίνων και του Μετσόβου από τις 21/12/2019 έως τις 07/01/2020.
Συγκεκριμένα θα αναχωρούν καθημερινά δύο δρομολόγια, ένα από τα Ιωάννινα και ένα από το Μέτσοβο.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΨΑΛΗ
«Τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων ας εμπνευστούμε όλοι μας από το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου και ας πλημμυρίσουν οι καρδιές μας με αγάπη για το συνάνθρωπό μας.
Η έλευση του Χριστού γεννά μέσα μας το μήνυμα της αγάπης, της ελπίδας, της πίστης και της αλληλεγγύης. Ας κρατήσουμε αυτά τα συναισθήματα ζωντανά όλο το χρόνο έχοντας σαν οδηγό μας μόνο το καλό.
Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Σας στέλνω τις καλύτερες ευχές μου για μία νέα πορεία που θα σας φέρει μόνο «δώρα».
Καλά Χριστούγεννα με υγεία, ειρήνη, αγάπη και χαρά. Χρόνια πολλά!»
Κωνσταντίνος Καψάλης
Δήμαρχος Πωγωνίου

Προτεινόμενα για εσάς