Διέξοδοι στα Αδιέξοδα του Πρωτογενούς Τομέα

Ημερίδα των Τμημάτων Χημείας και Γεωπονίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων

Στις 7 Ιουνίου 2025, στον Πολιτιστικό Χώρο «Δημήτρης Χατζής»

Δυο στρόγγυλες τράπεζες παραγωγικών φορέων με ερευνητές

Ομιλητές οι Σπ. Κίντζιος, Τρ. Αλμπάνης, Ι. Κωνσταντίνου, Ι. Σκούφος

Οι ερευνητικές ομάδες, EnviAgriFood, του Eργαστηρίου Υγείας ζώων-Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων και του Έργου «PLAMINPACK, Φυτικής προέλευσης συσκευασία κυκλικού σχεδιασμού, με αντιμικροβιακές ιδιότητες, για φυτικά προϊόντα», Πρόγραμμα PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area),» των Τμημάτων Χημείας και Γεωπονίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς της Ηπείρου και το «Δίκτυο Πολιτών για την Οικονομία και το Περιβάλλον», διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα, με τίτλο: «Διέξοδοι στα Αδιέξοδα του Πρωτογενούς Τομέα Παραγωγής» στις 7 Ιουνίου 2025, στον Πολιτιστικό Χώρο «Δημήτρης Χατζής» (Σφαγεία) του Δήμου Ιωαννιτών.

Η πρωτογενής παραγωγή και η βιομηχανία τροφίμων αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και έναν από τους κορυφαίους εξαγωγικούς τομείς της χώρας, που προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα για την Ήπειρο, συνεισφέρουν κοντά στο 30% του Α.Ε.Π. της Περιφέρειας διατηρώντας εμβληματικούς τομείς της παραγωγής της παραγωγής της.
Διαχρονικό όραμα για τον Ελληνικό Τομέα Πρωτογενούς Παραγωγής και Μεταποίησης είναι η επίτευξη αποτελεσματικής ενσωμάτωσης της εθνικής επιστημονικής έρευνας στον τομέα της παραγωγής ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων για τους καταναλωτές. Η διαχείριση της αξίας της τροφικής αλυσίδας που θα προσφέρει καινοτόμα και υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικά προϊόντα απαιτεί συνθήκες βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας, ασφάλειας, προωθητικής δυναμικής και μία εθνική στρατηγική ανάπτυξης.

Στην ημερίδα θα αναλυθούν τα αδιέξοδα (χρόνια προβλήματα) της ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, οι προκλήσεις για την αγροτική παραγωγή στην εποχή της κλιματικής κρίσης, η κατάσταση των παραγωγών κάτω από το πρίσμα των πολιτικών της ΚΑΠ και των δυνατοτήτων του εθνικού κορμού και θα διατυπωθούν προτάσεις διεξόδου για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, τη χρήση της κυκλικής οικονομίας, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την ανάπτυξη προτύπων για τα συστήματα παραγωγής, την ασφάλιση των γεωργικών προϊόντων, τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, και τους τρόπους ανάδειξης των Ελληνικών τροφίμων προς τις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 7 Ιουνίου θα οργανωθούν δυο στρόγγυλες τράπεζες συζήτησης παραγωγικών φορέων με ερευνητές πανεπιστημίων.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Ημερίδας «Διέξοδοι στα Αδιέξοδα του Πρωτογενούς Τομέα Παραγωγής» που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου 2025 στον Πολιτιστικό Χώρο «Δημήτρης Χατζής» (Σφαγεία), Ιωάννινα, έχει ως εξής:

17.45 Έναρξη και Χαιρετισμοί

18.10 Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Προτάσεις για την Περιφερειακή Στρατηγική στον Τομέα της Αγρο-διατροφής»

18.25 Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Κλιματική αλλαγή: επιπτώσεις στην γεωργία και προετοιμασία για την επομένη ημέρα»

18.40 Ιωάννης Κωνσταντίνου, Καθηγητής Τμήματος Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Πρόγραμμα PRIMA / Έργο PLAMINPACK για την ανάπτυξη καινοτόμων βιοδιασπώμενων υλικών φυτικής προέλευσης, με αντιμικροβιακές ιδιότητες»

18.50 Ιωάννης Σκούφος, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Η Ήπειρος, μητέρα της κτηνοτροφίας. Πώς θα φροντίσει τα παιδιά της;»
Στρόγγυλες Τράπεζες Εισηγήσεων και Συζητήσεων

19.05 Νέα ΚΑΠ – Προτάσεις διεξόδου της ελληνικής γεωργίας.
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Ομότιμος καθηγητής Π.Ι. (Συντονιστής)
Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής Παν/μιου Πειραιά, Ευρωβουλευτής,
Δημήτρης Σάββας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Φυτών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μάξιμος Γκίζας, Πρόεδρος Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας- Φιλιππιάδας
Νικόλαος Κολιός, Παραγωγός Βρώσιμων Ελαίων, Άρτα
Δημήτριος Παναγιώτου, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Δημήτριος Γουντούρας, M.Sc.- Χημείας, Ερευνητής Ομάδας EnviAgroFood-MS

20.15 Προτάσεις διεξόδου της Ζωικής παραγωγής και των Ιχθυοκαλλιεργειών.
Ιωάννης Σκούφος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Συντονιστής)
Αριστείδης Κασσής, Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών και Αντιπρόεδρος Α.Π.Σ. Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ»
Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος ΕΛΠΟΠΥ, Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας
Ιωάννης Χεκίμογλου, Πρόεδρος Ιχθυοκαλλιέργειών Θεσπρωτίας
Χάρης Λιούρης, Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών συνεταιρισμών Ιωαννίνων,
Ειρήνη Κητσιούλη, Διδάκτωρ Βιοχημείας, Εταιρία «Χοιρινά Ηπείρου-ΒΕΡΓΟΣ»
Σωτηρία Βουράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ζωοτεχνίας και Γενετικής Βελτίωσης Μικρών Μηρυκαστικών

21.25 Κλείσιμο Ημερίδας – Σύνοψη προτάσεων- Τρ. Αλμπάνης, Ι. Σκούφος, Ι. Κωνσταντίνου.