Εκτός ο Μακεδονικός Αγώνας από αυτούς που ψήφισαν τη "Συμφωνία", εκτός και από αυτούς που την εφαρμόζουν.....

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λάβει απόφαση να μη διδαχθεί η Ιστορία γενικής παιδείας Γ΄Λυκείου, όπου περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων ο Μακεδονικός Αγώνας. Απόφαση η οποία, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, δεν αναιρεί και η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζοντας την ίδια τακτική.
Η απουσία της Ιστορίας Γενικής Παιδείας από το Πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου είναι χαρακτηριστική και έτσι για πρώτη φορά το 2020 θα αποφοιτήσουν μαθητές από τα Γενικά Λύκεια χωρίς να έχουν διδαχθεί τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Νεότερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας σε μία εποχή, όπου όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της ιστορικής μνήμης και συνείδησης.

Βασικό επιχείρημα για την κατάργηση της Ιστορίας Γενικής Παιδείας αποτέλεσε η διαπίστωση ότι οι ώρες τσε πολλές περιπτώσεις απαξιώνονταν από την πλειονότητα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, και οι εκπαιδευτικοί είχαν να αντιμετωπίσουν ένα αδιάφορο ακροατήριο. Και έτσι αντί να αλλάξει η διδακτική πρακτική καταργείται το μάθημα της Ιστορίας
Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι με βάση και τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα για το Γυμνάσιο (ΦΕΚ 959, τ.Β΄21/3/2019) δεν θα διδάσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο) η ιστορική περίοδος του 20ου αιώνα, και μετατίθεται η διδασκαλία της για την Α΄ Λυκείου , ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο το περιεχόμενο της διδασκαλίας για τη Β΄ Λυκείου. Είναι ορατός, λοιπόν, ο κίνδυνος να αποφοιτούν σταδιακά οι μαθητές και να έχουν ελάχιστη έως και μηδαμινή ιστορική γνώση για γεγονότα του 20ου αιώνα.
Να θυμίσουμε ότι στο βιβλίο της Ιστορίας Γενικής Παιδείας Γ΄Λυκείου γράφονται τα εξής μεταξύ των άλλων για τη Μακεδονία και για το Μακεδονικό Αγώνα (σ.66):

<<Ήταν ο «Μακεδονικός Αγώνας», ένας σκληρός πόλεμος ανταρτών Ελλήνων και Βουλγάρων, οι οποίοι πολεμούσαν αλλήλους, καθώς και εναντίον των Τούρκων, όταν δεν μπορούσαν να αποφύγουν τη σύγκρουση με τις τουρκικές δυνάμεις. Ο σκληρός αγώνας στη Μακεδονία και για τη Μακεδονία δοκίμασε επί πέντε σχεδόν χρόνια (1904-1908) την αντοχή των γηγενών, που έπρεπε να επιλέξουν στρατόπεδο. Πολλοί Έλληνες έπεσαν θύματα των Βουλγάρων και πολλοί Βούλγαροι θύματα των Ελλήνων. Νέοι από όλη την Ελλάδα έσπευσαν να πολεμήσουν για τη Μακεδονία: η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Ήπειρος και η Θεσσαλία, ακόμη και η Κύπρος, έστειλαν νέους, για να στηρίξουν τη μεγάλη υπόθεση του έθνους. Ο Παύλος Μελάς, ο νέος αξιωματικός από την Αθήνα, και ο καπετάν Κώτας, από το χωριό Ρούλια (σημ. Κώτας) της Φλώρινας, που έδωσαν τη ζωή τους στη Μακεδονία, υπήρξαν δύο από τους πιο αντιπροσωπευτικούς ήρωες του ελληνικού αγώνα στη μαρτυρική χώρα. Οι Βούλγαροι είχαν ανάλογους ήρωες, τον Γκότσε Ντέλτσεφ και τον Γιάννε Σαντάνσκυ από τη Μακεδονία και άλλους από τη Βουλγαρία.

Την αναμέτρηση μεταξύ των Ελλήνων και των Βουλγάρων στη Μακεδονία διέκοψαν για λίγο το Κίνημα των Νεοτούρκων* το 1908, που υποσχέθηκε ισονομία και ισοπολιτεία σε όλους τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος το 1912, στον οποίο οι Έλληνες και οι Βούλγαροι βρέθηκαν σύμμαχοι εναντίον των Τούρκων>>

*Από την ομιλία του Θ. Μαλκίδη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Χρώμιο Κοζάνης Μακεδονίας

Προτεινόμενα για εσάς