Ελευθερία Κοσσυβάκη

Την ανάγκη των πολιτών για αλλαγή στην Περιφέρεια πιστεύω ότι εκφράζει το Κοινό των Ηπειρωτών

«Συντάχθηκα με τον Γιώργο Ζάψα γιατί είναι η μοναδική προοδευτική πρόταση που διεκδικεί την Περιφέρεια! Αυτή την ανάγκη των πολιτών για αλλαγή στην Περιφέρεια πιστεύω ότι εκφράζει το Κοινό των Ηπειρωτών, για αλληλεγγύη, δημοκρατία, και άρση των αποκλεισμών» τονίζει με συνέντευξή της στην ΗΧΩ, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Γιώργο Ζάψα και την παράταξη Κοινό των Ηπειρωτών Ελευθερία Κοσσυβάκη.
Κρίνοντας την Περιφερειακή Αρχή, η κ. Κοσσυβάκη σημειώνει πως «θεωρώ ότι η απερχόμενη Περιφερειακή αρχή αρκέστηκε στη διαχείριση των ζητημάτων που ανέκυπταν με αποσπασματικές κινήσεις και την επίκληση των Υπουργών, για την επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας! Αν είναι δυνατόν μετά από εννιά χρόνια να μιλάνε ακόμα για το Διοικητήριο στην Άρτα και να προσπαθούν να ρίξουν το «μπαλάκι» στην Κυβέρνηση».
Όσο για τις δικές της επιδιώξεις «επιδιώκω μέσα από τη συλλογικότητα να προκύψει μια νέα περιφερειακή αρχή που θα καταστήσει την Ήπειρο μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Θα ήθελα η παράταξή μας, να είναι ο μοχλός που θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για να ζήσουν και να εκφραστούν οι νέοι άνθρωποι».

Ερωτ.: Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος. Γιατί, με τον Γιώργο Ζάψα;
ΑΠΑΝΤ.: Θα έλεγα επιγραμματικά ότι συντάχθηκα με τον Γιώργο Ζάψα γιατί είναι η μοναδική προοδευτική πρόταση που διεκδικεί την Περιφέρεια! Συστρατεύτηκα σε αυτή την προσπάθεια από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, μια πρόταση απέναντι στον συντηρητισμό, η οποία ξεκίνησε ως συνεργατικό εγχείρημα των δύο παρατάξεων και μπολιάστηκε με τις ιδέες όλων μας στις πόλεις, στις γειτονιές, στα χωριά. Αυτή την ανάγκη των πολιτών για αλλαγή στην Περιφέρεια πιστεύω ότι εκφράζει το Κοινό των Ηπειρωτών, για αλληλεγγύη, δημοκρατία, και άρση των αποκλεισμών. Αν κρίνουμε από την ανταπόκριση των πολιτών και την ενεργοποίησή τους, πιστεύουμε ότι θα είμαστε η πλειοψηφική δύναμη του β΄γύρου των περιφερειακών εκλογών.
Ερωτ.: Παρακολουθείτε την θητεία του Καχριμάνη. Πως θα την κρίνατε?
Θα έλεγα πως τριάντα χρόνια στην αυτοδιοίκηση είναι αρκετά. Η λογική του καθεστωτισμού που στηρίζεται σε «παντογνώστες» και «κλειστές πόρτες» που «αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς» έχει περάσει ανεπιστρεπτεί. Πέραν της διαφορετικής αντίληψης που έχω για τον τρόπο λειτουργίας της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως ένα συντονιστικό όργανο με περιφερειακό σχεδιασμό, στόχους και διαφανή τρόπο λειτουργίας, θεωρώ ότι η απερχόμενη Περιφερειακή αρχή αρκέστηκε στη διαχείριση των ζητημάτων που ανέκυπταν με αποσπασματικές κινήσεις και την επίκληση των Υπουργών, για την επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας! Αν είναι δυνατόν μετά από εννιά χρόνια να μιλάνε ακόμα για το Διοικητήριο στην Άρτα και να προσπαθούν να ρίξουν το «μπαλάκι» στην Κυβέρνηση.

Ερωτ.: αυτό θα λέγατε και για την Άρτα;
ΑΠΑΝΤ.: Θα απαντούσα στα επιχειρήματα του κ. Καχριμάνη, που φιλοξενήσατε προσφάτως στην εφημερίδα σας, ότι η Άρτα δεν είναι το παζάρι! Επικαλέστηκε μια σειρά από έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί είτε από τομεακά προγράμματα των Υπουργείων είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στηρίζεται βεβαίως στην προνομιακή σχέση της περιοχής με την Κυβέρνηση. Αν εξετάσουμε τα στοιχεία του ΠΕΠ για την Άρτα τα δύο τελευταία χρόνια διατέθηκαν μηδέν ευρώ για έργα οδοποιίας, γεγονός που μας δείχνει την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της Περιφερειακής αρχής να σχεδιάσει και να διεκδικήσει. Σε όσους λοιπόν θεωρούν ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι μια υπογραφή κάτω από το όνομα του εκάστοτε Υπουργού, θα έλεγα ότι δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης ως Περιφέρεια!

Ερωτ.: Ποιες νομίζετε πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της δικής σας παράταξης;
ΑΠΑΝΤ.: Ένας συν πέντε άξονες για την Περιφέρεια λέει ο Ζάψας. Θα επικεντρωνόμουν στο πρωταρχικό μας μέλημα, την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής στην Ήπειρο. Θεωρούμε τη συμβολή των αγροτών στην ενίσχυση της οικονομίας τεράστια και είναι ένα από τα επιχειρήματα που μας διαφοροποιούν από τον συντηρητισμό του κ. Καχριμάνη. Απαντούμε άμεσα με Περιφερειακό σχεδιασμό οχταετίας στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγικές ομάδες και στον πρωταρχικό υπαίτιο της κατάντιας του αγροτικού κόσμου, τον Καχριμάνη ο οποίος ουδέποτε προχώρησε σε όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής. Προτείνουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και παράλληλα θεωρούμε ισάξιας σημασίας την προστασία του περιβάλλοντος σε συνάρτηση με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Ερωτ.: Και οι προσωπικοί σας στόχοι;
ΑΠΑΝΤ.: Θα έλεγα ότι εμπεριέχονται στο Κοινό των Ηπειρωτών. Επιδιώκω μέσα από τη συλλογικότητα να προκύψει μια νέα περιφερειακή αρχή που θα καταστήσει την Ήπειρο μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Θα ήθελα η παράταξή μας, να είναι ο μοχλός που θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για να ζήσουν και να εκφραστούν οι νέοι άνθρωποι, που θα δώσει την δυνατότητα στους αγρότες να συμμετέχουν σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα ενισχύσει τις γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα σε όλα τα επίπεδα της ζωής και θα διασφαλίσουμε τον κοινωνικό ρόλο του Κράτους. Μια Περιφέρεια με συνοχή που θα μπορούν να ζουν τα παιδιά μας χωρίς αποκλεισμούς.

Ερωτ.: Και από την Άρτα τι περιμένετε;
ΑΠΑΝΤ.: Είμαι βέβαιη ότι η Άρτα της ανατροπής θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της για την εκλογή της νέας περιφερειακής αρχής και του Γιώργου Ζάψα ως Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Προτεινόμενα για εσάς