ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Ομιλία του Ανδρέα Σιαμισιη

Τη βεβαιότητα ότι ο κλάδος της Ενέργειας θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, στηρίζοντας αποφασιστικά την εθνική οικονομία και ενισχύοντας με θέσεις εργασίας Έλληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου κατάρτισης, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης από το βήμα του 2ου Στρατηγικού Συνεδρίου “Athens Investment Forum 2019”, αρκεί – όπως επεσήμανε – να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να υπάρχει ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο και να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα διασφαλίσουν υψηλή ανταγωνιστικότητα σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας.

Μιλώντας στην ενότητα του Συνεδρίου για τις «Ενεργειακές εξελίξεις στο νέο περιβάλλον του Ελληνικού Επιχειρείν», ο κ. Σιάμισης αναφέρθηκε στο ευμετάβλητο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, στην πολύ μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από άλλες πηγές τροφοδοσίας ενεργειακών προϊόντων, στην ενεργειακή μετάβαση που «δεν συνιστά επιλογή, αλλά υποχρέωση» όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέλυσε τον ρόλο του Ομίλου ΕΛΠΕ σε συνάρτηση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ενεργειακή αγορά και ειδικότερα ο κλάδος της διύλισης.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος σε ΕΕ και Ελλάδα έως το έτος 2050 (EU Reference Scenario 2016), ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ υπογράμμισε ότι προβλέπεται σημαντική μείωση συνολικά για τη ζήτηση ενεργειακών προϊόντων (EU -18% & Ελλάδα -27%), πλήρης απεξάρτηση από λιγνίτη, ενίσχυση του μεριδίου Φυσικού Αερίου ως «καυσίμου μετάβασης» και σταδιακή αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που όμως ως κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, κυρίως στο ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας και του ανταγωνισμού με άλλες χρήσεις γης».

Στη ενεργειακή ενότητα του “Athens Investment Forum 2019”, που διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2019 παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, συμμετείχαν ακόμη ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENERGEAN OIL & GAS κ. Μαθιός Ρήγας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Γενικός Διευθυντής της GASTRADE κ. Κωνσταντίνος Σιφναίος και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΕΣΦΑ κ. Nicola Battilana. Το Συνέδριο διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Vertical Solutions S.A., σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης και το World Energy Council Greece.

Προτεινόμενα για εσάς