Επεισοδιακός Αποκλεισμός

Αναβλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων από διαμαρτυρόμενες σχολικές καθαρίστριες

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ:Καλούμε τον Δήμαρχο να διακόψει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού προς τις Καθαρίστριες

Χρ. Τσιρογιάννης: Συκοφαντικά όσα διαδίδονται- υπάρχουν κάμερες

Με επεισοδιακό τρόπο αναβλήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων. Απλήρωτες Σχολικές καθαρίστριες, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα εδώ και χρόνια, απέκλεισαν την είσοδο του Δημαρχείου, ζητώντας να τηρηθούν οι δικαστικές εντολές για την πληρωμή τους.
Σύμφωνα όμως με ανάρτηση του προέδρου των εργαζομένων στο Δήμο Αρταίων Νίκου Νικολάου, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των καθαριστριών και μελών της Δημοτικής Αρχής, ασκήθηκε βία εναντίον των εργαζομένων στη καθαριότητα των σχολείων, με αποτέλεσμα εργαζόμενη να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Η καταγγελία
Η ανάρτηση του προέδρου των εργαζομένων στον Δήμο Αρταίων, Νίκου Νικολάου, το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε τα εξής: «Συνέβησαν τραγικά πράγματα έξω από το ΔΗΜΑΡΧΕΊΟ ΑΡΤΑΣ πριν λίγο. Ως πρόεδρος των εργαζομένων πριν 6 μήνες στο δημοτικό συμβούλιο όπου έκανα παράσταση για τα δεδουλευμένα των συναδέλφων (σχολικές καθαρίστριες) Ο Δήμαρχος είχε δέσμευση να πληρώσει την εισαγγελική εντολή..δυστυχώς έμεινε στα λόγια. Σήμερα είχε Δ/Σ και βρήκε το ΔΗΜΑΡΧΕΊΟ κλειστό από τους εργαζόμενους και με άγριες διαθέσεις επιτέθηκε και ξυλοκόπησε εργαζόμενες και μία από αυτές μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Άρτας. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ Δικαιώματα μας θα συνεχιστή αύριο στις δικαστικές αίθουσες. Τα συμπεράσματά δημότες της Άρτας δικά σας».

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής
Άμεση ήταν η απάντηση της Δημοτικής Αρχής, που διέψευσε «βίαιες συμπεριφορές μελών της Δημοτικής Αρχής έναντι των καθαριστριών», ενώ υπενθύμισε «αυστηρά και προς όλους τους τόνους πως στο Δημαρχείο λειτουργούν κάμερες (επιτρεπόμενες σύμφωνα με τον Νόμο)». Μάλιστα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, «ο Δήμος δεν θα διστάσει να δημοσιοποιήσει το υλικό και να κινηθεί νομικά εναντίον εκείνων που εν γνώσει τους υποπίπτουν στο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και συκοφαντικής δυσφήμησης».
Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Αρταίων αναφέρει τα εξής:
«Αναβλήθηκε το αποψινό Δημοτικό ΣυμβούλιοΑρταίων, μετά από ενέργειες παρεμπόδισης εισόδου στο κτίριο του Δημαρχείου των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, από ένα μέρος του συνόλου των καθαριστριών.

Υπενθυμίζεται πως αναφορικά με τις καθαρίστριες ισχύουν οι εξής αποφάσεις:
-Οι οφειλές που υπάρχουν είναι πριν από το 2010, οφειλές που έρχονται από την εποχή των μνημονίων.
-Στο Δημοτικό Συμβούλιο (19 Σεπτεμβρίου 2022)η Δημοτική Αρχή πρότεινε να εξοφληθούν όλες οι καθαρίστριες σε τρεις 6μηνες δόσεις, με πρώτη δόση έως το τέλος του έτους, προκειμένου να διευκολυνθούν και οι δύο πλευρές.
-Όλες οι οφειλές του Δήμου από δικαστικές αποφάσεις (που αγγίζουν τις 500.000 ευρώ) να εξοφληθούν έως το 2023, που λήγει η θητεία της παρούσας Δημοτικής αρχής (συνεδρίαση Δ.Σ 19 Σεπτεμβρίου 2022).
-Στην τελευταία οικονομική επιτροπή προτάθηκε από την Δημοτική αρχή η απορρόφηση ποσού από άλλο κωδικό πληρωμής, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εξόφλησης του ποσού που ανέρχεται στις 90.000 ευρώ, από την δικαστική απόφαση, ποσό το οποίο θα πληρωθεί εξ ολοκλήρου από τους λιγοστούς δημοτικούς πόρους.
-Επιπλέον σήμερα και προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της συνεδρίασης για σημαντικά θέματα της Αρτινής Κοινωνίας τα οποία έχριζαν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (μισθοδοσίες προσωπικού, υλοποίηση έργων, χρηματοδοτήσεις από προγράμματα κ.α, η Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου με υπογραφή του αρμοδίου Αντιδημάρχου Οικονομικών, παρέδωσε γραπτή βεβαίωση στην οποία αναφέρεται ότι μέχρι 30/11/2022 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της 1ης από τις 3 δόσεις που αντιστοιχούν στην αριθμ. 3842/2021 Απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών (Σχετική η αριθμ.186/2019 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) που αφορά σε εργατικές διαφορές Σχολικών Καθαριστριών.

Σε σχέση με όσα συκοφαντικά διαδίδονται περί δήθεν βίαιες συμπεριφορές μελών της Δημοτικής Αρχής έναντι των καθαριστριών, υπενθυμίζεται αυστηρά και προς όλους τους τόνους πως στο Δημαρχείο λειτουργούν κάμερες (επιτρεπόμενες σύμφωνα με τον Νόμο). Ο Δήμος δεν θα διστάσει να δημοσιοποιήσει το υλικό και να κινηθεί νομικά εναντίον εκείνων που εν γνώσει τους υποπίπτουν στο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και συκοφαντικής δυσφήμησης.
Τα δικαιώματα όλων είναι απολύτως σεβαστά.
Εξίσου σεβαστό οφείλει να είναι το δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου να συνεδριάζει, αφού εκπροσωπεί τους πολίτες της Άρτας.
Εξίσου σεβαστό πρέπει να είναι και το δικαίωμα στην αλήθεια.
Ο Δήμος Αρταίων δεν θα επιτρέψει σε λίγους, συγκεκριμένους και “βαλτούς” να μετατρέψουν μια συνεδρίαση δημοκρατίας σε αρένα λάσπης και μίσους».

Ανάρτηση Ταπραντζή
Σε ανάρτησή της η επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια δηλώνει τα εξής:
«Οι πόρτες του Δημαρχείου κλειστές σήμερα και ένα Δημοτικό Συμβούλιο που δεν έγινε ποτέ!!
-Η “κοροιδία της Δημοτικής Αρχής” εδώ και μήνες δεν έχει πάτο…απέναντι στις σχολικές καθαρίστριες και στα δεδουλευμένα τους που έχουν κερδίσει και με δικαστική απόφαση!!..
‼Απαιτούμε να βρεθεί..ΑΜΕΣΗ λύση..‼».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ
Καλούμε τον Δήμαρχο να διακόψει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού προς τις Καθαρίστριες
«Μετά τι τελευταίες εξελίξεις που διαδραματίστηκαν χτες έξω από το Δημαρχείο Άρτας το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αρταίων καλεί τον Δήμαρχο να διακόψει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού προς τους υπαλλήλους (Σχολικές Καθαρίστριες)» σημειώνεται σε ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ, στην οποία αναλυτικά αναφέρονται και τα εξής: «Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αρταίων καταγγέλλει τον Δήμαρχο Αρταίων για αυταρχική και αντιεργατική συμπεριφορά και κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης ενάντια στις συναδέλφισσες Σχολικές Καθαρίστριες και συμπαραστέκεται ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων .
Θέσαμε πολλές φορές, όπως οφείλει να κάνει το Σωματείο Εργαζομένων, το σύνολο των θεσμικών και οικονομικών μας προβλημάτων

Ο Δήμαρχος έχει υποχρέωση συμμόρφωσης, χωρίς καθυστέρηση, στην απόφαση των δικαστηρίων, τη νομιμότητα της απόφασης που εκκρεμεί εδώ και περίπου ένα χρόνο η αποπληρωμή τους.
Ως Σωματείο Εργαζομένων διεκδικούμε να τεθούν εκ προοιμίου μετά από πολλά χρόνια σαφείς και ουσιαστικοί κανόνες δικαίου.
Στόχος μας είναι να διεκδικούμε και να παλεύουμε τις πολιτικές εκείνες που είναι εις βάρος των εργαζομένων.
Δεν διεκδικούμε όρους «συνδιοίκησης ούτε προσφορές μεγαλοθυμίας από την πλευρά της δημοτικής αρχής».
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ΤΩΡΑ και επίλυση των προβλημάτων όλων των εργαζομένων που εκκρεμούν για πολλά χρόνια στο Δήμο μας.
Ο Πρόεδρος Νικολάου Νικόλαος Ο Γενικός Γραμματέας Ζιώβας Παναγιώτης»