Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Ορατός ο κίνδυνος να μείνει η λίμνη Παμβώτιδα χωρίς προστασία

Τον ορατό κίνδυνο να παραμείνει η Λίμνη Παμβώτιδα χωρίς προστασία αναδεικνύουν είκοσι έξι (26) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπης Τζούφη.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις πολλών ετών των προηγούμενων κυβερνήσεων σε θέματα που αφορούν στις προστατευόμενες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας τέτοιας πρωτοβουλίας αποτελεί η περίπτωση της Λίμνης Παμβώτιδας που την συνόδευε σωρεία παραβάσεων λόγω της ελλιπούς της προστασίας, αλλά και λόγω πολλαπλών εκδοχών σχεδίων Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ).

Έτσι, κατέληξε στη σύνταξη ενός νέου ΠΔ, αξιοποιώντας τις διαφοροποιήσεις και τις παρατηρήσεις των πολλαπλών εκδοχών του ΠΔ, (…) Μοναδική νομική εκκρεμότητα για την οριστικοποίηση του ΠΔ, ώστε να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ήταν η οριστικοποίηση των γνωμοδοτήσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000 και της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Φαίνεται όμως ότι το θέμα αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα του κυρίου Χατζηδάκη, όπως και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προτιμάει να ξηλώσει και ανατρέψει ό,τι με πολύ κόπο πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας μετέωρη τη θεσμική κατοχύρωση και τη νομική θωράκιση του συνόλου των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Και επειδή η τύχη του ΠΔ Παμβώτιδας αγνοείται, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός εάν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα οι γνωμοδοτήσεις για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη υποβολή του ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έως την 31η Αυγούστου 2020, διότι, μετά από την ημερομηνία αυτή, οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και κατ’ επέκταση τα υφιστάμενα ΠΔ θα αλλάξουν άρδην με τις προβλέψεις του αντι-περιβαλλοντικου νόμου Χατζηδάκη.

Προτεινόμενα για εσάς