Ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το Φράγμα Κομποτίου

Άλκης Παπαχρηστάκης: για ποιο λόγο καθυστερεί για δύο χρόνια η έναρξη των εργασιών;

Ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με το Φράγμα Κομποτίου, που εξαγγέλεται εδώ και χρόνια κατέθεσε για τον συνδυασμό Ήπειρος Όλον-Τόπος να ζεις Περιφερειακός σύμβουλος Άρτας Άλκης Παπαχρηστάκης.

Στην ερώτηση ο κ. Παπαχρηστάκης, είπε τα εξής: «Το φράγμα Κομποτίου είναι ένα έργο πού πρέπει νά ενταχθεί στις δράσεις της περιφέρειας και ή περιφέρεια νά αναλάβει τόν ρόλο της νά βοηθήσει τους αγρότες, τους μεροκαματιάρηδες να δώσει επιτέλους λύση για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Άρτας. Το φράγμα Κομποτίου είναι ενα έργο που απασχολεί εκαντοντάδες παραγωγούς εσπεριδοειδών, ακτινίδιοπαραγωγών, ελαιοπαραγωγών και πρέπει να δοθεί λύση.

Χαρακτηρίστηκε πριν χρόνια από την τότε κυβέρνηση σαν έργο top ten, ένα έργο πνοής, ειδικό και σημαντικό για την στήριξη του αγροτικού τομέα και της αγροτικής περιοχής που περιλαμβάνει τόσο τα χωριά της Άρτας ( Δημαριο, Φωτεινό , Κομπότι, Σελλάδες, Περάνθη, Μεγάρχη κ.α) όσο και ένα μεγάλο κομμάτι της Αιτωλοακαρνανίας (γι’αυτό εξ άλλου εμπλέκονται τόσο η Περιφερειακή ενότητα Άρτας όσο και η Περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας) με πλεονέκτημα την μορφολογία του εδάφους και των κατάλληλων πετρωμάτων.

Παρά την αναγνώριση της σημασίας του έργου και με την επικαιροποίηση της μελέτης του 2014 που έγινε, προεκλογικά το 2023 και παρουσιάστηκε από τον τότε υφυπουργό Κο Στυλιο, που παρουσία δημάρχων , χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Άρτας και περιφερειακών συμβούλων λέγοντας ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη από ευρωπαϊκούς πόρους, μάλιστα εγκρίθηκε χρηματοδότηση τον Φεβρουάριο του 23 από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ποσού 4 εκατομμύριων ευρώ.
Φτάσαμε στο 2025 και δύο χρόνια τώρα ακόμα δεν έχει γίνει κάτι, παρότι ο κύριος Στυλιος είχε πει οτι το έργο ήδη έχει ωριμάσει.

Και ξαφνικά στις 15/4/25 φέρνετε στην περιφερειακή επιτροπή μία έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση της υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας Άρτας παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την ωρίμανση πρόθεσης ένταξης της κατασκευής του έργου φράγμα Κομποτίου Άρτας.
Αλήθεια ο τότε υφυπουργός Κος Στυλιος τον Μάιο του 23 παρουσία και του χωρικού αντιπεριφερειάρχη δεν παρουσίασε την επικαιροποίηση της μελέτης με τον τεχνικό σύμβουλο Κο Παπαγιαννίδη;

Το έργο αυτό έχει μία ιστορία, η μελέτη άρχισε να εκπονείται το 1994 και το 2012 τέθηκε σε διαβούλευση λαμβάνοντας περιβαλλοντική αδειοδότηση, το 2014 λέγονταν από τοπικούς φορείς οτι αναζητούνταν η μελέτη, όμως δεν την βρισκαν και η τύχη της αγνοούνταν . Στο υπουργείο όμως η μελέτη υπήρχε και έμενε στο συρτάρι. Παρόλα αυτά βρέθηκε για να επικαιροποιηθεί προκειμένου να προχωρήσει σε ένταξη χρηματοδότησης.
Μεσολάβησε , όπως είπε ο κύριος Στυλιος και ότι αυτό το έργο είναι ένα φράγμα πρωτεύων αρδευτικό και δευτερεύον δίκτυο ύδρευσης.

Το έργο αυτό θα δώσει λύση σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά την άρδευση και ύδρευση της περιοχής που φτάνει όπως είπα από το Δημαριο μέχρι μέρους του κάμπου της Άρτας και τις περιοχές του Μενιδίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει μία δεξαμενή υδάτων, πρόγραμμα διευθέτησης ρεμμάτων και θα βοηθήσει όσον αφορά και στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
(Μήν ξεχνάμε την περίφημη γέφυρα στο Κομπότι που πέφτει και ξαναπέφτει και ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι της περιοχής).

Επιπλέον μελέτες έχουν επισημάνει την ανάγκη για καινοτόμες λύσεις προκειμένου να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της λειψυδρίας για τα χωράφια.

Επίσης θά πω ότι ένα μεγάλο όφελος θα είναι ότι θα περιοριστεί η χρήση ιδιωτικών υδροληψιων και θά μειωθεί η υπεράντληση υπόγειων υδάτων που δημιουργεί πρόβλημα υφαλμυρωσης του εδάφους.
(Τό πόσο σοβαρό είναι το θέμα της υφαλμυρωσης μέ στοιχεία τού ΟΗΕ 20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης παγκοσμίως χάνονται κάθε μέρα, αντίστοιχα και στα δικά μας μέρη κάποια στρέμματα χάνονται μέ αποτέλεσμα ερημοποίηση των εδαφών σε βάθος χρόνου τη στιγμή μάλιστα που θα χρειαστεί να αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό ή καλλιεργήσιμη γη για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες των πολιτών.)

Ωστόσο παρά τις προβλέψεις και τη μελέτη που έχει γίνει, οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ειδικά κατά τους μήνες ανομβρίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Το γεγονός που υποδηλώνει την καθυστέρηση της υλοποίησης του έργου φαίνεται να ήταν μία προεκλογική κοροϊδία των κατοίκων γιατί επιπλέον υπάρχουν οι μελέτες ,το έργο έχει ωριμάσει και ο τότε υφυπουργός σε μία προεκλογική φιέστα έλεγε ότι σε 5 με 6 χρόνια το έργο θα είναι έτοιμο .

Επίσης το 2021 η Περιφέρεια Ηπείρου με επιστολή που έστειλε προς τον τότε υπουργό αγροτικής ανάπτυξης ζητάει την ολοκλήρωση της μελέτης για την κατασκευή του αρδευτικού φράγματος στο Κομπότι.

Η επιστολή απεστάλη επίσης και στο υπουργείο υποδομών και κατασκευών λέγοντας σε συνεργασία με την περιφέρεια να ολοκληρωθούν οι μελέτες πού η εκπόνηση τους ξεκίνησαν 20 χρόνια πριν με σκοπό το έργο να ενταχθεί στα επόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα, ταμείο ανάκαμψης, νέο ΕΣΠΑ και ενδεικτικό κόστος 100 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτές τις περίφημες επιστολές πού στείλατε τί έλεγαν και αν μπορούμε να τίς έχουμε;

Επειδή η κατασκευή του φράγματος αποτελεί ύψιστη προσφορά προτεραιότητας για την περιοχή που θα βοηθήσει και ως αντιπλημμυρική προστασία,
επειδή η έγκυρη και αποτελεσματική υλοποίηση του έργου θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας που υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να χάνεται η παραγωγή των αγροτών της περιοχής και της ευρύτερης περιοχής,

Ρωτάμε τον κύριο περιφερειάρχη
1) Πιστεύετε ότι τό έργο πού χαρακτηρίσθηκε έργο top ten θα δώσει λύσεις στην άδρευση τής ευρύτερης περιοχής της Άρτας ούτως ώστε οι αγρότες νά μήν αντιμετωπίζουν πρόβλημα για την παραγωγή τους.
2) Αν γνωρίζετε, για ποιο λόγο καθυστερεί για δύο χρόνια η έναρξη των εργασιών του φράγματος Κομποτίου ,
3) γιατί η περιφέρεια ηπείρου δεν πιέζει ούτως ώστε το έργο να ξεκινήσει άμεσα αν και έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια,
4) γιατί δεν εντάχθηκε ή δεν εντάξατε σαν περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο το έργο στο ταμείο ανάκαμψης ή το ΕΣΠΑ 21-27 ή σε περιφερειακούς πόρους.
5) αν γνωρίζετε, πότε υπολογίζεται να αρχίσει η έναρξη της κατασκευής του έργου.