Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τροφίμων στο Δουβλίνο

Για το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τροφίμων, που έγινε στο Δουβλίνο, ενημερώνει με ανάρτησή του ο καθηγητής στο Γεωπονικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Σκούφος.
Ο κ. Σκούφος σημειώνει σχετικά με το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τροφίμων: «1.100 σύνεδροι, 180 ομιλίες σε τρεις ημέρες, 24 παρουσιάσεις από Έλληνες. Μόνο που από τους 24 μόνο οι έξι ζούσαν στην Ελλάδα, οι υπόλοιποι σε χώρες του εξωτερικού, μια από τις έξι και του Τμήματος Γεωπονίας στην Άρτα. Πρωταγωνίστριες οι γυναίκες. Αθηνά Τζώρα και Κατερίνα Νέλλη ως πρώτες συγγραφείς παρουσίασαν μία πρωτοποριακή μέθοδο ανάλυσης του μικροβιώματος τριών των τυριών της Ηπείρου και συσχέτισης του με τη Γεωγραφική Ένδειξη και την τοπωνύμια παραγωγής δηλαδή το terroir. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε αναλυτική επιστημονική προσέγγιση για το πως μπορεί να ανιχνευτεί και να ιχνηλατηθεί η τοπικότητα των τυριών και η απόδειξη της αυθεντικότητας της Γεωγραφικής Ένδειξης που όλοι ξέρουν τι σημαίνει, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν.

Η Ήπειρος και το Γεωπονικό Τμήμα της στην ανάδειξη πανευρωπαϊκά συστημάτων ιχνηλάτησης της αυθεντικότητας των τροφίμων. Για αυτό και η επιστημονική επιτροπή έβαλε την παρουσία μας και την ομιλία στο μεγάλο και κύριο αμφιθέατρο των προσκεκλημένων ομιλητών. Πέραν αυτών η σύνδεσή μας με την Ιρλανδία είναι μεγάλη λόγω της σημαίνουσας βαρύτητας των αποφοίτων μας στο Πανεπιστημιακό και στο κτηνοτροφικό αποτύπωμα της χώρας. Ο καθηγητής του University College Dublin Δημήτρης Ζευγώλης είναι η μεγάλη προσωπικότητα της χώρας στον τομέα των βιουλικών και της αναγεννητικής μηχανικής των ιστών και άμεσος συνεργάτης μας σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Ο Γιάννης Αναστασίου είναι από τους σημαντικότερους ζωοτέχνες της Ιρλανδία, επιβλέποντος 20.000 χοιρομητέρες και μεγάλο αριθμό πτηνοτροφείων. Άριστοι και οι δύο στον τομέα τους, διεθνείς προσωπικότητες και αδελφικοί μας φίλοι και συνεργάτες, απτά παραδείγματα επιστημόνων που ξεπέρασαν τους καθηγητές τους και εκείνοι είναι τόσο υπερήφανοι για τους μαθητές τους! Ακόμα, οι συνεργασίες μας είναι συγκλονιστικές με την καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο University College Dublin Νόλα Λέοναρντ που έχει γράψει και επιμεληθεί το Ευαγγέλιο της Κτηνιατρικής Μικροβιολογίας, φίλη και συνεργάτιδα της Αθηνάς και άνθρωπος που διερευνεί την μικροβιοανθεκτικότητα. Συναντηθήκαμε στη Κτηνιατρική Σχολή του U.C.D., μαγικός χώρος, τι να συγκρίνεις, καλύτερα να κλαις! Επιλέον, ο άνθρωπος που μύησε την Αθηνά στα άδυτα της μεταγενωμικής ανάλυσης, της πρωτεωμικής ανάλυσης και της γενωμικής αλληλουχίας καθηγητής του U.C. D. και φίλος Seamus Fanning που κάθε συνάντηση μαζί του κρύβει τεράστιες επιστημονικές συγκινήσεις.

Ο Ερμόλαος Βαρβέρης στέλεχος στην ΕFSA αγαπητός γιος του συμφοιτητή μας Νίκου διαπρέπει και αυτός καθώς έχει αναλάβει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τον τομέα των καινοτόμων τροφίμων ( novel foods). Το συνέδριο αυτό καθεαυτό δείχνει γιατί πραγματικά ως χώρα είμαστε πίσω και πόσο μεγάλες ομάδες Πανεπιστημίων, επιστημονικών εταιρειών και εμβληματικών επιχειρήσεων στο χώρο των τροφίμων σχηματοποιούν το αύριο στο χώρο των Ευρωπαϊκών τροφίμων και εμείς τις περισσότερες φορές κοιτάμε απέξω. Θέλει πολύ δουλειά και άλλη νοοτροπία και στα δικά μας Ιδρύματα και στις επιχειρήσεις των τροφίμων μας. Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και εμείς ομφαλοσκοπούμε και βερμπαλίζουμε από όλες τις πλευρές. Πάντως, ορισμένα διεθνή επιστημονικά συνέδρια όπως του EFFOST έχουν τη δυνατότητα να σε αφυπνίζουν και να σε κάνουν δυνατότερο στις ιδέες και τις προκλήσεις. Η τροφή είναι το φάρμακο μας, αυτό πριν το περιγράψουν σύγχρονοι ερευνητές και το τεκμηριώσουν, το είπε και τα ανέλυσε ο συμπατριώτης μας, ο Ιπποκράτης. Και εκεί η Ελληνική σφραγίδα είναι ανεξίτηλη!»