ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Εορτάζοντας … την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 
Πήλινοι αναθηματικοί ανάγλυφοι πίνακες βρέθηκαν στο Σπήλαιο της Κουδουνότρυπας, που αποτελούσε υπαίθριο ιερό της Αμβρακίας, αφιερωμένο στη λατρεία των Νυμφών και άλλων συνοδών θεοτήτων. Ενήλικες, νεαρές, γυναικείες μορφές εκτελούν κυκλικούς χορούς με ποικίλα χορευτικά βήματα και κινήσεις.
Στους πίνακες αποτυπώνεται ο χορός «επί καρπώ» και ο χορός με τα χέρια χιαστί στο ύψος της κοιλιάς των χορευτριών. Κύκλιο χορό αποδίδουν, επίσης, τα κυλινδρικά πήλινα ειδώλια με πτηνόμορφη κεφαλή και τα χέρια σε έκταση, που βρέθηκαν στο ίδιο σπήλαιο.
Ο χορός κατά την αρχαιότητα κατείχε σημαίνουσα θέση στη ζωή των ανθρώπων και αποτελούσε αναπόσπαστο δρώμενο κατά τη λατρεία θεοτήτων. Χαρακτηριστική είναι η επιβίωση των διαφορετικών τύπων χορευτικών σχηματισμών που απαντούν στους παραδοσιακούς κυρίως χορούς ανά την Ελλάδα.
Οι ανάγλυφοι πινάκες και τα ειδώλια εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Πρόσκληση για την πλήρωση θέσης του Οικονομικού Διευθυντή της ΔΕΥΑ Άρτας

Η ΔΕΥΑ του Δήμου Αρταίων ενδιαφέρεται για την πρόσληψη ενός Οικονομικού Διευθυντή (ΠΕ) Οικονομολόγων με τα παρακάτω προσόντα θέσης.

Προσόντα θέσης:

-Άδεια ασκήσεως Επαγγέλματος Α’ Τάξης

-Εμπειρία σε βιβλία Γ’ Κατηγορίας (5 έτη τουλάχιστον)

-Επικουρικές γνώσεις Δημόσιου Λογιστικού

-Γνώσεις:

Εργατικού Δικαίου

Αστικού Δικαίου

Ασφαλιστικού Δικαίου

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν βιογραφικό και αίτηση ενδιαφέροντος στα γραφεία της ΔΕΥΑΑ, Βας. Πύρρου 17 Άρτα και ηλεκτρονικά στο mail: [email protected], υπ’ όψιν του Διευθυντή της ΔΕΥΑ Άρτας Κου. Κρανιώτη, τηλ.: 26810 70140, εντός 10 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης.

 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ

Πρόσκληση για εθελοντική αιμοδοσία

Από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας ενημερώνουν ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Δήμου Αμβρακικού σε συνεργασία με τον Π.Α.Σ. Ανέζας, τον Μορφωτικό Σύλλογο Ανέζας  και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας διοργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 05-05-2022 και ώρα 10:00 πμ έως τις 15.00μμ.

Καλούμε νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες να ανταποκριθούν στις ανάγκες όλων όσων χρειάζονται αίμα.

Οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν λάβει μέρος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά, ενώ στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν τυχόν αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα, 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα:

  • Θερμομέτρηση κατά την είσοδο
  • Χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας
  • Αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας
  • Τήρηση των αποστάσεων

Δήμος Ιωαννιτών: Πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία Συµβουλίου Αστικής ∆ιατροφικής Πολιτικής
Η πρώτη συνάντηση με στόχο τη δημιουργία Συµβουλίου Αστικής ∆ιατροφικής Πολιτικής – Food Council, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.
Ο εμπλουτισμός των εμπειριών που προσφέρουν τα Ιωάννινα στους επισκέπτες τους αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, κάτι που θα ενισχυθεί με την ανάδειξη των ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων, όπως είναι η πλούσια γαστρονομία.
Τα τοπικά προϊόντα, η τοπική κουζίνα και οι τοπικές γεύσεις προσθέτουν αυθεντικότητα στην τουριστική εμπειρία και ενισχύουν τα κίνητρα επίσκεψης στον προορισμό Ιωάννινα, ενώ παράλληλα τονώνεται η τοπική οικονομία προσφέροντας οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.
Στο πλαίσιο αυτό με τη συμβολή του Food Council θα κατατεθούν ιδέες, θα συντονιστούν υπάρχουσες δράσεις, θα δικτυωθούν οι εταίροι της γαστρονομικής εμπειρίας και θα σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα γαστρονομικών εκδηλώσεων με απώτερο σκοπό την εξωστρέφεια τους.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Λώλης και Βασίλης Βλέτσας, υπάλληλοι του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Δημητρίου, εκπρόσωπος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, σεφ και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με θέματα διατροφής και γαστρονομίας.
Από την πρώτη αυτή άτυπη συνάντηση του Food Council προέκυψε μια μικρή συντονιστική ομάδα η οποία θα επεξεργαστεί και ένα πρώτο σχέδιο δράσεων.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΠΕΑΚΙ
Παράπονα από αθλούμενους για ακαθαρσίες σκύλων
Η Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από αθλούμενους και πολίτες που χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά τους εξωτερικούς χώρους άθλησης στη Λιμνοπούλα, όπου παρατηρείται πλέον, όλο και πιο έντονα το φαινόμενο του εντοπισμού ακαθαρσιών σκύλων, σε διάφορα σημεία.
Με αφορμή τα παράπονα των αθλούμενων, αλλά και μετά την ενημέρωση και από τα συνεργεία καθαριότητας των χώρων, η Επιτροπή Διοίκησης, ζητά από όλους τους πολίτες που φέρνουν τα σκυλιά τους για βόλτα στους χώρους του πάρκου της Λιμνοπούλας (σε σημεία που επιτρέπεται η παρουσία ζώων συντροφιάς), να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων, όπως οφείλουν να πράττουν, τηρώντας βασικούς κανόνες υγιεινής και όσα αυτοί προβλέπουν.
Τέλος, η Επιτροπή Διοίκησης, με αφορμή και αυτά τα περιστατικά ζητά για μια ακόμη φορά από όσους χρησιμοποιούν τους χώρους άθλησης του ΠΕΑΚΙ, να συμβάλλουν με κάθε τρόπο, στην γενικότερη προσπάθεια προστασίας και καθαριότητας όλων των δημόσιων χώρων.