ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στην ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ

Μην αφήσουμε την Ηπειρωτική αποδημία, τα χωριά μας, την Ήπειρο να σβήσουν

Με ανοιχτή επιστολή, προς όλα τα σωματεία της Ηπειρωτικής αποδημίας (Ομοσπονδίες, αδελφότητες, Συλλόγους) η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στην ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ, απευθύνεται στις Ηπειρώτισσες, και Ηπειρώτες της αποδημίας.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:
«Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Σας καλούμε,
Να προσπαθήσουμε και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να πάμε στα χωριά μας που μένουν έρημα όλο το χρόνο και περιμένουν λίγες ημέρες το καλοκαίρι να πάρουν ζωή από τη δική μας παρουσία, από το γέλιο και το παιγνίδι των παιδιών και των εγγονιών μας.
Σας καλούμε,
Να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεση μας και να εκφράσουμε τον πόνο, την αγωνία και τους προβληματισμούς μας για την κατάσταση που βρίσκεται η Ήπειρος και οι Ηπειρώτες.

Σας καλούμε,
Στα γλέντια, στους χορούς, στα πανηγύρια, στις λαϊκές συνελεύσεις που θα συγκληθούν, στις τοπικές αρχές, στις εφημερίδες, στα sites και τα blogs, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου είναι δυνατόν ο καθένας, να προβάλλουμε και να στηρίξουμε τα αιτήματα μας.
Σας καλούμε,
Να διακινήσουμε το κάλεσμα του ΔΣ της ΠΣΕ, να διευρύνουμε και να κάνουμε πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα μας, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΣΕ τον Απρίλη.

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε
-Πλήρη για όλα τα χωριά πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με εξοπλισμένα ασθενοφόρα που να καλύπτουν και τα πιο απομακρυσμένα χωριά,
-αναπτυγμένο δίκτυο Κέντρων Υγείας με εξοπλισμό και γιατρούς, τακτικές επισκέψεις γιατρών στα χωριά.
-Τακτικές εσωτερικές συγκοινωνίες που να συνδέουν και τα χωριά μεταξύ τους αλλά κυρίως τα χωριά με τις κωμοπόλεις και τις πόλεις.
 Κατάργηση τώρα όλων των διοδίων και ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο. Δεν θέλουμε διόδια με το χιλιόμετρο. Κατάργηση των πανάκριβων τελών διέλευσης στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και Ακτίου – Πρέβεζας.
 Κατάργηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας, του σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων που όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά επιβαρύνει παραπέρα το περιβάλλον και επιβαρύνει τα δημοτικά τέλη προς όφελος των ιδιωτών που εκμεταλλεύονται τη διαχείρισή τους. Η επιβάρυνση αυτή είναι δυσανάλογα μεγάλη για τους απόδημους Ηπειρώτες που επισκέπτονται τα πατρικά τους για λίγες μέρες το χρόνο παράγοντας μικρές ποσότητες απορριμμάτων.
-Περιοδικά, κινητή τραπεζική υπηρεσία ΑΤΜ σε κάθε χωριό. Αντικατάσταση-ανανέωση- συντήρηση υποδομών και δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, κάλυψη με internet όλης της περιφέρειας.
-Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της παράλιας ζώνης.

Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
με αίσθημα ευθύνης απευθύνεται σε όλους τους φορείς της αποδημίας και καλεί να μην υποχωρήσουμε στις δυσκολίες.
Μην αφήσουμε την Ηπειρωτική αποδημία, τα χωριά μας, την Ήπειρο να σβήσουν.
Με συλλογική δράση, με αγάπη για τον τόπο μας και τον λαό μας θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα.
Σήμερα καλούμαστε να βάλουμε μπροστά τη μηχανή. Δεν γίνεται άλλο, μην περιμένουμε από κανέναν άλλον να μας βοηθήσει. Αν δεν κουνηθούμε μόνοι μας, δεν γίνεται τίποτα».