Η Άρτα και η Ήπειρος είναι εκτός σχεδιασμού των κέντρων εκπαίδευσης

Ερώτηση από τον Βουλευτή Άρτας Χρήστο Γκόκα για το Στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ»

Μια άσχημη εξέλιξη δρομολογείται σύμφωνα με έγγραφο του ΓΕΣ καθώς από το νέο έτος επαναφέρεται ο θεσμός των Κέντρων Εκπαίδευσης. Όπως φαίνεται το Στρατοπέδο «ΒΕΡΣΗ» στην Άρτα, τίθεται εκτός του δικτύου των Κέντρων Κατάταξης Νεοσυλλέκτων, καθώς σύμφωνα με έγγραφο του ΓΕΣ θα λειτουργήσουν 7 κέντρα νεοσυλλέκτων όπως παρακάτω:

Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στην Θήβα
Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα
Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ) στην Λαμία
Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στην Θήβα
Κέντρο Εκπαίδευσης Πεζικού 77ΜΕ στην Καλαμάτα
Κέντρο Εκπαίδευσης Πεζικού 2/39 ΣΕ στο Μεσολόγγι
Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) Ασπρόπυργος
Όταν οι σειρές θα είναι μεγάλες θα λειτουργούν ως κέντρα 2 μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή της Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η Άρτα και γενικότερα η Ήπειρος είναι εκτός σχεδιασμού. Είναι αυτά που είχαμε επισημάνει πάρα πολλές φορές και το θέμα δεν είναι το στρατόπεδο να παραμείνει ανοιχτό αλλά να λειτουργήσει ως κέντρο εκπαίδευσης.
Και μάλιστα είναι ευκαιρία, τώρα να επαναφέρουν τη λειτουργία του ΒΕΡΣΗ ως κέντρο εκπαίδευσης Υγιεονομικού, αφού όλα τα υπόλοιπα Στρατόπεδα είναι άλλων ειδικοτήτων.

Ερώτηση Γκόκα
Ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη λειτουργία του Στρατοπέδου «ΒΕΡΣΗ» στην Άρτα.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι σήμερα το Στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ» λειτουργεί ως Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού (584 Μ/Π ΤΠ), ενώ επί σειρά ετών αποτελούσε Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού (ΚΕΥΓ) και στη συνέχεια Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). Όμως, κατά διαστήματα επανέρχεται ως θέμα συζήτησης και επικρατεί μια έντονη ανησυχία για τη συνέχιση ή όχι της λειτουργίας του.
Επίσης σημειώνει ότι και το 2013 υπήρξε ο κίνδυνος για την οριστική παύση της λειτουργίας του, που όμως αποφεύχθηκε, αφού αποφασίστηκε τότε να συνεχίσει να δέχεται νεοσυλλέκτους προς κατάταξη.
Παράλληλα τονίζει ότι το εν λόγω στρατόπεδο διαθέτει πολύ καλές κτιριακές και λοιπές υποδομές, καθώς πρόσφατα κατασκευάστηκαν νέες και εκσυγχρονίστηκαν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, γι’ αυτό και η επένδυση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα.

Επίσης επισημαίνει τη σημασία που έχει για την τοπική κοινωνία η λειτουργία του Στρατοπέδου, αλλά και τη στήριξη και ανάπτυξη που μπορεί να παρέχει στην τοπική οικονομία.
Επιπλέον αναφέρει ότι όπως είναι γνωστό, τα Επιτελεία των Ένοπλων Δυνάμεων προχωρούν κατά καιρούς σε επανασχεδιασμούς σχετικούς με τη λειτουργία των στρατοπέδων, με πιθανολογούμενη ως επικείμενη την επαναλειτουργία των Κέντρων Κατάταξης Νεοσυλλέκτων, με συνέπεια να επαναφέρεται στο προσκήνιο η συζήτηση και για τη λειτουργία του Στρατοπέδου της Άρτας.
Το Στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ» με τις νέες ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του, μπορεί να επαναλειτουργήσει ως Κέντρο Κατάταξης Νεοσυλλέκτων, αφού υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής, διαμονής και εκπαίδευσης μεγάλου αριθμού νεοσυλλέκτων.
Ο κ. Γκόκας, τονίζοντας ότι η λειτουργία του Στρατοπέδου «ΒΕΡΣΗ» είναι σημαντική για την κοινωνία και την τοπική οικονομία της Άρτας, ιδιαίτερα ως Κέντρου Κατάταξης, και ότι οι τοπικοί φορείς στηρίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας του και δικαιούνται να είναι ενήμεροι για τις όποιες εξελίξεις,
Ερωτά τον κ. Υπουργό,
Ποιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει για τη συνέχιση της λειτουργίας του Στρατοπέδου «ΒΕΡΣΗ» στην Άρτα, Εάν θα επανασυγκροτηθούν και επαναλειτουργήσουν τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων, και Εάν στον κατάλογο των Κέντρων αυτών θα ενταχθεί και το Στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ» της Άρτας.