Η Κόπραινα MARINA για κότερα!!!

«Μπίζνες» του Δήμου Ν. Σκουφά στο Αλιευτικό Καταφύγιο

Τη ζήτησαν Γερμανοί επενδυτές

Την προόριζαν για τα ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ-Το απέρριψε το Δημοτικό Συμβούλιο

Καταπέλτης ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΙΩΖΟΣ: αντί για τους ψαράδες την δίνετε στους σκαφάτους;

Μια άκρως περίεργη αλλά και ενδιαφέρουσα υπόθεση εξελίχθηκε προχθές στη συνεδρίαση του Δήμου Νικολάου Σκουφά, όπου ο Κώστας Παπασιώζος αποκάλυψε τις επαφές της Δημοτικής Αρχής με Γερμανική ιδιωτική εταιρεία, η οποία πρότεινε να παραχωρηθεί το λιμάνι της Κόπραινας για να κατασκευασθεί ιδιωτική μαρίνα για κότερα, ιστιοφόρα και λοιπά πολυτελή σκάφη αναψυχής!
Ο λόγος για το Αλιευτικό Καταφύγιο της Κόπραινας, το οποίο μόλις πρόσφατα πρίν δύο μήνες είχε παραδοθεί στο Λιμενικό Ταμείο, με την παρουσία του ΥφΑΑΤ Γιώργου Στύλιου και Κυβερνητικών παραγόντων.
Μάλιστα σε ανακοίνωση από τον Δήμο Ν. Σκουφά στις 13/7/2022 αναφέρονταν τα εξής: Ολοκληρώθηκε η διοικητική παραλαβή του «Αλιευτικού Καταφυγίου Κόπραινας» που βρίσκεται στον Δήμο Νικολάου Σκουφά. Την παραλαβή έκανε ο Κωνσταντίνος Χαρακλιάς, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, παρουσία της Δημάρχου Νικολάου Σκουφά Ροζίνας Βαβέτση, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στύλιου, της Γ.Γ Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Μαρίας Έλλη – Γεράρδη και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών κ. Κοτσώνη. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Κόπραινας και αμέσως μετά τις υπογραφές, ακολούθησε μια σύντομη ξενάγηση στο νέο λιμάνι που δεσπόζει πλέον στο χώρο όπου βρισκόταν στο παρελθόν το ιστορικό λιμάνι Κόπραινας.

Το νέο Αλιευτικό Καταφύγιο ολοκληρώθηκε το 2021 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προσήνεμο μόλο μήκους 1.700 μέτρων, υπήνεμο μόλο 120 μέτρων, πλωτό προβλήτα, ηλεκτροφωτισμούς κρηπιδωμάτων και μόλων αλλά και σύγχρονες εγκαταστάσεις πυρόσβεσης και περισυλλογής καταλοίπων. Όπως τονίζει ο Δήμος Νικ. Σκουφά, η κατασκευή του σήμανε μια νέα περίοδο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή κι αποτελεί ήδη πόλο έλξης για τους επισκέπτες αλλά και μια «βάση» για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς.

 

Από την διοικητική παραλαβή του «Αλιευτικού Καταφυγίου Κόπραινας»

 

Δήλωση Στύλιου
Σε δήλωση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στύλιου αναφέρονταν τα εξής: «Το νέο αλιευτικό καταφύγιο αποτελεί μία σύγχρονη υποδομή, με αναπτυξιακό πρόσημο ικανό να αναδείξει περαιτέρω τον Αμβρακικό σε κόμβο θαλάσσιου τουρισμού. Αποτελεί, ταυτόχρονα, ένα προστατευμένο και άριστα εξοπλισμένο λιμάνι που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο των επαγγελματιών όσο και των ερασιτεχνών αλιέων της περιοχής».

Δήλωση Γεροβασίλη
Το «Αλιευτικό Καταφύγιο Κόπραινας», πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε με γενναία κονδύλια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η Όλγα Γεροβασίλη, Βουλευτής Άρτας, γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την παραλαβή δήλωσε τα εξής: «Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι ολοκληρώθηκε η διοικητική παραλαβή του Αλιευτικού Καταφυγίου Κόπραινας, ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με 3.400.000,00€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δημοπρατήθηκε το 2018. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό, για την ευρύτερη περιοχή, αναπτυξιακό έργο, με ώριμες μελέτες από το Δήμο Ν. Σκουφά, για το οποίο οι προσπάθειες και τα αιτήματα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας είχαν ξεκινήσει πριν 15 περίπου χρόνια».

Το διαφημιστικό φυλλάδιο

Η αποκάλυψη
Και ενώ όλα έδειχναν πως το Αλιευτικό Καταφύγιο, θα λειτουργήσει για τους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από δημόσιο χρήμα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ν. Σκουφά στις 22/9/2022, όταν ήρθε η ώρα να συζητηθεί το 6ο θέμα «Περί παραχώρησης δηµοτικού κτιρίου στην Κόπραινα στον Ναυτικό Όµιλο Κόπραινας «ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ» με Εισηγητή την κα Δήµαρχο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Παπασιώζος έριξε μια «βόμβα» που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και που στη συνέχεια ανέτρεψε σχεδιασμούς και στόχους.
Πιο συγκεκριμένα ο Κώστας Παπασιώζος αποκάλυψε πως η Δήμαρχος Ν. Σκουφά, ήταν σε συζήτηση με εκπροσώπους Γερμανών επενδυτών, από τον Μάϊο του 2022, προκειμένου να παραχωρηθεί το Αλιευτικό καταφύγιο για να λειτουργήσει ως μαρίνα πολυτελών σκαφών αναψυχής, παρουσιάζοντας μάλιστα και διαφημιστικό της εταιρείας όπου υπήρχε προσχέδιο για το πώς θα μετατραπεί το Αλιευτικό Καταφύγιο σε MARINA.
Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο προσχέδιο υπάρχει στο διαφημιστικό φυλλάδιο σε συνδυασμό με άλλη MARINA στην Αμφιλοχία, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αμφιλοχίας, αλλά δεν έχει ακόμα τελεσιδικίσει καθώς υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους, μεταξύ των οποίων και ο Μάρκος Βασίλας πρώην Δήμαρχος Μενιδίου.

Τα ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ
Αξίζει να επισημανθεί η επιμονή, μέχρι παρεξηγήσεως, της Δημάρχου Νικ. Σκουφά, να παραχωρηθούν κάποια από τα κτίρια του Αλιευτικού Καταφυγίου στον Σύλλογο που λέγεται ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ». Και είναι παρεξηγητέα η επιμονή, επειδή ενώ προηγήθησαν δύο απορριπτικές αποφάσεις από την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ, για να παραχωρηθεί χώρος στον εν λόγω Σύλλογο, ή Σωματείο, η Δήμαρχος επαναφέρει το θέμα για τρίτη φορά.
Να σημειωθεί πως η δεύτερη απόρριψη από την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ, έγινε στις 31-5-2022 όπου με έγγραφο ενημερώθηκε η Δημοτική Αρχή πως η 47/2022 απόφαση παραχώρησης στο ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ, «πάσχει από νομιμότητα» και τελικά στις 28-6-2022 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ν. Σκουφά, προχώρησε σε ανάκληση της παραχώρησης.
Την προσφυγή για την παράνομη παραχώρηση είχε κάνει ο Κώστας Παπασιώζος.

Στους ψαράδες ή στους σκαφάτους;
Στη συνεδρίαση της 22ας Σεπτεμβρίου το θέμα της παραχώρησης επανήλθε για συζήτηση και στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Παπασιώζος ρώτησε κατ’ αρχάς εάν υπήρξε κάποια επενδυτική πρόταση για την Κόπραινα και αν υπήρξε για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η κ. Δήμαρχος αρνήθηκε αλλά μετά από την επιμονή του Κώστα Παπασιώζου, εμφανώς εκνευρισμένη παραδέχτηκε πως υπήρξε πρόταση, λέγοντας μάλιστα «που τα βρήκες τα στοιχεία;».
Ο Κ. Παπασιώζος, ανταπαντώντας σημείωσε πως γνωρίζει ότι η συμφωνία με επενδυτές από τη Γερμανία, αλλά και με Ελληνική Συμμετοχή ήταν να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2022 και μάλιστα ανατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το θέμα και όλες τις σχετικές παραμέτρους για την παραχώρηση.
Τελικά, στα τέλη Ιουλίου, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ενημερώθηκαν ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, ενώ στα μέσα Ιουλίου, είχε ήδη παραχωρηθεί το έργο του Αλιευτικού Καταφυγίου, στο Λιμενικό Ταμείο.
Δηλαδή, είπε ο Κώστας Παπασιώζος, «αντί να δοθεί η Κόπραινα στους αλιείες και τους φτωχούς ψαράδες για τους οποίους κατασκευάστηκε εσείς σχεδιάζατε να το μετατρέψετε σε μαρίνα σκαφών; Και να το παραχωρήσετε σε ιδιώτες; Και ποιοι ήταν αυτοί οι επενδυτές, που όχι μόνο το ζήτησαν, αλλά το διαφήμιζαν κιόλας; Ποιος ήταν ο έλληνας επενδυτής που συμμετείχε στο σχήμα; Και τι συνέβη μετά και αφού τους απορρίψατε επανέρχεστε για να παραχωρηθεί στο Σύλλογο «ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ» παρότι απορρίφθηκαν οι αποφάσεις σας δύο φορές από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση;»

Η παρέα του Ομίλου
Αποκαλυπτικός ήταν ο Κώστας Παπασιώζος, σχετικά με το ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ, που διεκδικεί μετ’ επιμονής να αναλάβει τη διαχείριση του ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΚΟΠΡΑΙΝΑΣ, λέγοντας τα εξής: «και μάλιστα θέλετε να παραχωρήσετε το Καταφύγιο, στο Σύλλογο, στον οποίο τα ιδρυτικά του μέλη είναι τα μέλη μιας οικογένειας με τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων τους, τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής σας και κάποιοι φίλοι τους; Και γιατί επανέρχεται τώρα ξανά αυτό το θέμα, ενόψει της προεκλογικής περιόδου στην οποία μάλιστα ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου θα είναι και υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Άρτα;»
Απαντώντας η κ. Δήμαρχος, δήλωσε πως δεν έχει σχέση το ένα θέμα με το άλλο, με τον κ. Παπασιώζο να επισημαίνει πως η αίτηση του Ομίλου δεν απεστάλη σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, ώστε να γνωρίζουν τουλάχιστον τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου.
Τέλος ο κ. Παπασιώζος αφού σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε υποβάθμιση του Περιβαλλοντικού Κέντρου που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και που το επισκέπτονταν χιλιάδες μαθητές, κατέληξε προτείνοντας να μην παραχωρηθεί στο ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ, επισημαίνοντας τα εξής: «θέλουμε την Κόπραινα νεκροταφείο σκαφών, ή θα καταθέσουμε ένα σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης με βάση τα χαρακτηριστικά της περιοχής; Καλούνται όλοι οι αρμόδιοι να πάρουν θέση πάνω σε αυτό το θέμα».

Η ψηφοφορία
Τελικά στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση της κ. Δημάρχου του Δήμου Ν. Σκουφά, απορρίφθηκε με ψήφους 12-9, καθώς 3 Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης της κ. Βαβέτση ψήφισαν παρών, καθώς και ένας από την παράταξη του κ. Κοσμά Βούλγαρη.

Τα ερωτήματα
Από την όλη αυτή υπόθεση που αποκάλυψε ο Κώστας Παπασιώζος, προκύπτουν πολλά ερωτήματα και απορίες, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από κάθε εμπλεκόμενο.
-Το πρώτο είναι αν την αποκλειστική διαχείριση του ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΚΟΠΡΑΙΝΑΣ έχει ο Δήμος Ν. Σκουφά και ποια είναι η εμπλοκή του Λιμενικού Ταμείου, στην όλη υπόθεση.
-Το δεύτερο ερώτημα είναι αν μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης σε ένα χώρο που εκτός των άλλων υποτίθεται πως βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή του Αμβρακικού και έχει μάλιστα και Μουσείο.
-Το τρίτο ερώτημα είναι για ποιο λόγο ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες απορρίπτουν την παραχώρηση, η Δημοτική αρχή του Δήμου Νικολάου Σκουφά επανέρχεται, ειδικά όταν στη Διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου πρόεδρος είναι ο πρώην Δήμαρχος Κομποτίου, του οποίου η σημερινή Δήμαρχος διετέλεσε Αντιδήμαρχος.
-Ένα ακόμη ερώτημα είναι εάν τελικά τέτοια έργα που ξεπερνούν την εμβέλεια ενός μικρού Δήμου, θα πρέπει να τα διαχειρίζονται μια μικρή ομάδα ατόμων, με τις όποιες μεταξύ τους σχέσεις, ή αν θα πρέπει η πολιτεία να αποφασίσει τη διαχείριση να την αναλάβει η Περιφέρεια και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η εισήγηση της Δημάρχου

Την εισήγηση «Περί παραχώρησης δηµοτικού κτιρίου στην Κόπραινα στον Ναυτικό Όµιλο Κόπραινας «ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ» έκανε προς το Δημοτικό Συμβούλιο η Δήμαρχος κ. Βαβέτση και στην οποία ανέφερε τα εξής:
«Κοι Σύµβουλοι µε την υπ’ αριθµ. πρωτ. 6294/12.09.2022 αίτηση του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΡΑΙΝΑΣ «ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ» αιτείται την δωρεάν παραχώρηση δηµοτικού κτηρίου στην Κόπραινα.
Κατά την αίτηση του συλλόγου, η δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου, θα συμβάλλει στην επίτευξη των καταστατικών του σκοπών.

Σύµφωνα µε την παρ. 2 του άρθρου 185 ν. 3463/2006 µε απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου « … επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νοµικά πρόσωπα ,που ασκούν αποκλειστικά και µόνο δραστηριότητα ,η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συµφέροντα».
Κατά τα ανωτέρω, δύναται το Δηµοτικό Συµβούλιο να λάβει τη σχετική απόφαση, περί της δωρεάν παραχώρησης χρήσης του δηµοτικού κτιρίου και το χρόνο διάρκειας αυτής. (λήξη δηµοτικής θητείας)
Με την ίδια απόφαση θα εξουσιοδοτείται η Δήµαρχος Νικολάου Σκουφά ή ο νόµιµος αναπληρωτής της, όπως υπογράψει την απόφαση παραχώρησης, όπου θα προβλέπονται πέραν της διάρκειας της δωρεάν παραχώρησης, που θα αποφασίσει το Δηµοτικό Συµβούλιο, οι κάτωθι όροι:

1.Η σιωπηρά παράταση της παραχώρησης θα απαγορεύεται. Στην περίπτωση που ο σύλλογος επιθυµεί τη συνέχιση της παραχώρησης, θα πρέπει να υποβάλλει δύο (2) τουλάχιστον µήνες πριν την λήξη σχετική αίτηση προκειµένου να αποφασίσει του
Δηµοτικό Συµβούλιο του Δήµου για την παράταση της παραχώρησης.
2.Το παραχωρούµενο ακίνητο µετά τη λήξη της παραχώρησης θα παραδοθεί σε άριστη κατάσταση, βαµµένα και κατάλληλα για την άµεση από το Δήµο Νικολάου Σκουφά χρήση.
3.Η παραχώρηση γίνεται άνευ οποιουδήποτε ανταλλάγµατος.
4. Το παραχωρούµενο ακίνητο θα χρησιµοποιηθεί αποκλειστικά και µόνο ως γραφεία. Σε κάθε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η χρήση (ακόµη και µερικώς) δεν συνάδει µε τους καταστατικούς σκοπούς, δύναται ο Δήµος Νικολάου Σκουφά να καταγγείλει αζηµίως την παρούσα απόφαση.
5.κάθε µετατροπή στο παραχωρούµενο ακίνητο θα γίνεται µόνο ύστερα από τη σύµφωνη γνώµη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήµου Νικολάου Σκουφά. Εφόσον εγκριθεί οποιαδήποτε µετατροπή αυτή θα γίνει µε δαπάνες και φροντίδα του συλλόγου, κατόπιν των σχετικών διοικητικών αδειών ή εγκρίσεων. Στην περίπτωση αυτή ο Δήµος Νικολόου Σκουφό θα έχει την διακριτική ευχέρεια όπως είτε ζητήσει
την επαναφορό των χώρων στην προηγούµενη κατόσταση, µε δαπάνες και φροντίδα του συλλόγου , είτε να παραµείνουν οι µετατροπές προς όφελος του χώρων, χωρίς καµία οικονοµική επιβάρυνση του Δήµου.
6.0υδεµία ευθύνη έχει ο Δήµος, από οποιαδήποτε αιτία για τυχόν ζηµίες ή απώλειες σε εξοπλισµό ή υλικά του συλλόγου και κάθε δαπάνη σε σχέση µε τη χρήση του παραχωρούµενου.
7. Κάθε παράβαση των όρων της απόφασης ή του Νόµου θα συνεπάγεται τη λύση της παραχώρησης µε τη σχετική νόµιµη διαδικασία, επιφυλασσομένου του Δήµου και για την άσκηση παντός άλλου νοµίµου δικαιώµατός του».