Η λαθροθηρία βασιλεύει…

Παρά την προστασία στον Αμβρακικό κόλπο

Συνελήφθησαν ακόμη δύο λαθροκυνηγοί

Κυνηγούσαν πάπιες στην περιοχή «Καματίρα» Ψαθοτοπίου

Ένας ακήρυχτος «πόλεμος» βρίσκεται σε έξαρση εδώ και χρόνια στον Αμβρακικό κόλπο, μια περιοχή που είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της Ελλάδας και σε μέγεθος και σε σπουδαιότητα. Ένα οικοσύστημα με μεγάλη οικολογική αξία, καταλαμβάνει έκταση περίπου 400 χλμ2 και αποτελεί μια κλειστή θάλασσα, η οποία περιλαμβάνει πολλούς μικρότερους υγρότοπους.

Είναι ένας υγρότοπος υψίστης αξίας όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα διεθνή δεδομένα. Στα νερά του, κολυμπούν χελώνες Caretta Caretta, ενώ στους βάλτους και στις εκβολές των ποταμών ζουν εκατοντάδες είδη σπάνιων πουλιών και θηλαστικών. 291 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί από τα οποία 75 είναι υπό απειλή ή εξαφάνιση. Η Χαλκόκοτα, η Χουλιαρομύτα, ο Αργυροπελεκάνος και η Βαλτόπαπια είναι μερικά από αυτά. Αυτά τα πουλιά, όμως είναι και ο στόχος, που σε κάθε κυνηγετική περίοδο και όχι μόνο, που βάζουν οι «γνωστοί – άγνωστοι» των υγροτόπων του Αμβρακικού.

Είναι το ένα μέρος του «πολέμου», αφού από την άλλη μεριά βρίσκονται οι άνδρες της Θηροφυλακής, που με κίνδυνο πολλές φορές της σωματικής τους ακεραιότητας, προσπαθούν να τηρήσουν τη νομιμότητα.
Οι λαθροκυνηγοί, κινούνται συνήθως σε ομάδες 2-4 ατόμων χρησιμοποιούν πριάρια με εξωλέμβιες μηχανές αλλά και καμουφλαρισμένες γαΐτες, «τροποποιημένα» κυνηγετικά όπλα ικανά να φέρουν υπερδιπλάσιο από τον επιτρεπτό αριθμό φυσιγγίων, μηχανικά ομοιώματα των υδρόβιων πτηνών και ηχητικά συστήματα παραπλάνησης – προσέλκυσης. Οι περιοχές που κινούνται είναι τα καταφύγια προστασίας αγρίων ζώων, οι λιμνοθάλασσες και τα βαλτοτόπια του Αμβρακικού, και γενικότερα οι περιοχές της Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, που προστατεύονται από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία (περιοχές Natura), και τις Διεθνείς Συμβάσεις Ραμσάρ, Βέρνης και Βαρκελώνης.

Περιστατικά
Τα καταγραμμένα περιστατικά που άνδρες της θηροφυλακής επενέβησαν στον Αμβρακικό είναι ουκ ολίγα.
Στις 23 Οκτωβρίου 2014, στα δίχτυα της θηροφυλακής βρέθηκε συνταξιούχος, ο οποίος κυνηγούσε παράνομα στον Αμβρακικό, στην περιοχή της Στρογγυλής. Από τον έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι είχε παραποιήσει την καραμπίνα, προκειμένου να παίρνει περισσότερα φυσίγγια, ενώ στη βάρκα είχε 23 σκοτωμένα παπιά.

Το πρωί της Παρασκευής 5/8/2016 οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας της Ε´ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου (Ε´ ΚΟΗ), συνέλαβαν λαθροθήρα στην περιοχή του βάλτου της Στρογγυλής στον Αμβρακικό Κόλπο, που επιχείρησε να διαφύγει, δεν τα κατάφερε όμως και λίγο μετά συνελήφθη. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 25 παπιά (νεαρά πρασινοκέφαλα και κερκίρια) που είχε θηρεύσει στην περιοχή, ενώ κατασχέθηκε ένα κυνηγετικό όπλο (καραμπίνα) και μία ηχομιμητική συσκευή.

Στις 31.01.2019 έγινε γνωστό πως από άνδρες της Ε´ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου πιάστηκε ένας κυνηγός στον υγρότοπο του Αμβρακικού, με 18 παπιά στον… ώμο- εκ των οποίων τα έξι ανήκουν στην κατηγορία των προστατευόμενων και απαγορευμένων για θήρευση. Ο δράστης εντοπίστηκε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και στο πλαίσιο των καθημερινών ελέγχων και περιπολιών. Το σύνολο των θηραμάτων κατασχέθηκε, ενώ ο δράστης αρνήθηκε να παραδώσει το κυνηγετικό όπλο και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, για το σύνολο των παραπάνω αδικημάτων.

Κι άλλοι δύο
Και χθες από την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, συνελήφθησαν λαθροθήρες για παράβαση άρθρων της νομοθεσίας που αφορά στην άσκηση θήρας. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια περιπολιών της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στον Αμβρακικό κόλπο και στην περιοχή «Καματίρα» της ΤΚ Ψαθοτοπίου του Δήμου Αρταίων, εντοπίστηκαν δύο άτομα εντός απαγορευμένης, για άσκηση θήρας, περιοχής.
Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε, ότι τα δύο άτομα είχαν ήδη θηρεύσει τρία (3) παπιά, τα οποία κατασχέθηκαν, όπως επίσης και τα δύο κυνηγετικά όπλα και τα φυσίγγια που έφεραν μαζί τους.
Σε βάρος των δύο σχηματίστηκε δικογραφία, με τη μηνυτήρια αναφορά να υποβάλλεται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση η Ε’ ΚΟΗ και η συντριπτική πλειονότητα της κυνηγετικής οικογένειας δεν πρόκειται να επιτρέψουν την διαιώνιση φαινομένων, που πλήττουν την κυνηγετική δραστηριότητα και την αξιοπρέπεια των χιλιάδων κυνηγών, ούτε όμως και την πρόκληση προβλημάτων που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον και το ευαίσθητο οικοσύστημα. Η καθοριστική παρέμβαση των κυνηγετικών οργανώσεων, είχαν και έχουν ορατά αποτελέσματα, αφενός την άσκηση της θήρας σε συγκεκριμένες ζώνες, εντός του κόλπου και αφετέρου τον καθημερινό και συστηματικό έλεγχο για την καταπολέμηση του φαινομένου της λαθροθηρίας και της λαθραλιείας, με ορατά αποτελέσματα.