Η ΛΑΣΥ Ηπείρου για τον δημόσιο χαρακτήρα συνεδριάσεων Οικονομικής Επιτροπής

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής
Περιφέρειας Ηπείρου και Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη την Πρόεδρο του Π.Σ.Ηπείρου κα Μπραϊμή και Επικεφαλής Παρατάξεων αναφέρεται στον Δημόσιος χαρακτήρα συνεδριάσεων Οικονομικής Επιτροπής και Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με το άρθρο 177 του ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 104 του ν.4555/2018 για τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής «Οι συνεδριάσεις της επιτροπής γίνονται πάντοτε στο κατάστημα της περιφέρειας και είναι δημόσιες»
Για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των συνεδριάσεων η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να συνεδριάζει σε χώρο που να επιτρέπει την παρουσία κοινού και την κάλυψη της συνεδρίασης με ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Παρόλα αυτά, η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου γίνεται σε μια εξαιρετικά ακατάλληλη αίθουσα που ούτε την παρουσία κοινού επιτρέπει ούτε φυσικά την παρουσία ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης. Με αυτό τον τρόπο καταργείται στην πράξη ο δημόσιος χαρακτήρας των συνεδριάσεων.
Μετά την τελευταία συνεδρίαση κατά την οποία η Λαϊκή Συσπείρωση διασφάλισε το δημόσιο χαρακτήρα αποκαθιστώντας τις ανακρίβειες του Δελτίου Τύπου της Περιφέρειας

Με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποί μας, που συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου στην Οικονομική Επιτροπή θα συνεχίσουν να είναι «τα αυτιά και τα μάτια του λαού» σε τέτοια όργανα
Σας καλούμε να εξασφαλίσετε τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του άρθρου 177 ν.3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 104 του ν.4555/2018 για τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα οι συνεδριάσεις να γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου η υπάρχει η δυνατότητα ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης και παρουσίας κοινού. Σε περίπτωση αδυναμίας συνεδρίασης δια ζώσης εξαιτίας εξαιρετικών μέτρων τότε σας καλούμε οι συνεδριάσεις να αναμεταδίδονται από το κανάλι της Περιφέρειας στο youtube όπως γίνεται και στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου , στο οποίο ισχύουν αντίστοιχες διατάξεις.
Τέλος, με χαρά ανακαλύψαμε ότι η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα γίνει δια ζώσης. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει δώσει διαπιστευτήρια αντιδημοκρατικής λειτουργίας όπως είναι για παράδειγμα η άρνηση κατάθεσης εγγραφών και συμπεριφορές που στο παρελθόν μας ανάγκασαν να αποχωρήσουμε από συνεδριάσεις. Αναγνωρίζουμε ότι τώρα αναγκάζεται να συνεδριάσει δια ζώσης εξαιτίας της ψήφισης τροπολογίας στη Βουλή η οποία επιβάλλει τις δια ζώσης συνεδριάσεις.

Επειδή κατά το παρελθόν -μετά από παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης- έγινε εφικτό οι συνεδριάσεις που γίνονταν με τηλεδιάσκεψη να μεταδίδονται μέσω του καναλιού της Περιφέρειας στο youtube, σας καλούμε να φροντίσετε για τη συνέχιση αυτής της καλής πρακτικής και να φροντίσετε για την αναμετάδοση και των δια ζώσης συνεδριάσεων μέσω του καναλιού της Περιφέρειας στο youtube.
Καθώς αυτή η πρακτική είναι συνηθισμένη στα περισσότερα, αν όχι σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της Ηπείρου που συνεδρίαζαν υβριδικά ή/και δια ζώσης θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει την τεχνογνωσία και τα κονδύλια για να το πραγματοποιήσει .