Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ AIRETOS

Σκληρή μάχη στις περισσότερες περιφέρειες

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Περιφέρεια Ηπείρου

Σκληρή μάχη θα δοθεί στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του digital poll της εταιρείας GOOD Affairs που δημοσιεύει ο AIRETOS.GR και που δείχνουν ότι στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας το παιγνίδι είναι ανοιχτό για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023. Η Έρευνα διεξήχθη από τις 14 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου του 2022 και συμμετείχαν 6848 άτομα από όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο το 2019 εμφανίζουν μια αυξημένη δυναμική και φαίνεται να επανεκλέγονται ξανά από την πρώτη Κυριακή ενώ οι περιφερειάρχες Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας φαίνεται πως θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της έρευνας αφορούν τη δυναμική του πρώτου γύρου και δεν αποκλείουν να υπερψηφιστεί ένας από τους εν ενεργεία περιφερειάρχες στον δεύτερο γύρο, καθώς η εκλογική μάχη εκεί καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και συμμαχίες.

Να σημειωθεί πως για την Περιφέρεια Ηπείρου τα στοιχεία της έρευνας του AIRETOS.GR, δείχνουν πως οι επιλογές των ψηφοφόρων για τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρος Καχριμάνης, στον πρώτο γύρο, είναι:
Σίγουρα Ναι – Μάλλον Ναι 34 %
Σίγουρα Όχι – Μάλλον Όχι 60,4 %
Να σημειώσουμε πως το ποσοστό ψήφου του 1ου γύρου 2019 ήταν 57,08 %.
Στο ερώτημα «Πόσο ικανοποιημένοι από το έργο του νυν Περιφερειάρχη» για την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Αλέξανδρο Καχριμάνη, οι απαντήσεις είναι:
Πολύ καλή 15,8%
Καλή 22,1%
Αδιάφορη 12,9%
Κακή 27,8%
Πολύ κακή 20,4%
Δεν ξέρω/ δεν απαντώ 1,0%

Στο ερώτημα «ποιο θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Περιφέρεια σας» οι ερωτηθέντες θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ήπειρο την ανεργία με 36,9%, ακολουθεί η ακρίβεια με 22,5% και στην τρίτη θέση βρίσκεται με 13,5% η Ρύπναση/Καθαριότητα.
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο της έρευνας είναι ότι κάθε περιφέρεια αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα . Για παράδειγμα στη Δυτική Μακεδονία το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία και προφανώς σχετίζεται άμεσα με τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Αντιθέτως στην Αττική τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ακρίβεια, η εγκληματικότητα και η ρύπανση. Στο Βόρειο Αιγαίο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το μεταναστευτικό και στο Νότιο Αιγαίο η Υγεία.
Σε όλες τις περιφέρειες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει περισσοτέρους πόρους, ορισμό θητειών, ένα μέρος της φορολογίας να πηγαίνει απευθείας στην Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης να μην εκφράζει αυστηρά τον κομματικό του φορέα.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Απαντήσεις στο ερώτημα «αν θα ψηφίζατε τον νυν περιφερειάρχη»

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: Απαντήσεις στο ερώτημα «Πόσο ικανοποιημένοι από το έργο του νυν Περιφερειάρχη. Πως κρίνεται η θητεία τους;»