Η Ν.Ε.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο

«Η Διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο: Η Περιφερειακή Αρχή αδιαφορεί για τους θεσμούς και τη λειτουργία τους, αγνοεί προκλητικά τους Δημάρχους και υποτιμά τους πολίτες ,που τους φορτώνει το κόστος των μεθοδεύσεών της», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, σχετικά με τις εξελίξεις στην μεταφορά του υπολείμματος του εργοστασίου επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: « Νέα ωμή και προκλητική παρέμβαση στο έργο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων/ Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ), από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, είναι η απευθείας ανάθεση του έργου της μεταφοράς στους ΧΥΤΥ του υπολείμματος του εργοστασίου επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων/ ΜΕΑ), στην εταιρεία «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Μ.Ι.Κ.Ε.», συμφερόντων του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Πρόκειται για εισπήδηση, για πειρατική πρακτική, στο έργο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) που είναι ο φυσικός δικαιούχος του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς. Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του να προσφύγει σε ένδικα μέσα κατά της συγκεκριμένης απόφασης της Περιφέρειας Ηπείρου να αναθέσει τη μεταφορά του υπολείμματος στην εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ.
Η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων/ Απορριμμάτων επαφίεται στους Δήμους της χώρας σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο διαχείρισης (ΕΣΔΑ 2020) και μέχρι σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί, προς τι λοιπόν η προσπάθεια του κ. Περιφερειάρχη να παρέμβει σ’ ένα έργο που ο ίδιος, υποτίθεται, εκχώρησε στους Δημάρχους ένα χρόνο πριν;

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης να διαλύσει και να εξαφανίσει το θεσμικό πλαίσιο που εισήγαγε ο “Κλεισθένης Ι” το 2018, εξακολουθεί να ισχύει. Η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι δικαίωμα και υποχρέωση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, αναγνωρισμένο από όλους τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς (ΚΕΔΚΕ, ΕΝΠΕ). Οτιδήποτε άλλο είναι εκτροπή από την κανονικότητα και πρέπει να επέμβει η πολιτεία μέσα από τα νόμιμα όργανα ελέγχου που διαθέτει. Η περιφερειακή Αρχή για λόγους που εκείνη γνωρίζει δεν θέλει να αποχωριστεί την ευθύνη που μεταβατικά είχε αναλάβει, λόγω αδυναμίας των Δημάρχων που τις παραχώρησαν δικές τους αρμοδιότητες, αλλά τουλάχιστον μέχρι να συσταθούν οι ΦοΔΣΑ, οι εξηγήσεις δε που δίνει δεν πείθουν, κάτι άλλο συμβαίνει και χρήζει διερεύνησης αρμοδίως. Δεν φτάνει που ελέγχεται για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των σταθμών μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), τώρα ακυρώνει και τους Δημάρχους ενώ έπρεπε πρώτη αυτή να επιδιώκει τη συνεργασία μαζί τους, ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμός η ολοκλήρωση του έργου, η λειτουργία του δικτύου μεταφοράς – επεξεργασίας των απορριμμάτων, η λειτουργία των πράσινων σημείων, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση.

Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή συνειδητά και αυθαίρετα κωλυσιεργεί την ολοκλήρωση του έργου επιχειρώντας ουσιαστικά να αλλάξει τον σχεδιασμό και να διατηρήσει και να επιβάλει τη συμμετοχή της στη διαχείριση των απορριμμάτων με εξωθεσμικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξηγήσει τη στάση της στους πολίτες της Ηπείρου οι οποίοι εκτός των άλλων , επιβαρύνονται με αυξημένο κόστος μέσω των ανταποδοτικών τελών.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση της νομιμότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του κοινωνικού συμφέροντος. Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να το πράξει και να σεβαστεί τους πολίτες και την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση στην οποία ανήκει αποκλειστικά η ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Προτεινόμενα για εσάς