Η ΠΟΜΕΝΣ για την Εμπλοκή Στρατιωτικού Προσωπικού στην Κατασκευή Κέντρου Φιλοξενίας στη Λέσβο

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ σχετικά με την Εμπλοκή Στρατιωτικού Προσωπικού στην Κατασκευή Κέντρου Φιλοξενίας στη Λέσβο.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται:
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί
-Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα γεγονότα που εξελίσσονται στο νησί της Λέσβου, με την συμμετοχή προσωπικού και την συνδρομή μηχανημάτων του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι διατάχθηκαν να μεταβούν στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ προκειμένου να συνδράμουν στην κατασκευή δομής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο ΚΥΤ Μόριας.

-Συνάδελφοι μας κλήθηκαν να συμμετέχουν στο στήσιμο σκηνών και στη διαμόρφωση του χώρου με στρατιωτικά μηχανήματα, εργασίες οι οποίες εκφεύγουν τελείως των καθηκόντων τους προκειμένου να καλύψουν για άλλη μια φορά, την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, των επιδοτούμενων ΜΚΟ που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
-Σε μια περίοδο κατά την οποία τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καλούνται;
*Να αντιμετωπίσουν εν μέσω πανδημίας, την καθημερινή προσπάθεια εισβολής παράνομων μεταναστών στα σύνορα του Έβρου, αναγκασμένοι πολλές φορές να λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες διαβίωσης.

*Να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 με την διάθεση στρατιωτικών Νοσοκομείων και την συμμετοχή υγειονομικού προσωπικού καθώς και με την συμμετοχή Τεχνικού προσωπικού (Οδηγοί ασθενοφόρων) Επισημαίνεται εδώ ότι όπως σας είχαμε γνωρίσει για τους συναδέλφους μας Τεχνικούς, το ΓΕΑ δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που διατέθηκε σε όλο το προσωπικό που συμμετείχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μη υλοποιώντας την υπόσχεση του Πρωθυπουργού της χώρας, αρνούμενο να εξετάζει την ορθότητα της απόφασης του Διοικητή της 120 ΠΕΑ όπως οφείλει ως προϊστάμενος σχηματισμός και επαφίεται στην εφαρμογή του νόμου, μέσω τη απόφασης (ορθής ή λανθασμένης) του εκάστοτε Διοικητή…!
*Να εμπλακούν με αρχική μάλιστα εντολή, του αναρμόδιου Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, στους ελέγχους για τον COVID-19 (Κορονϊό), στα σημεία εισόδου της Χώρας (Λιμάνια – Αεροδρόμια), έχοντας την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται στα αεροδρόμια, μετά το «άνοιγμα» των διεθνών πτήσεων την 1η Ιουλίου.

*Να Συμμετέχουν με την διάθεση πολύτιμου προσωπικού και πόρων στα Προ-αναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (Hot Spot), με ότι επιπτώσεις επιφέρει αυτό στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισημαίνεται και εδώ ότι η Ομοσπονδία μας σας είχε γνωρίσει ότι οι συνάδελφοι μας που απασχολούνται στα συγκεκριμένα Κέντρα αντιμετωπίζονται ως προς την θέσπιση μισθολογικών κινήτρων, ως πολίτες Β΄ κατηγορίας.
*Να αναστείλουν τις Κανονικές τους άδειες διακόπτοντας ή και ακυρώνοντας τις ολιγοήμερες διακοπές τους, ως αποτέλεσμα της δικαιολογημένης αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, καταβάλλοντας καθημερινά το μέγιστο των ψυχικών τους αποθεμάτων για την διατήρηση του υψηλού επιπέδου ετοιμότητας που επιβάλλουν οι προκλητικές ενέργειες της γείτονας χώρας.

*Την ίδια περίοδο η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν δείχνει διατεθειμένη να ασχοληθεί με τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειες τους, αντιμετωπίζοντας το υφιστάμενο προσωπικό της, με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που βλέπουμε να ισχύουν για το προσωπικό άλλων Υπουργείων.
*Τα ανωτέρω αποτελούν απαξίωση και υποβάθμιση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διότι η εμπλοκή τους αυτή:
-Εκφεύγει της αποστολής τους, καθιστώντας τους για άλλη μια φορά, βοηθητικό προσωπικό έτερων Υπουργείων.

– Εμπλέκει τους συναδέλφους μας, χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση όταν σε παρόμοιες εμπλοκές τα αντίστοιχα στελέχη άλλων Υπουργείων, απολαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές.
– Επιβαρύνει υπέρμετρα το στρατιωτικό προσωπικό σε αντικείμενα ξένα με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια περίοδο.
Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), ζητούμε την ακύρωση της συγκεκριμένης εμπλοκής ως απαράδεκτη και προσβλητική και απαιτούμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το αυτονόητο. Να σταματήσει να διοχετεύει πολύτιμο έμψυχο υλικό σε εμπλοκές που ουδεμία σχέση έχουν με την αποστολή του και να επιτρέψει στα στελέχη του να εκπαιδεύονται και να εργάζονται απρόσκοπτα για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς