Καταργείται η Ακαδημία Βελλάς;

Το νομοσχέδιο για τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες δημιουργεί αντιδράσεις στην Ήπειρο

Αναφορά Χρήστου Γκόκα προς την Κεραμέως

Αντίθετος ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κων.Καψάλης

Οι πληροφορίες πως η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο που καταργεί Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, μέρα με τη μέρα δημιουργεί αντιδράσεις ειδικά στην Ήπειρο όπου λειτουργεί η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα καταργήσει σταδιακά τις Ακαδημίες που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτές είναι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Βελλάς Ιωαννίνων. Κατά τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας αρχικά η Ανωτάτη της Θεσσαλονίκης θα υπαχθεί στη Βελλά Ιωαννίνων και εντός τριετίας θα καταργηθεί. Οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Σχολές καταρτίζουν τα στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπάρχουν τα προγράμματα Ιερατικών Σπουδών και Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, το οποίο θα υπαχθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής!
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από Βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Όλγα Γεροβασίλη και Μερόπη Τζούφη που κατέθεσαν προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων επιστολή της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων με την οποία εκφράζεται η κραυγή αγωνίας απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο κατάργησης της Σχολής…

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως, σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, “Βελλάς” Ιωαννίνων.
Παράλληλα, την αντίθεση του δήμου Πωγωνίου στη φημολογούμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει και η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς, εκφράζει με επιστολή του στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

«Οι Βελλαϊτες»
Να σημειωθεί πως οι Απόφοιτοι του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς «οι Βελλαϊτες», όπως είναι γνωστοί, βρίσκονται παντού, και πολλοί εξ αυτών αποτελούν εξέχοντα μέλη της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πανεπιστημίων και της δημόσιας διοίκησης.
Γνωστό είναι το καθιερωμένο από χρόνια ετήσιο αντάμωμα-προσκύνημα στην Παναγία τη Βελλαϊτισσα που οργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και η ΄Ενωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλειου Βελλάς Ιωαννίνων.

Χρήστος Γκόκας: συνέχιση λειτουργίας της “Βελλάς”
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Αναφορά προς την
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως, σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, “Βελλάς” Ιωαννίνων
Ειδικότερα, στην Αναφορά του τονίζει ότι, με την από 20-04-2021 Επιστολή της, η Πρόεδρος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας “Βελλάς” Ιωαννίνων , εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη μελλοντική συνέχιση της λειτουργίας της Ακαδημίας αυτής, διότι, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και συνακόλουθα και της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, “Βελλάς” Ιωαννίνων
Επί πλέον, επισημαίνεται ότι η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση έχει μακραίωνη Ιστορία και
αποτελεί αναγκαίο κλάδο σπουδών, με προσφορά προς την Εκκλησία , την Πολιτεία και την
Παιδεία του γένους μας, διαχρονικά και σταθερά .

Τονίζεται δε, ότι λειτουργούν δύο Τμήματα Σπουδών, το Τμήμα Ιερατικών Σπουδών και το Τμήμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής. Ωστόσο, η φημολογούμενη σταδιακή κατάργηση της λειτουργίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, “Βελλάς”, θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες τόσο για την Ήπειρο αλλά και για τη διακονία της Εκκλησίας.
Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Γκόκας με την Αναφορά του ζητά να εξετασθεί το ζήτημα αυτό, με σκοπό την θετική ανταπόκριση του Υπουργείου για την διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, “Βελλάς” Ιωαννίνων.

Δήμαρχος Πωγωνίου: Όχι στην κατάργηση της Βελλάς
Την αντίθεση του Δήμου Πωγωνίου στην φημολογούμενη κατάργηση της Ανώτατης
Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης εκφράζει με επιστολή του στην Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη
Κεραμέως, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης. Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη φημολογούμενη κατάργηση της Ανώτατης
Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει κι η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία
Βελλάς Ιωαννίνων.
Σε μία εποχή που η Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να δημιουργήσει Ιερατικές –
Εκκλησιαστικές Σχολές στα πέρατα του κόσμου, η επικείμενη κατάργηση της Ανώτατης
Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελεί πρόταση που αφενός δεν εξυπηρετεί
κανέναν σκοπό κι αφετέρου θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη διακονία της Εκκλησίας.
Σε ό,τι αφορά το Δήμο Πωγωνίου, η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς
Ιωαννίνων έχει ζωντανή παρουσία στην ακριτική μας περιοχή ενώ στην πολύχρονη
λειτουργία της έχει αποδώσει εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους που
υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες και αποτελούν σημαντικά στελέχη στην Εκκλησία της
Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κ.λπ. Η δε κατάργηση της Σχολής θα αποτελέσει
σημαντικό πλήγμα για την παραμεθόρια περιοχή μας.
Παρακαλούμε όπως επανεξετάσει το θέμα και να αναθεωρήσει την κατάργηση της
Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Κωνσταντίνος Καψάλης»

Προτεινόμενα για εσάς