«Λιανοτράγουδα» από τη Παναγιώτα Π. Λάμπρη

Με τον τίτλο «Λιανοτράγουδα» κυκλοφόρησε το καινούργιο βιβλίο της Παναγιώτας Π. Λάμπρη. Η ποιητική συλλογή «Λιανοτράγουδα» περιλαμβάνει δίστιχα, τα οποία έχουν γραφεί από τις αρχές του 2015 έως το τέλος του 2018, και η Παναγιώτα Π. Λάμπρη δημοσιεύει και τούτο το βιβλίο της, το οποίο αφιερώνει «Στον σύντροφό της», μόνο σε ηλεκτρονική μορφή και το διαθέτει δωρεάν στο αναγνωστικό κοινό. Η δημιουργός, μέχρι τώρα, πέραν άλλων δημοσιεύσεων, έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τη γενέτειρά της, τη Ροδαυγή Άρτας, δύο ποιητικές συλλογές, καθώς και τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις «Σε δρόμους της Κίνας». Ας σημειωθεί πως, τόσο η ποιητική της συλλογή «Χαρμολῦπες», όσο και οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις της «Σε δρόμους της Κίνας», προσφέρονται δωρεάν στους φιλαναγνώστες μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://issuu.com/panagiotalampri/docs
Όποιος, λοιπόν, επιθυμεί να μελετήσει τα «Λιανοτράγουδά» της ή να τα χαρίσει σε φίλους του, μπορεί να το κάνει μέσω της ακόλουθης ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://issuu.com/panagiotalampri/docs/ (αυτοέκδοση, Πάτρα 2019).

Ίδρυση Πανηπειρωτικής Ένωσης Αγροτών 


Συγκροτήθηκε την Κυριακή 10/3/2019 η Ιδρυτική ομάδα της Πανηπειρωτικής Ένωσης Επαγγελματιών Αγροτών και εν συντομία (Π.Ε.Ε.Α.) μετά από προτροπή και την ανάγκη αναδιοργάνωσης των επαγγελματιών του πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια της Ηπείρου
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν οι : Κώστας Τσίρκας (Άρτα),Κώστας Καρατζένης(Άρτα), Λάμπρος Τσιλιγιάννης(Άρτα) ,Παντελής Ευθυμίου(Άρτα), Βασίλης Σιντόρης (Θεσπρωτία ), Νίκος Γκίζας (Ιωάννινα), Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης (Ιωάννινα) , Λιόντος Γιώργος (Πρέβεζα) , Τσαλικίδης Δημήτρης(Πρέβεζα), Λεωνίδας Ραβανός (Πρέβεζα).
Στην συζήτηση που έγινε αποφασιστήκαν τα ακόλουθα :
1)Την ενημέρωση ανά Περιφερειακή Ενότητα όλων των κατά πλήρη επάγγελμα αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων , αλιέων ,δασοκόμων για τον νέο Πανηπειρωτικό φορέα που δημιουργείται .
2)Ανάδειξη της προσωρινής επιτροπής της ΠΕΕΑ για την διεκπεραίωση όλων των ενεργειών μέχρι την συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου. Η επιτροπή αποτελείται από όλους τους προαναφερόμενους .
3) Τους στόχους αλλά και τον ρόλο που θα έχει η ΠΕΕΑ ως φορέας.
4)Τον ορισμό ημερομηνίας για την Γενική συνέλευση της ΠΕΕΑ και ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου αλλά και ελεγκτικής επιτροπής.

-Η Επιτροπή Ειρήνης Άρτας διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση «Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, η εμπλοκή της χώρας μας και ο ρόλος του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος». Σάββατο 16 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Κρόνος στις 7.30 μμ.
Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Γνωρίζουμε τα Μνημεία της Άρτας
Στο πλαίσιο της δράσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας με τίτλο
«Γνωρίζουμε τα Μνημεία της Άρτας», θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη βυζαντινή μονή Κάτω Παναγιάς τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 και ώρα 17:00. Το κοινό θα ξεναγήσει στο μνημείο ο αρχαιολόγος της Υπηρεσίας κ. Αθανάσιος Αρκουμάνης

Ετοιμάζονται οι Μοντελιστές Άρτας…
Η ΛΕΣΧΗ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του Arta Scale Model Show 2019 προχώρησε στον απολογισμό της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Επιμελητηρίου Άρτας. Μια εκδήλωση η οποία πραγματικά άφησε άριστες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες και στο κοινό που παραβρέθηκε στο χώρο του Επιμελητηρίου.
Βάση των αριθμών (εκθεμάτων και συμμετεχόντων), της υψηλής προσέλευσης επισκεπτών και την απόκτηση διεθνούς χαρακτήρα από το ξεκίνημα του, το Arta Scale Model Show 2019 ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις και προσδοκίες που είχαν τεθεί απο το ΔΣ του συλλόγου.

Όπως σημειώνουν από την Λέσχη Μονρελιστών, έχοντας ως οδηγό τον επιτυχημένο σχεδιασμό της πρώτης εκδήλωσης, και εφόσον διορθωθούν κάποιες τεχνικές παραλήψεις που εντοπίστηκαν κατά τον απολογισμό, η Λέσχη Μοντελιστών Άρτας, ξεκινά σιγά σιγά τον σχεδιασμό του Arta Scale Model Show 2020.
Με σκοπό, το Arta Scale Model Show να καθιερωθεί ως μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις μοντελισμού στην Ελλάδα, η Λέσχη έχει ως πρωταρχικούς στόχους :
1)Την αύξηση των συμμετοχών
2)Την αύξηση του αριθμού συλλόγων του εξωτερικού που θα παραβρεθούν στην πόλη μας το 2020.
Μάλιστα η Λέσχη Μοντελιστών Άρτας, απευθύνει πρόσκληση, σε όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε να βοηθήσουν στην προώθηση και προβολή της επερχόμενης έκθεσης.

Άδειες για νέες αμπελοφυτεύσεις στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ
Από την Δ/νση Αγροτικής. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Άρτας ανακοινώνεται ότι σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, υποβάλουν ηλεκτρονικά, (www.minagric.gr) στις ψηφιακές υπηρεσίες, στις Αιτήσεις Αδειών Φύτευσης αμπέλου, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση μέχρι την 27η Μαρτίου του 2019.
Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά σε μορφή pdf όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (Ταυτότητα, εκκαθαριστικό, δικαιολογητικά κατοχής της έκτασης ή ενοικιαστήρια διάρκειας τουλάχιστον επτά ετών). Επίσης εάν ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι είναι νεοεισερχόμενος (ηλικίας έως 40 ετών και δεν κατέχει αμπέλια με οινοποιήσιμες ποικιλίες) πρέπει να επισυνάψει σε μορφή pdf την σχετική βεβαίωση από το ΚΕΠΥΕΛ). Τέλος στην αίτηση προσδιορίζεται το μέγεθος σε στρέμματα, η τοποθεσία της έκτασης καθώς και όλες οι συντεταγμένες των κορυφών του αγροτεμαχίου στο οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
-Οι άδειες νέας φυτεύσεις ισχύουν για τρία έτη από την ημερομηνία της χορήγησης τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τον αιτούντα
-Η ελάχιστη έκταση για τη χορήγηση άδειας φύτευσης ορίζεται το ένα (1) στρέμμα
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στον 2ο όροφος, γραφείο 22 και στο τηλ. 2681364433 (κ. Οικονόμου Γρηγόριος), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Στις περιφέρειες οι βοσκότοποι
Γ. Στύλιος: άκαιρη τροπολογία της Κυβέρνησης
Για άκαιρη τροπολογία της Κυβέρνησης που αφορά τους βοσκότοπους σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών για τους οδηγούς, κάνει λόγο ο βουλκευτής Άρτας της ΝΔ Γ. Στύλιος.
Όπως σημειώνει σε αναφορά του ο Γ. Στύλιος, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική, κατέθεσε άκαιρη τροπολογία για τους βοσκότοπους. Σύμφωνα με αυτή, μεταφέρεται στις ελληνικές περιφέρειες η ευθύνη για τη δημιουργία διαχειριστικών σχεδίων για τις βοσκήσιμες γαίες.
Τα βασικά σημεία της αναφοράς του Γιώργου Στύλιου επί του θέματος έχουν ως εξής:
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή η οποία εισηγήθηκε την αλλαγή του ορισμού για τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων και των βοσκήσιμων γαιών και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2014 μέχρι σήμερα, έχουν περάσει περίπου πέντε χρόνια. Η σημερινή Κυβέρνηση όφειλε -ως είχε δεσμευτεί- να προχωρήσει στη δημιουργία των διαχειριστικών σχεδίων για τους βοσκότοπους και τις βοσκήσιμες γαίες. Αυτό δεν έχει συμβεί.
Σήμερα, λοιπόν, έχουμε μια τροπολογία όπου μεταφέρεται η συγκεκριμένη εργασία, η συγκεκριμένη δουλειά και ανατίθεται στις ελληνικές περιφέρειες για να διεκπεραιωθεί. Τι αντίκτυπο έχει αυτό στην ελληνική παραγωγή και στους Έλληνες κτηνοτρόφους; Έχει μία μεγάλη καθυστέρηση στο να μπορούν να εκδοθούν και να βγουν οι ενισχύσεις με βάση τις εκτάσεις και τις πραγματικές εκτάσεις που διαθέτει καθένας. Και τι συναντάμε και βλέπουμε, αγαπητές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική περιφέρεια; Βλέπουμε να ερημώνει η ελληνική περιφέρεια, να συρρικνώνεται η ελληνική επικράτεια, τους κτηνοτρόφους κυρίως να εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους και τα ζώα τους, μην έχοντας άλλη διέξοδο.

Η σημερινή Κυβέρνηση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον εαυτό της, υπερβολές, μεγάλα λόγια, εξαγγελίες ότι θα ελέγξει τις εισαγωγές, ότι γίνονται αθρόες εισαγωγές, ότι θα επιβάλουν τιμολόγια για να πληρώνονται οι παραγωγοί στην ώρα τους και ότι θα χτυπήσουν τη βιομηχανία. Κλείνουν οι παραγωγοί τις εκμεταλλεύσεις τους, ζημιώνονται οι παραγωγοί, μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο στη χώρα και η Κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό.
Οι πολίτες -κατά τη δική μου γνώμη- έχουν βγάλει τα συμπεράσματα. Ο παραγωγικός κόσμος της χώρας έχει καταλάβει.

Δωρεές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί τον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΙΝΔΟΣ για την προσφορά 135 πακέτων με προϊόντα του συνεταιρισμού στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.
Επίσης, ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΗ ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. για την προσφορά 140 κιλών ζάχαρης στο κοινωνικό παντοπωλείο και τον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ για την προσφορά 360 τεμαχίων με φασόλια στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.
Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του (παλιά μαθητική εστία). Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος.

Προτεινόμενα για εσάς