Μέχρι τον πρωθυπουργό έφτασε ο Νίκος Καλαντζής για το υποκατάστημα Πειραιώς στο Θεσπρωτικό

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για να ανακληθεί η απόφαση κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θεσπρωτικό, ζήτησε με επιστολή του ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής. Ακόμη ο δήμαρχος Ζηρού στο πλαίσιο εντατικοποίησης των ενεργειών για την αποτροπή ή παράταση λειτουργίας του συγκεκριμένου υποκαταστήματος απέστειλε σχετικές επιστολές τόσο στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και στον υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, ζητώντας τη θεσμική τους παρέμβαση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζής επισημαίνει τις βλαπτικές συνέπειες που θα έχει για την οικονομική δραστηριότητα και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς. Επισυναπτόμενα εστάλησαν στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τόσο το ψήφισμα που ομόφωνα ενέκρινε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και υπομνήματα διαμαρτυρίας του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου της περιοχής.
Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής ο οποίος την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου απάντησε με μία ιδιαίτερα αυστηρή επιστολή προς την Τράπεζα Πειραιώς, σημειώνει: “Μπορεί τα μέτρα προστασίας από τον κορωναϊό και η απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα, να μη μας επιτρέπουν να οργανώσουμε δια ζώσης παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Τράπεζα και κινητοποιήσεις όπως πράξαμε πριν από δύο χρόνια αντιδρώντας στην απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει το αντίστοιχο υποκατάστημα, ωστόσο καθημερινά αναδεικνύουμε το ζήτημα ασκούμε πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση και δίνουμε έναν πολύπλευρο αγώνα.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να αρθεί η συγκεκριμένη ανάλγητη και αρνητική απόφαση ή τουλάχιστον να επιτευχθεί παράταση της λειτουργίας του υποκαταστήματος. Γνωρίζουμε ότι προσπάθεια δεν είναι εύκολη διότι η Τράπεζα έχει πάρει τις αποφάσεις της, ωστόσο δεν καταθέτουμε τα όπλα. Τον αγώνα αυτό σας καλώ να τον δώσουμε από κοινού και με σθένος, μέχρι το τέλος”.

Ενώ η τράπεζα Πειραιώς τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο
Κλείνει υποκαταστήματα και βγάζει σε αναγκαστική άδεια 150 τραπεζοϋπαλλήλους! 
Δεν φτάνει που κλείνει υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε ευαίσθητες αγροτικές περιοχές, αλλά βγάζει σε αναγκαστική άδεια 150 τραπεζοϋπαλλήλους η τράπεζα Πειραιώς! Κι όλα αυτά ενώ μετά την πρόσφατη απόφαση του SSM η τράπεζα Πειραιώς τίθεται υπό κρατικό έλεγχο, άρα είναι η Κυβέρνηση που κλείνει τα υποκαταστήματα και όχι κάποιος «Τραπεζίτης»!!!
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα του sofokleousin.gr, μεθόδους που εφάρμοσε για το προσωπικό του πρώην RBU επαναφέρει στο προσκήνιο, εν μέσω γενικής καραντίνας, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς θέτοντας σε αναγκαστική άδεια 150 περίπου τραπεζοϋπαλλήλους! Πρόκειται για εργαζόμενους στα 45 καταστήματα της τράπεζας που κλείνουν μέχρι τα τέλη του μήνα, οι οποίοι δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελούσιας. Με την κίνηση αυτή, που παραπέμπει ευθέως στην στάση της διοίκησης πέρυσι στην περίπτωση του προσωπικού του RBU, που αρνήθηκε να μεταφερθεί στην Intrum, είναι φανερό ότι επιχειρείται να αναγκαστούν οι συγκεκριμένοι τραπεζικοί να δηλώσουν συμμετοχή στην εθελούσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των 1.000 οικειοθελών αποχωρήσεων δεν έχει επιτευχθεί- είναι κάτω από 900 όσοι δήλωσαν συμμετοχή μέχρι χθες που έληξε η προθεσμία- με αποτέλεσμα η διοίκηση να μεταχειρίζεται εκ νέου εκβιαστικά μέτρα, για να εξωθήσει κι άλλους τραπεζοϋπαλλήλους στην έξοδο. Γι αυτό παρατάθηκε η ισχύς της εθελούσιας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του SSM η τράπεζα Πειραιώς τίθεται υπό κρατικό έλεγχο. Συγκεκριμένα, ο SSM αποφάσισε στις αρχές της εβδομάδας να μην επιτρέψει στην τράπεζα – για λόγους διασφάλισης κεφαλαιακής επάρκειας – να πληρώσει τους τόκους μετατρέψιμων ομολογιών της (CoCos) που κατέχει το ΤΧΣ. Ετσι οι ομολογίες αυτές μετατρέπονται σε μετοχές και το δημόσιο μέσω ΤΧΣ αυξάνει τη συμμετοχή του από 26,4% σε 61,3%. Οπότε αναμένεται η θέση της κυβέρνησης για την ακραία απόφαση της διοίκησης της τράπεζας και μάλιστα εν μέσω γενικής καραντίνας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) Μανώλης Μπεμπένης έγραψε στο facebook για τις εξελίξεις:

«Εν μέσω πανδημίας και καθολικής καραντίνας η Διοίκηση της Τράπεζας μας ενημέρωσε αργά το απόγευμα για την πρόθεσή της να θέσει σε αναγκαστική άδεια μετ’ αποδοχών εργαζόμενους με πολυετή προσφορά από καταστήματα του δικτύου που πρόκειται να κλείσουν και επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο σχέδιο “εθελουσίας” εξόδου. Τέτοιες απαράδεκτες και αντιδεοντολογικές πρακτικές οφείλουν να λάβουν ηχηρή απάντηση. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με το ψωμί των παιδιών μας».

Προτεινόμενα για εσάς