Μεγάλη αύξηση του αριθμού λύκων- επιτίθενται και στα κυνηγόσκυλα

Τι απαντά ο Αρκτούρος στους ισχυρισμούς για «υβρίδια»

Για μεγάλη αύξηση του αριθμού λύκων, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και υβρίδια από διασταύρωση με σκύλο, που φτάνουν ακόμα και έξω από μεγάλες πόλεις, όπως, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη και επιτίθενται ολοένα και συχνότερα στα κυνηγόσκυλα, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, Θεόφιλος Μυλόπουλος.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του «Αρκτούρου», Αλέξανδρος Καραμανλίδης, μιλώντας στο ethnos.gr, συμφωνεί ότι αυξήθηκε ο αριθμός των λύκων στην Ελλάδα αλλά και στην ευρωπαϊκή επικράτεια, όμως, θεωρεί ότι αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά οι διασταυρώσεις με σκύλους, από τις οποίες γεννιούνται υβρίδια.
Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις που δέχονται κυνηγόσκυλα, ο κ. Καραμανλίδης αναφέρει ότι οι λύκοι δεν επιτίθενται χωρίς λόγο και τονίζει ότι οι κυνηγοί αλλά και όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εκπαιδευτούμε για τη συμπεριφορά που είναι απαραίτητο να τηρούμε, σε περίπτωση που συναντήσουμε λύκο. Όπως υποστηρίζει, είναι δυνατή η αρμονική συνύπαρξη του συγκεκριμένου σαρκοφάγου με τον άνθρωπο, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, όπου δεν υπήρχαν λύκοι αλλά πλέον εμφανίστηκαν και εγκαταβιούν.

Επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα
Για λύκους που εμφανίζονται πλέον ακόμα και στα προάστια της Θεσσαλονίκης, όπως, για παράδειγμα, στην περιοχή του Τιτάν ή ακόμα και στα πεδινά της Χαλκιδικής κάνει λόγο ο κ. Μυλόπουλος. Όπως λέει, ο αριθμός τους πλέον είναι πολύ μεγάλος στην ελληνική επικράτεια και ολοένα και αυξάνονται οι επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα, με αποτέλεσμα πολλά να έχουν κατασπαραχθεί.
«Έχουμε χάσει πολλά σκυλιά και η ομοσπονδία μας πλέον καταγράφει σε πλατφόρμα τις επιθέσεις, οι οποίες είναι πολλές. Ευτυχώς, οι λύκοι δεν ορμούν σε ανθρώπους, γιατί μας φοβούνται. Είναι πολύ πονηρό ζώο. Μπορεί να βρίσκεται μια ολόκληρη μέρα δίπλα σου και να μην τον καταλάβεις. Να συμβαδίζει μαζί σου και να μη σου επιτεθεί», λέει ο κ. Μυλόπουλος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η σημαντική αύξηση του αριθμού των λύκων και η παρουσία τους σε κατοικημένες περιοχές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γέννα υβριδίων από διασταυρώσεις με σκύλους ή και με τσακάλια.
Τέλος, κατά τον ίδιο, η ομοσπονδία των κυνηγών ζητάει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, προκειμένου να τους εκθέσει το πρόβλημα που έχει προκύψει, το οποίο, όπως λέει, αντιμετωπίζουν και κτηνοτρόφοι. Μία από τις προτάσεις τους , ώστε να γνωρίζουμε τον πληθυσμό τους σε κάθε περιοχή.

Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί 
Ως ανυπόστατους, που δεν έχουν κανένα επιστημονικό κριτήριο, χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς για πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των υβριδίων ο διευθυντής του «Αρκτούρου». Όπως λέει, η μόνη δημοσίευση για την ύπαρξη υβριδίων προέρχεται από τον «Αρκτούρο», ο οποίος διαπίστωσε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις.
«Δεν είναι παράλογο ή παράξενο να συμβαίνει μία διασταύρωση σκύλου με λύκο στη φύση. Άλλωστε, ο σκύλος είναι εξευγενισμένος λύκος. Ωστόσο, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Για διασταύρωση λύκου με τσακάλι σχεδόν το αποκλείω. Το ίδιο λένε οι κυνηγοί και για τις αρκούδες, όταν φτάνουν σε κατοικημένες περιοχές, ότι δηλαδή συμβαίνει αυτό, επειδή είναι υβρίδια. Οι κυνηγοί πρέπει καταλάβουν ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με υβρίδια αλλά με λύκους», τονίζει ο κ. Καραμανλίδης.