Με λίστα στις κάλπες

Εκλογές στις 25 Ιουνίου με υπηρεσιακό πρωθυπουργό

Χωρίς σταυρούς προτίμησης στους βουλευτές

O πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου αναλαμβάνει χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού και έχει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης καθώς οι εκλογές της 21ης Μαΐου ολοκληρώθηκαν και αποτελούν ήδη παρελθόν, προτού καλά, καλά ορκιστεί η Βουλή που προέκυψε.
Λόγω της απλής αναλογικής που ίσχυσε –για μία μόλις εκλογική αναμέτρηση- η Νέα Δημοκρατία δεν επιχείρησε το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, οδηγώντας τη χώρα σε νέες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με τη μέθοδο της ενισχυμένης αναλογικής.
Επειδή οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός χρονικού διαστήματος 18 μηνών από τις προηγούμενες, δεν θα κληθούν οι πολίτες να επιλέξουν τους βουλευτές που θα συνθέσουν το επόμενο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας, οι εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν με σταυρούς προτίμησης για τους βουλευτές, αλλά με δεσμευμένους συνδυασμούς –δηλαδή με λίστες.
Έτσι, οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που θα μπουν στην επόμενη Βουλή (όσα συγκεντρώσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%), ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες θα προκύψουν από τη λίστα των ψηφοδελτίων Επικρατείας.
Υπενθυμίζεται ότι με την ενισχυμένη αναλογική, αν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 25% τότε λαμβάνει το πρώτο μπόνους των 20 εδρών.
Στη συνέχεια κερδίζει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισή μονάδα που έχει παραπάνω, με το ανώτατο όριο να είναι οι 50 έδρες, όπως ήταν στο προηγούμενο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Με λίστα
Ο καθορισμός της λίστας που θα καταθέσει σε κάθε εκλογική περιφέρεια το κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν καθορίζεται από τον αριθμό των σταυρών που πήραν οι υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές.
Είναι στην απόλυτη ευχέρεια των κομματικών επιτελείων και των πολιτικών αρχηγών να καθορίσουν τη σειρά των υποψηφίων βουλευτών, κρίνοντας με βάση το καλύτερο δυνατό γι’ αυτά.
Ωστόσο, αυτή τη φορά ο καταρτισμός της λίστας των υποψηφίων θα πρέπει να περιλαμβάνει μία σημαντική παράμετρο: αυτή της αλλαγής του εκλογικού συστήματος.
Είναι λογικό ότι η Νέα Δημοκρατία ελπίζει σε επανάληψη του ποσοστού της, προκειμένου να αυξήσει κατά 30 περίπου βουλευτές τη δύναμή της.
Την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα κόμματα θα πρέπει να υπολογίσουν τις έδρες -και τα πρόσωπα- που θα χάσουν με την ενισχυμένη αναλογική.
Παράλληλα, ότι ισχύει για τους υποψηφίους που θα εκλεγούν, ισχύει και για τους επιλαχόντες βουλευτές, οι οποίοι θα καθοριστούν από τη σειρά τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας.
Όπως είναι φυσικό, η λίστα είναι μια νέα συνθήκη που μένει να φανεί πως θα επηρεάσει και την κινητικότητα των υποψηφίων.
Αν κάποιος ξεχαστεί ή κατά λάθος σημειώσει σταυρό προτίμησης σε κάποιον βουλευτή, τότε το ψηφοδέλτιο δεν θα θεωρηθεί άκυρο.
Ωστόσο, θα ισχύσουν κανονικά οι περιορισμοί ακύρωσης των ψηφοδελτίων, όπως ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου.