Μια εξαγορά που άργησε 12 χρόνια

Νέα εποχή για την Ηπειρωτική Γαλακτοβιομηχανία

Στα Ελληνικά Γαλακτοπωλεία των αδελφών Σαράντη η Δωδώνη

 

Μια εξαγορά, αυτή της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από τον όμιλο Σαράντη, που άργησε 12 χρόνια, έκλεισε την Μ. Πέμπτη 17/4, καθώς ο όμιλος των αδελφών Σαράντη προσπάθησε άλλες δύο φορές στο παρελθόν να αποκτήσει τη Δωδώνη, αλλά δεν τα κατάφερε.

Η συμφωνία εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από τον όμιλο των Ελληνικών Γαλακτοκομείων των αδελφών Τάκη και Μιχάλη Σαράντη από την CVC ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ημέρες διαπραγματεύσεων καθώς το CVC συμφώνησε να πουλήσει την γαλακτοβιομηχανία -στο πλαίσιο της αποεπένδυσής του από την ελληνική αγορά- αντί του ποσού των 110 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο όμιλος των αδελφών Σαράντη αναλαμβάνει δάνεια ύψους 95 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Δωδώνης αναμένεται στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Στην παρούσα φάση ο όμιλος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων θα καταβάλει 10 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία η συμφωνία θα κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προς έγκριση. Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ του τιμήματος πρόκειται να καταβληθούν μετά από την έγκριση της συμφωνίας από την Επιτροπή. Η εν λόγω εξαγορά αποτελούσε στρατηγική επιλογή των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, διότι αποκτά ένα ισχυρό εξαγωγικό brand name στις διεθνείς αγορές. Η Δωδώνη κατέχει τη πρώτη θέση στην εσωτερική αγορά φέτας με 13,2%.

Να σημειωθεί πως ο εκ των ιδιοκτητών Δημ. Σαράντης, μίλησε σε Γιαννιώτικα μέσα ενημέρωσης για την συμφωνία εξαγοράς της ΔΩΔΩΝΗ από τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» που επιτεύχθηκε τη Μεγ. Πέμπτη μετά από πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

«Ερχόμαστε στη ΔΩΔΩΝΗ, στα Γιάννενα και στην Ήπειρο με όρεξη και σοφότεροι από το 2012. Αυτό που θέλουμε να πούμε σε αυτήν την φάση προς όλους είναι πως στη ΔΩΔΩΝΗ θα κάνουμε πρώτα ωραίες δουλειές και μετά θα κάνουμε μεγάλες δουλειές».

Ο Όμιλος των αδελφών Σαράντη αποκτά τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ έπειτα από δύο προσπάθειες στο παρελθόν. Η πρώτη έγινε το 2012 στην αρχή της οικονομικής κρίσης, όταν η ΔΩΔΩΝΗ ιδιοκτησίας της Αγροτικής Τράπεζας εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στην Ήπειρο από τον παραγωγικό κόσμο, τους συνδικαλιστικούς φορείς και τους πολιτικούς παράγοντες, «βγαίνει στο σφυρί», με τους αδελφούς Σαράντη και τον Όμιλο ΤΥΡΑΣ που είχαν τότε, να καταθέτουν την μεγαλύτερη οικονομική προσφορά, όμως το έλλειμμα άμεσης ρευστότητας φέρνει στο τιμόνι της εταιρείας ένα fund με Ρώσους επιχειρηματίες.

Το 2021 το ρωσικό fund αποφασίζει να προχωρήσει στην αποεπένδυση από την Ελλάδα και τη ΔΩΔΩΝΗ και ο Όμιλος Σαράντη είναι και πάλι ενδιαφερόμενος, όμως η CVC είναι εκείνη που αποκτά την πολύφερνη νύφη της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

Η τρίτη ευκαιρία για τον Όμιλο των αδελφών Σαράντη που έχει μετονομαστεί πλέον σε «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» είναι επιτυχημένη καθώς στόχο έχουν να εδραιωθούν ακόμη περισσότερο στην ελληνική αγορά μεγαλώνοντάς το μερίδιο της εταιρείας και ενισχύοντας τις εξαγωγικές δυνατότητες των «Ελληνικών Γαλακτοκομείων».