ΜΙΚΗΣ

ΘΡΥΛΑ. Βραβείο ΛΕΝΙΝ Ασύγκρητος

9 Ιουνίου 1963: Νεολαία ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Γιάννενα Μάης του 1964. Η πόρτα του αεροπλάνου της ΟΑ ανοίγει. Δύο τεράστιες φτερούγες ανοίγουν διάπλατα…Η Νεολαία παραληρεί. Μίκης…Μίκης… Είμαστε ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΕΣ. Οι μαθητές Γυμνασίων είχαν στρώσει χαλιά στο αεροδρόμιο και την Ζωσημαία. Τον πήραν στα χέρια τους, στους ώμους τους. Αεροδρόμιο, Ζωσημαία. Παραλήρημα. Χιλιάδες μαθητών, μαθητριών. «Είμαστε Λαμπράκηδες. Ο Λαμπράκης ΖΕΙ». Ο τεράστιος Μίκης στους ώμους των μαθητών σήκωνε ψηλά, άπλωνε τα τεράστια χέρια του…Ο κόσμος χειροκροτούσε. Γεμάτα τα μπαλκόνια που τον έρεναν με λουλούδια. Σούζα οι παρακρατικοί. Νόμος 1010 της 11ης Μαρτίου 1965. Υπουργείο Παδείας. Κατάπτυστη εγκύκλειος… περι καταστολής της Κομμουνιστικής Νεολαίας Λαμπράκη. Απεβλήθησαν μαθητές. Από την Άρτα… ΔΥΟ! Έψαξα και θα ξαναψάξω. Ξέρω που…Να δω τα ονόματα των δύο μαθητών. Αποβολές μαθητών μαθητριών σε ολη τη χώρα. Από τους «λαοπρόβλητους» Να σας φέρων και τους διαλόγους εις την Βουλή ανάμεσα σε ΓΑΠ Νο1, Μίκη Τσάτσο, Κανελλόπουλο.

Ο Μίκης βουλευτής και πρόεδρος της Νεολαίας των ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΩΝ τους έβαλε από κάτω – έτσι είχαν μάθει οι νάνοι – με τον βούρδουλα… με εμετικές, χυδαίες εκφράσεις…πάμε σε περιοδείες. Βέροια, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη.. . Συναυλίες 1961 – 1963! Μέσα στα σινεμά. Οι τραμπούκοι ανέβηκαν ψηλά στην οροφή και έριχναν μάρμαρα, τσιμεντόλιθα… κάτω στην ορχήστρα. Απτόητος ο ΑΕΤΟΣ Μίκης με τα παιδιά τους! Τρομοκρατίας, προπηλακισμοί… Βία.

Έχω μία Φώτο εις πλατεία Κιλκίς μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη «Το ξιπόλητο Τάγμα» 1953. Αριστούργημα. Υποψήφιο για ΟΣΚΑΡ. Μουσική Μίκη Θεοδωράκης. Ήταν τότε 28 χρονών!!!
Τον είδα με την αδερφή μου τη Μαρία, καλοκαίρι του 1954 στον Θερινό σινεμά του Πίτσιλη (επί της Γ. Μάτσου). Δύο και τρεις φορές. Από τότε δεν ξαναπαίχτηκε εδώ στην Άρτα μας! 1964,1965,1966. Πορευτήκαμε με μπροστάρη τον ΓΙΓΑΝΤΑ, τον ΘΡΥΛΟ Μίκη στις μεγαλειώδης πορείες ΕΙΡΗΝΗΣ, Μαραθώνα, Πεδίον του Άρεως. Εκατομμύρια Λαού, στα βήματα του ΗΡΩΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ. Βούλιαζε η Αθήνα. Τις έχω καταγεγραμμένες με όλους! Μίκης Θρύλος. Με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Γεννήθηκα (1925). ΘΡΥΛΟΣ των ΘΡΥΛΩΝ, ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ. Ιδιοφυϊα. ΗΡΩΑΣ. ΓΥΠΑΣ. ΠΑΝΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ. ΑΙΩΝΙΟΣ

Με σεβασμό Κ.Χ. Μπανιας

Προτεινόμενα για εσάς