«Μνημείο της Φύσης» ο Αώος

Η κοιλάδα του ποταμού Αώου περιλαμβάνεται στον κατάλογο του προσχεδίου των προστατευόμενων περιοχών της Αλβανίας, ενώ προτείνεται να χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης και Wild River National Park», σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος.

Η περιοχή προβλέπεται να έχει έκταση από τα ελληνικά σύνορα έως την Αδριατική Θάλασσα, με την προτεινόμενη προστατευόμενη περιοχή, να περιλαμβάνει μόνο τον κύριο ποταμό ή να καλύπτει ολόκληρο τον ποταμό Αώο και όλους τους μεγάλους παραπόταμους του. Ο Δήμος Κόνιτσας σε ανακοίνωσή του κάνει γνωστό πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Ηπείρου για τον σχεδιασμό, καθώς και με την πρεσβεία μας στα Τίρανα. Οι προτάσεις του Δήμου κατατέθηκαν και εγγράφως και τονίστηκε το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία μιας διακρατικής προστατευόμενης περιοχής, παγκοσμίως διακριτής, με επίκεντρο τον Αώο.

Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος Κόνιτσας, η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων και οι περιβαλλοντικές εταιρίες «Ήπειρος Περιβαλλοντική και Medina». Από την αλβανική πλευρά το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος και η Εθνική Υπηρεσία Προστατευόμενων Περιοχών (NAPA).

Προτεινόμενα για εσάς