Μόνο έξι προσωπικοί γιατροί στην πόλη-αιτήσεις στα χωριά

Εξαντλήθηκαν οι θέσεις στην Άρτα!!!

Νέες διευκρινίσεις Πλεύρη-«Παγώνουν» τα… πέναλτι!

Ενώ ο θεσμός του «προσωπικού γιατρού» μπαίνει σιγά-σιγά στη ζωή μας, ωστόσο, υπάρχουν αρκετά προβλήματα στη διαδικασία εγγραφής των πολιτών. Εκείνο που έχουν επισημάνει οι ασφαλισμένοι είναι πως δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή γιατρών στο πρόγραμμα.
Να σημειωθεί ότι σήμερα στο σύστημα του προσωπικού γιατρού υπάρχουν 3.200 γιατροί διαθέσιμοι, οι 1.000 είναι ιδιώτες ενώ οι 2.200 είναι των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και των Πολυϊατρείων.
Ένα από τα βασικά αγκάθια του προσωπικού γιατρού είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Το σύνολο του πληθυσμού που πρέπει να εγγραφεί είναι περίπου 8 εκατ. πολίτες, αφού εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 16 ετών. Οι γιατροί συνεχίζουν να έχουν σοβαρές αντιρρήσεις με τη σύμβαση που πρέπει να υπογράψουν μέσω ΕΟΠΥΥ γι αυτό και έχουν συγκεντρωθεί μόλις 1000 ιδιώτες γιατροί, ενώ οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί των δημοσίων μονάδων είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν και χρέη προσωπικού γιατρού.

Επίσης ένα άλλο ζήτημα είναι πως η γεωγραφική κατανομή των γιατρών είναι τέτοια που δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να εντοπίσουν ελεύθερο προσωπικό γιατρό στην περιοχή τους. Αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να εγγράφεται σε γιατρούς με μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους με στόχο να γλιτώσουν απλά τις «ποινές» που θα ακολουθήσουν.
Απίστευτες δυσκολίες έχει, όμως, το εγχείρημα και με τους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου, δηλαδή των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και των Πολυϊατρείων. Ενώ είναι ήδη λιγοστοί και είναι επιφορτισμένοι μεταξύ άλλων με τα επείγοντα, τα προγραμματισμένα ραντεβού, την αντιμετώπιση περιστατικών Covid και τους εμβολιασμούς, πρέπει πλέον να εκτελούν και χρέη προσωπικού γιατρού υποχρεωτικά.

Έκλεισαν οι θέσεις
Στην Άρτα, οι γιατροί που δήλωσαν συμμετοχή είναι έξι στη πόλη και κάποιοι στα χωριά της περιοχής. Με το άνοιγμα της πλατφόρμας, οι θέσεις στη πόλη της Άρτας έκλεισαν και ασφαλισμένοι προσπαθούσαν να κλείσουν θέση σε χωριά της περιοχής.
Όπως δήλωναν πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν.
Να σημειωθεί πως όσο πλησίαζε η προθεσμία που όποιος δεν είχε εγγραφεί θα πλήρωνε αυξημένη συμμετοχή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι έχει μπει «πάγος», τουλάχιστον μέχρι να μπορούν να εγγραφούν όλοι.
Περισσότεροι γιατροί θα μπουν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού τις επόμενες μέρες, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
«Τα κίνητρα θα εφαρμοστούν με τα μπόνους που έχουμε, ενώ τα αντικίνητρα της αυξημένης συμμέτοχης θα εφαρμοστούν μόνο όπου υπάρχει πλήρης επάρκεια γιατρών» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Σημειώνεται ότι το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό τίθεται σε λειτουργία από 1ης Οκτωβρίου.

«Προσεγγίζουμε τα 3,5 εκατ. πολίτες εγγεγραμμένους στον προσωπικό γιατρό, ενώ είναι 3.300 οι γιατροί. Υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών γιατρών, έχει φτάσει τα 30%. 4.000 ιδιώτες γιατροί μπορούν να μπουν στο σύστημα, έχουν μπει 1.200 γιατροί» τόνισε.
«Την εβδομάδα που μας έρχεται πάμε στη δεύτερη φάση και ανοίγουμε τις ειδικότητες. Παθολογικές ειδικότητες, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι έχουν δυνατότητα να μπουν κι αυτοί στον προσωπικό γιατρό» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Οι δυσκολίες
Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι ακόμα υπάρχει δυσκολία να βρεις γιατρό στην Αθήνα, καθώς υπάρχουν ακόμα 500 κενές θέσεις, ενώ υπάρχουν κενές θέσεις και σε μερικά σημεία νησιών. «Δεν υπάρχει θέμα να εφαρμοστούν κυρώσεις σε αυτές τις περιοχές» ξεκαθάρισε. «Γιατροί θα μπαίνουν συνεχώς στο σύστημα, δεν θα εφαρμοστεί η αύξηση της συμμετοχής μέχρι να υπάρχει επάρκεια γιατρών σε όλα τα σημεία» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.
Πιο αναλυτικά, από 1η Οκτωβρίου, επρόκειτο να ξεκινήσει να ισχύει το εξής αντικίνητρο:
«Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους».

Όπως, όμως, εξήγησε ο κ. Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό.
Συμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, τα κίνητρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται κανονικά. Συγκεκριμένα: Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πώς κάνετε εγγραφή 
Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με δύο τρόπους:
-μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (ehealth.gov.gr), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη
-αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.