Ν. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση είναι τροχονόμος των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας

Το προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, δύο εβδομάδες πριν από το συνέδριο της παράταξης, στις 20 – 22 Μαΐου και δύο ημέρες μετά την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ονόματος, των νέων κομματικών οργάνων και των αντιπροσώπων, με τη «συγκλονιστική και απρόσμενη», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, συμμετοχή των πολιτών.
Στο προγραμματικό πλαίσιο του κόμματος, με εμφανές σοσιαλδημοκρατικό στίγμα, προσδιορίζονται οι πολιτικές κατευθύνσεις και μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξουν απαντήσεις στα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και την πορεία της χώρας, εν μέσω των νέων συνθηκών που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ανδρουλάκης με τον επικεφαλής του In Social και πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη και το σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων της ΚΟ Ηλία Κικίλια, αναφέρθηκαν στη διαμόρφωση και τη διαρκή επικαιροποίηση του προγραμματικού σχεδίου «ως μελλοντικής κυβερνητικής δύναμης», όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις κατηγορίες ότι δεν καταθέτει προτάσεις και θέσεις. «Η κυβέρνηση είναι τροχονόμος των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Πώς γίνεται εμείς να μην έχουμε θέσεις και να βάζουν μετά στο στόμα τους τις προτάσεις μας, οι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ;» επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει ποια παράταξη έχει την ευθύνη όταν περιέγραψε την Ευρώπη ως αργοκίνητο καράβι που δεν θα περιμένει να στρίψει.

«Η ευρωπαϊκή δεξιά που επιμένει στην ομοφωνία, δίνοντας ευκαιρία στον κάθε Όρμπαν να αρνείται», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης…. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ακρίβεια στα προϊόντα και τα καύσιμα, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Σε αυτή την περιπέτεια που περνάει η Ευρώπη, η χώρα μας είναι περισσότερο ευάλωτη, διότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έκαναν την πατρίδα μας βαθιά εξαρτώμενη από ένα εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο χωρίς κανέναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα όπως είναι η ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο όφελος από το κράτος λόγω του πληθωρισμού. Αυτά τα χρήματα πώς μπαίνουν στην ελληνική οικονομία για να θωρακίσουν τον πιο ευάλωτο Έλληνα; Εμείς μιλήσαμε συγκεκριμένα για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, είπαμε για τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Όσον αφορά στο πλαφόν, θα σας δώσω μια καθαρή λύση. Τί σημαίνει πλαφόν στη λιανική; Σημαίνει ότι αύριο το πρωί ο καταναλωτής βλέπει στο τιμολόγιο του τη διαφορά».