Ξεκίνησε η διαδικασία της αφαψίδωσης στο Γεφύρι Πλάκας

Το πρωί της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου ξεκίνησε η διαδικασία της αφαψίδωσης του κεντρικού τόξου στο Γεφύρι της Πλάκας. Στην διαδικασία παρευρέθηκε εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής η Καθηγήτρια ΕΜΠ Ελισάβετ Βιντζηλαίου, ενώ εκ μέρους των μελετητών ήταν οι Παναγιώτης Πλαΐνης, Χ. Γιαννέλος και Χ. Τάκος. Επίσης, παρευρέθηκε ο αρμόδιος διευθυντής του ΥΠΟΜΕ Δημήτρης Τασιόπουλος, καθώς και στελέχη από την αρμόδια επιβλέπουσα υπηρεσία. Το πρωί της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου είχε αφαψιδωθεί το κεντρικό τόξο, καθ’ όλο το μήκος της περιοχής με τη μεγαλύτερη καμπυλότητα (καμπούρα).

Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου επισκέφτηκε τη Γέφυρα για να ενημερωθεί για την εξέλιξη του φαινομένου ο Καθηγητής ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, επικεφαλής της Ομάδας Έργου του ΕΜΠ για τη Γέφυρα Πλάκας.
Όπως ανακοινώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΔΕ), η αφαψίδωση έγινε με μεγάλη προσοχή, ξεκίνησε σταδιακά από την περιοχή της κλείδας και συνεχίστηκε προς τα βάθρα ακολουθώντας επαναληπτική διαδικασία.
Η στενή παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου είναι καθοριστικής σημασίας στη συνέχεια, καθώς αναμένεται η εκδήλωση των χρόνιων (ερπυστικών) παραμορφώσεων και μάλιστα στις συνθήκες του άγριου χειμωνιάτικου Άραχθου.
«Το μεγάλο crash test ξεκίνησε, αλλά το σύνολο των εμπλεκομένων στο έργο (ερευνητές, μελετητές, κατασκευαστές) περιμένουν με αισιοδοξία τα αποτελέσματα σε ένα στοίχημα που έτσι κι αλλιώς ήταν εξαρχής πολύ δύσκολο» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΜΕΚΔΕ.

Ο ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ στα Γιάννενα: πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα τα σύνορά μας θα είναι απόρθητα
«Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα τα σύνορά μας θα είναι απόρθητα. Και μαζί με τις νομοθετημένες εισόδους στο Μαυρομάτι και στην Κακαβιά, όπου θέλουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τους ελέγχους, θα γίνουμε εξαιρετικά αποτελεσματικοί για την ασφάλεια της χώρας», δήλωσε από τα Γιάννενα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδης, όπου το Σάββατο προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου, παρουσία του Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος αντιστράτηγου Κων. Σκούμα και του Αστυνομικού Δ/ντή Ηπείρου Κων. Δουβαλη. Στη συνέχεια συναντήθηκε και με Δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων, παρουσία του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και των βουλευτών Στ. Καλογιάννη και Μ. Τζούφη.

Ο Υπουργός αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες, τόνισε ότι «η πρώτη, ξεκινά από την ανάγκη η χώρα μας, να είναι ασφαλής και επειδή η Ήπειρος ακουμπά στην μεθόριο, ο στόχος μας είναι, η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ο αποτελεσματικός έλεγχος, όλων όσων εισέρχονται ή εξέρχονται, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί η Αστυνομία να ελέγξει όλες τις παράνομες διακινήσεις, από και προς την χώρα, καθώς και ο στόχος μας, να καταστήσουμε τους λίγους ανθρώπους που ζουν επί της μεθορίου ασφαλείς».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης προέβη και σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις που αφορούν στην καλύτερη αστυνόμευση της ακριτικής Ηπείρου, μεταξύ των οποίων είναι και οι εξής:
– Χορηγούνται στην Περιφέρεια Ηπείρου νέα οχήματα. Ήδη παραδόθηκαν 12 και μέχρι τέλος Μαρτίου θα δοθούν ακόμη 24.
– Η Frontex γίνεται πλέον επιχειρησιακή, δηλαδή θα αποκτήσει προσωπικό. Ήδη οι πρώτοι 2.500 συνοριοφύλακες θα προσληφθούν μέσα στο 2020 και θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία των ευρωπαϊκών συνόρων και στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
– Σύντομα θα σταλούν drones, τα οποία θα επιτηρούν τα σύνορα. Είναι εύχρηστα, απαιτούν λίγο προσωπικό κι έχουν μεγάλες δυνατότητες, ενώ το προσωπικό θα ενισχυθεί και με θερμικές κάμερες.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Νοιάζομαι για τον Δήμο μου»
Σε πλήρη λειτουργία επανέρχεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Νοιάζομαι για τον Δήμο μου». Πρόκειται για ένα εύχρηστο αλλά και ισχυρό εργαλείο τόσο για τους πολίτες όσο και τις υπηρεσίες του Δήμου και αποτελεί ένα ακόμη βήμα ώστε σταδιακά τα Γιάννενα να μετατραπούν σε μία πραγματικά «έξυπνη πόλη».
Οι πολίτες μπορούν απλά και εύκολα να επικοινωνούν με τον Δήμο και να αναφέρουν το πρόβλημά τους.
Κι αυτό έχουν την δυνατότητα να το κάνουν από τον υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο.
Η λειτουργία είναι πολύ απλή.
Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Δήμου (Ioannina.gr) επιλέγουν την κατηγορία e- Δήμος.
Κάνουν εγγραφή και στη συνέχεια μπορούν να αναφέρουν κάποιο από τα προβλήματα καθημερινότητας.

Την ίδια ώρα γίνεται καταγραφή από τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες θα κάνουν την σχετική ιεράρχηση ενώ υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της πορείας του αιτήματος και της επίλυσης του προβλήματος.
Για την αποτελεσματική λειτουργία της πλατφόρμας συνεργάζονται οι αντιδημαρχίες «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης» και «Έργων συντήρησης, πρασίνου και παιδικών χαρών» με τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους.
Όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Λυκογιώργος στο συγκεκριμένο εργαλείο θα ενσωματωθούν άμεσα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την ΔΕΥΑΙ.
-Στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=tciclLOgn6E μπορείτε να δείτε και να χρησιμοποιήσετε βίντεο με αναλυτικές οδηγίες λειτουργίας της πλατφόρμας.

Προτεινόμενα για εσάς