Οι συγγραφείς αποκαλύπτουν τα μυστικά τους στον Ε. Ιντζέμπελη

Χριστίνα Φραγκεσκάκη

Δεν μου είναι απόλυτα ξεκάθαρο το “γιατί γράφω”. Υπάρχει επιθυμία γραφής που κάποιες φορές γίνεται επιτακτική. Ασυνείδητες διεργασίες, υποθέτω, παίζουν κρυφά παιχνίδια.
Γράφω για παιδιά και για ενήλικες. Λογοτεχνικά βιβλία. Τα βιβλία μου για παιδιά αφηγούνται με διάφορους τρόπους το ταξίδι του ήρωα, κάποια είναι βιβλιοφιλικά, κάνουν πρωταγωνιστή το ίδιο το βιβλίο και τις λέξεις δηλαδή, άλλα πάλι πραγματεύονται θέματα αναφοράς, όπως είναι η μετανάστευση ή το σπίτι μας ως σταθερός τόπος και σημείο εκκίνησης.
Τα βιβλία μου για ενήλικες, μέχρι τώρα τουλάχιστον, κινούνται γύρω από ρεαλιστικά θέματα της καθημερινότητας. Το πένθος, η απώλεια, η εστία, ο φόβος που μας απογυμνώνει, το τραύμα.

Με παρακινούν να γράψω, με σπρώχνουν, πράγματα, από δω κι από κει, ικανά να μου προκαλέσουν βαθιά εντύπωση, κάποιου τύπου δόνηση. Άλλες φορές πάλι αναδύονται αυτά που σε λίγο θα γραφούν από βαθύτερα πεδία, από τον τόπο του ονείρου ή της επιθυμίας.
Το τελευταίο μου βιβλίο είναι η νουβέλα «Σύνταγμα-ΚΑΤ» από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο οδηγός, με αφορμή έναν άστεγο, έναν «βρωμύλο» όπως τον αποκαλεί, που μπαίνει στο λεωφορείο ενώ αυτός κάνει τα πάντα για να τον εμποδίσει, ξεδιπλώνει έναν λόγο παραληρηματικό, σκληρό, κοινότοπο, φοβικό, ένα έξαλλο κήρυγμα μίσους. Έξω, η έρημη, παρακμάζουσα πόλη σιωπηλά τον ακολουθεί. Μέσα από ελάχιστες χαραματιές μας αφήνει να δούμε τραυματικά ίχνη, πτυχές του εσώτερου εαυτού.

Η μεγαλύτερη δυσκολία μου, εδώ, ήταν, το να φέρω, να “κουβαλήσω”, τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, να συντονιστώ με τον αφηνιασμένο του λόγο, με τον απασφαλισμένο του εαυτό, μέχρι να τον οδηγήσω στην έξοδο.
Εκτός από το να γράφω, διαβάζω φανατικά, περπατώ αρκετά, αγαπώ ιδιαίτερα τον κινηματογράφο που αποτελεί για μένα αναγκαία αλλά και απολαυστική επιτέλεση.

Βιογραφικό
Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη γεννήθηκε στη Ρόδο και έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Νίσυρο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και δίδαξε για πολλά χρόνια στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μελέτη και την αφήγηση ιστοριών προφορικής παράδοσης απ` όλο τον κόσμο. Γράφει βιβλία για παιδιά και για ενήλικες. Κάποια από αυτά έχουν αποσπάσει λογοτεχνικά βραβεία. Στην Αθήνα ζει και εργάζεται.

Προτεινόμενα για εσάς