Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Άρτα

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Άρτα, επιβεβαιώνοντας –όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ- για ακόμη μία χρονιά χωρίς υπερβολή ότι αποτελεί το κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στην πόλη.
Την Παρασκευή πρώτη μέρα των εκδηλώσεων χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Παππάς μέλος του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας της ΚΝΕ και γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Άρτας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συναυλία με την Μελίνα Κανά και τον Αλέξανδρο Κτιστάκη. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες με τους «Ρεμπέτικο Σύνολο», Ethnic+, και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άνοιξε με αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από τον καθηγητή κλασικής κιθάρας Βαγγέλη Καψάλη και την Φάτος Σελαμίογλου στο τραγούδι, ακολούθησε η μεγάλη συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα, την Βιολέτα Ίκαρη και την Ασπασία Στρατηγού και ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι με τους Χαγιάλ.

Ομιλία Κ. Παπαδάκης
Ξεκινώντας με την διαπίστωση ότι όλοι μιλούν για έναν δύσκολο χειμώνα, ο Κώστας Παπαδάκης επεσήμανε στην ομιλία του ότι αυτός αφορά μόνο το λαό, γιατί «ζεστά» θα μείνουν μόνο τα κέρδη των ομίλων, αφού για παράδειγμα οι όμιλοι της ενέργειας σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κερδοφορίας τους, ενώ η βαρβαρότητα για το λαό δεν πάει διακοπές, όχι για έναν χειμώνα αλλά για μία ολόκληρη ζωή.
«Ο καπιταλιστικός τους κόσμος σαπίζει» υποστήριξε, αναδεικνύοντας την αντίθεση ότι σε έναν κόσμο επιστημονικών και τεχνολογικών αλμάτων και ανακαλύψεων είναι απαγορευτικό να ανάβεις τα φώτα και τη θέρμανση, το θερμοσίφωνα έως και το κλιματιστικό. Στο σημείο αυτό κάλεσε τους Αρτινούς να μην αποδεχτούν την κανονικότητα να μάθουν να κατεβάζουν από μόνοι τους το διακόπτη καταπνίγοντας και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους για να μην διαταραχθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι συσκότιση επικρατεί και για τις αιτίες που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ υπενθύμισε ότι μόνο το ΚΚΕ ανέδειξε ότι είναι πόλεμος δύο μπλοκ καπιταλιστών που συγκρούονται για το μοίρασμα της λείας μιας χώρας και της ευρύτερης περιοχής, που για δεκαετίες στην ΕΣΣΔ οι λαοί ζούσαν αδελφωμένα (…) Παράλληλα κάλεσε τους παρευρισκόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους για δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ενέργεια, να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν…..
Για το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης στη ΔΕΘ σχολίασε ότι είναι ένας τεράστιος μποναμάς στο μεγάλο κεφάλαιο, με συνέχεια το μοίρασμα δισεκατομμυρίων από το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, και τον αναπτυξιακό νόμο, την ώρα που «οι βιοπαλαιστές αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με εκτόξευση του κόστους παραγωγής του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, όντας δε ακάλυπτοι από κάθε καταστροφή από πλημμύρες και την απαράδεκτη κατάσταση των ελάχιστων πετσοκομμένων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και αυτών καθυστερημένων» τόνισε.
Κάλεσε τους εργάτες, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, να μην βάλουν στον πάγο τις δίκαιες διεκδικήσεις τους το όνομά της «έκτακτης κατάστασης», αντίθετα να υιοθετήσουν τους στόχους πάλης του ΚΚΕ και τις διεκδικήσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος.