Ολοκληρώθηκαν οι οδικές συνδέσεις Εγνατία- Σούλι και Γέφυρα Μπαλντούμας- κόμβος Ζαγορίου

Την ολοκλήρωση δύο οδικών έργων- σύνδεσης με την Εγνατία Οδό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.
Το πρώτο έργο αφορά την οδική σύνδεση της Εγνατίας με το Σούλι. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης πρόκειται για ένα έργο που δίνει άλλη διάσταση στην περιοχή του Σουλίου, την οποία μπορεί να την επισκεφθεί ο κάθε επισκέπτης μέσω του κόμβου Ελευθεροχωρίου της Εγνατίας Οδού.
Το δεύτερο είναι η ολοκλήρωση του έργου βελτίωσης- διαπλάτυνσης του τμήματος της Εθνικής Οδού από τη γέφυρα Μπαλντούμας μέχρι τον κόμβο Ζαγορίου της Εγνατίας Οδού. Το τμήμα αυτό, μήκους περίπου 3 χλμ,- όπως είπε- βοηθάει στην αποσυμφόρηση της περιφερειακής οδού και της πόλης των Ιωαννίνων από τα οχήματα που κινούνται από το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και την Αλβανία προς την Εγνατία.

Για τους Διευρωπαϊκοί άξονες
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην εκκρεμότητα που υπάρχει με τα τμήματα των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων Ιωάννινα- Κακαβιά και Γέφυρα Καμπής- Πρέβεζα.
«Έχουμε εκφράσει τον προβληματισμό μας για το τι μέλλει γενέσθαι από τον κόμβο της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, όπως και για τον κόμβο Καμπής μέχρι την Πρέβεζα και όλο το παραλιακό δίκτυο. Για άλλη μια φορά θα πω ότι αυτά είναι διευρωπαϊκά δίκτυα και ό,τι θα γίνει- αφού είχε μια στασιμότητα για πέντε περίπου χρόνια- θα γίνει μετά από συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τμήμα Ιωάννινα- Κακαβιά, είπε ότι η Περιφέρεια βοηθάει να ωριμάσουν αυτή τη στιγμή οι μελέτες. Ως προς τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την αύξηση της κίνησης τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ότι «πως την τελευταία πενταετία οι συντελεστές που μπήκαν για την κυκλοφοριακή φόρτιση είναι τόσο μεγάλοι, που δεν μπορεί να τους πιάσει κανένας οδικός άξονας. Και από ότι μαθαίνουμε δεν θα μπει πουθενά (για χρηματοδότηση από την Ε.Ε.) τετράιχνος δρόμος».
Τέλος ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει ζητήσει από το Υπ. Υποδομών όλες τις μελέτες που αφορούν στα διευρωπαϊκά δίκτυα κι αυτό «επειδή βλέπουμε για πάρα πολλά χρόνια αυτή τη στασιμότητα και θέλουμε να βοηθήσουμε εμείς», κατέληξε.

Το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην προώθηση των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Έχουμε στείλει όλα τα στοιχεία και αναμένουμε την τελική απάντηση», είπε ανακοινώνοντας ότι υπάρχει και 3η εταιρία από το εξωτερικό που σχεδιάζει να εγκατασταθεί στα Ιωάννινα, αρχίζοντας με 20 εργαζόμενους με προοπτική μελλοντικά αυτοί να αυξηθούν σε 60. Επίσης ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί να δημιουργεί σε ξεχωριστό μέρος από εταιρεία και ένα DATA CENTER για το οποίο η Περιφέρεια είναι θετική και έχει ενημερώσει σχετικά και το αρμόδιο Υπουργείο.

Προτεινόμενα για εσάς